>

Intergamma en Acorel realiseren in recordtijd nieuw leveranciersportaal

SAP Commerce zorgt voor één centraal dataplatform

 

Voor veel doe-het-zelvers begint een klus online. Hier onderzoeken ze hoe en met welke producten ze een klus klaren. De producten moeten dan wel vindbaar zijn, inclusief de juiste en volledige productspecificaties. Met het nieuwe leveranciersportaal – dat is gebaseerd op SAP Commerce met SAP Product Content Management (PCM) – maken Intergamma en Acorel het leveranciers een stuk eenvoudiger om hun productdata te onderhouden en hun producten omnichannel beter te positioneren .

Intergamma is de organisatie achter de doe-het-zelfformules Gamma en Karwei. Met bijna vierhonderd bouwmarkten in Nederland en België is Intergamma nummer één op de doe-het-zelfmarkt. “En we hebben de ambitie om de beste omnichannel retailer van de Benelux te worden”, zegt Ingmar Hensbergen, Manager Datamanagement bij Intergamma. “We waren online al heel erg actief, en door corona is dat kanaal alleen maar belangrijker geworden.”

Volgens Hensbergen oriënteert tachtig procent van de klanten zich eerst online voordat ze de producten in onze bouwmarkten of webshops aanschaffen die ze nodig hebben. “Wekelijks hebben we ruim 5 miljoen bezoekers op onze websites.  Dus als productdata niet op orde zijn, vindt de klant het product dat hij nodig heeft mogelijk niet, en mist de leverancier omzet”, schetst Hensbergen. “Of komt de klant in de winkel tot de ontdekking dat de productinformatie online niet klopte.”

Gebruiksvriendelijker leveranciersportaal

Het onderhouden van ruim 100.000 producten door onze leveranciers  is, zo stelt Hensbergen, ‘een hele klus’ voor hun. “Bij een slimme lamp kan het zo al om 150 velden gaan die moeten worden ingevuld. In totaal hebben we het over ruim 1 miljard velden.” Het was voor de leveranciers bovendien niet altijd even eenvoudig om in het leveranciersportaal een specifiek product te vinden. “Het was eigenlijk één grote verzamelbak waar alle artikelen in stonden. Het oude leveranciersportaal was niet gebruiksvriendelijk en niet snel genoeg.”

Daar moest verandering in komen. Intergamma wilde de leveranciers beter in de gelegenheid stellen om de totale kwaliteit van de productinformatie te verbeteren. Om sneller te kunnen werken, moesten ze bijvoorbeeld de beschikking krijgen over dezelfde zoek en filter mogelijkheden waar Intergamma intern al gebruik van maakte. Een vernieuwing van het leveranciersportaal was hiervoor wel noodzakelijk. “En het liefst zo snel mogelijk, met zo veel mogelijk waarde. Iedere dag dat we niet live gingen met het vernieuwde portaal, was een verloren dag”, aldus Anouk Renaud, bij Intergamma Product Owner van het team Product Content.

Eén centraal dataplatform

Intergamma pakte de vernieuwing van het leveranciersportaal op samen met SAP-partner Acorel, Acorel maakt ook deel uit van het Scrum-team dat Renaud onder haar hoede heeft. “Zonder Acorel heb ik op dit project geen developers.”

De twee partijen creëerden met SAP Commerce Cloud één centraal dataplatform voor het creëren en onderhouden van kwalitatief goede productdata van leveranciers. Volgens Maurice Rootjes, managing partner bij Acorel, lag de keuze voor SAP Commerce voor de hand. “In 2011 hebben we een Product Information Management (PIM)-systeem opgezet met SAP Product Content Management (PCM). Dan is het logisch om het vernieuwde leveranciersportaal ook weer te baseren op SAP Commerce , zodat de werkwijze voor de leverancier zo veel mogelijk aansluit op de werkwijze intern. Je kunt dan sneller schakelen met elkaar.”

In recordtijd geïmplementeerd

Een agile aanpak zorgde voor de gewenste snelheid. Renaud: “Je moet niet in één keer te veel willen, dan gaat het te lang duren. We werken daarom in sprints van twee weken, en leveren iedere twee weken waarde op. Dat stelt ons ook in de gelegenheid om feedback van leveranciers sneller op te pakken. Daarbij zijn we altijd eerlijk en open geweest in wat wel en niet kan.”

“Het is echt een hechte samenwerking geweest. Niet alleen tussen Business en IT, maar ook met de leveranciers die hun wensen tijdens online workshops kenbaar konden maken en mee konden denken”, vervolgt Hensbergen. “Na oplevering van het vernieuwde portaal door het team van Anouk hebben wij met elkaar drie online trainingen georganiseerd met ruim 400 externe gebruikers bij meer dan 200 leveranciers . Op die manier hebben we in recordtijd heel soepel de implementatie van dit portaal in deze coronatijd kunnen doen.”

Het stuur in handen

“De meeste leveranciers zien werken aan data niet als hobby, maar met het nieuwe portaal hebben we het echt leuker voor ze gemaakt. Ze hebben nu het stuur in handen”, concludeert Hensbergen. “Dat zorgt ervoor dat ze meer met data bezig zijn, en ook sneller kunnen werken. Een groot voordeel voor leveranciers is de halvering van hun tijd op het aanleveren en onderhouden van hun productdata ten opzichte van het oude portaal. En dat in een tijd waarin steeds meer data gevraagd wordt. Ze kunnen bijvoorbeeld veel beter filteren binnen productgroepen, en fouten sneller signaleren. Kwalitatief betere data resulteren weer in een betere positionering van hun producten op onze websites. Wijzigingen in de data zijn vrijwel direct online zichtbaar voor de klanten van Intergamma en heeft direct invloed op de klantbeleving. Dit levert ons samen meer omzet op”

“Het nieuwe leveranciersportaal helpt ons bovendien in de transitie van een productgeoriënteerd naar een ‘klusgeoriënteerd’ bedrijf”, besluit Hensbergen. “Je legt niet laminaat, maar een vloer. Dat betekent dat je ook een ondervloer, plinten en het juiste gereedschap nodig hebt. Dan moet je ook informatie gaan koppelen, en de klant adviseren over het type ondervloer dat bijvoorbeeld op een bovenwoning nodig is bij een bepaald type laminaat. Om die combinaties te kunnen maken, is datakwaliteit erg belangrijk. Het nieuwe leveranciersportaal draagt bij aan die kwaliteit en transitie.”