>
Zakenvrouw in een digitale sessie met collega's

Het venijn zit ‘m in de staart

Waarom het einde van je sessie belangrijk is

Rond deze tijd vieren we een merkwaardige verjaardag. De lockdown, ingesteld als gevolg van de Covid-19 pandemie, is nu bijna één jaar oud. Als gevolg hiervan zijn we vanuit thuis gaan werken en veel van ons leven is zich online gaan afspelen. Fysieke bijeenkomsten werden digitaal. ‘Zoomen’ is zelfs een werkwoord geworden. “Kunnen jullie mijn scherm zien?” en “Je staat nog op mute!” zijn inmiddels veelgehoorde uitspraken.

Aan de hele rij publicaties over de impact van de veranderingen die we ervaren op ons werkzame leven wil ik er bij deze graag nog één toevoegen. Het is namelijk mijn verwachting dat als dit straks allemaal achter de rug is we nog steeds regelmatig digitale bijeenkomsten zullen houden. Vooral als je zelf wel eens de organisator bent van zo’n meeting, zou ik zeker even verder lezen. Want ik heb een belangrijke tip voor je.

Het valt me namelijk op dat online sessies regelmatig uitgaan als een nachtkaars. Soms verlaten deelnemers de sessie zelfs al omdat ze alweer in een volgende aansluitende sessie worden verwacht. En dat is jammer. Want uit de psychologie[1] weten we dat deelnemers, als ze aan een sessie terugdenken, niet aan het totaal van de ervaring zullen denken. Maar hun herinnering zullen baseren op bepaalde delen ervan: de ‘piek’ en het einde van de sessie.

Met deze wetenschap in je achterhoofd is het belangrijk om ter voorbereiding op je volgende sessie ook voldoende aandacht te besteden aan het einde ervan. Begin met ervoor te zorgen dat je verhaal past in de beschikbare tijd, zodat iedereen het einde ook daadwerkelijk meekrijgt – zelfs als een aansluitende meeting gepland staat. Bedenk daarom vooraf goed wat je wilt dat deelnemers zich herinneren en besluit daar je sessie mee.

Als je slides gebruikt ter ondersteuning van je verhaal is het een goed idee de kern van je boodschap op de laatste slide te herhalen. De ‘peak-end’-rule zorgt ervoor dat ze zich dit beeld zullen herinneren. En dat is natuurlijk sterker en waardevoller dan de traditionele “Zijn er nog vragen?” of “Bedankt voor je aandacht” slides.

De regel geldt overigens niet alleen voor digitale bijeenkomsten. Ook bedrijven passen hem regelmatig toe om je herinnering aan een ervaring positief te beïnvloeden. Aan het betalen van een rekening houd je meestal geen goed gevoel over. Toch zorgt het grappige gifje dat Tikkie je laat zien als je betaald hebt ervoor dat je hier heel anders aan terugdenkt.

Of wat dacht je van de Ikea? Zodra je de route door de afdeling accessoires heen hebt afgelegd, zelf je spullen bij elkaar hebt verzameld in het magazijn en de rij bij de kassa hebt getrotseerd, is daar een ijshoorn voor 50 ct. Dat je ook nog eens zelf mag tappen. Dubbel goed, want iets wat je zelf gemaakt hebt beoordeel je sowieso beter. Een prachtige manier waarop de herinnering aan je bezoek positief wordt beïnvloed.

Nu je weet hoe belangrijk een goed einde is voor een positieve herinnering, zorg jij voortaan toch ook voor een memorabel slot van je digitale sessie? Ik ben erg benieuwd welke creatieve ideeën jullie hiervoor gaan inzetten. Laat ze achter in de comments.

Richard Benschop

[1] Onderzocht door Karen Doll , zie dit blog met meer informatie over de ‘peak-end’-rule.