>

Basisschoolleerlingen ontwerpen Stad van de Toekomst

DesignWeek@School en SAP stimuleren jong talent met Design Challenge

Steeds meer mensen komen in de stad wonen. Hoe zorgen we er dan voor dat ook toekomstige generaties genoeg ruimte hebben om veilig en gezond te leven, wonen en werken? Tijdens een gratis Design Challenge van DesignWeek@School bogen circa 350 basisschoolleerlingen van twaalf groepen 7 en 8 zich over deze vraag. Groep 8a van de Theresiaschool uit Berlicum gaf het winnende antwoord.

De wedstrijd is een initiatief van DesignWeek@School. Deze stichting organiseert activiteiten op scholen, om zowel leerlingen als leraren op een uitdagende en leuke manier kennis te laten maken met onder andere technologie, design thinking en duurzaamheid. Ze ervaren hoe je hiermee een positieve bijdrage kunt leveren aan een duurzame samenleving. Al meer dan negenduizend leerlingen hebben meegedaan aan de programma’s van DesignWeek@School. 

De activiteiten van de stichting worden mede mogelijk gemaakt door SAP dat DesignWeek@School ondersteunt. Financieel, maar ook begeleiden consultants van het technologiebedrijf workshops en lesprogramma’s op scholen. “De missie en visie van DesignWeek@School sluiten perfect aan op die van SAP”, zegt Rinse Tamsma, MD SAP Nederland. “We vinden het belangrijk dat leerlingen zich de modernste vaardigheden eigen maken en daardoor beter zijn voorbereid op de toekomst.”

Design Challenges

Tijdens de Design Challenges van DesignWeek@School zoeken leerlingen naar innovatieve oplossingen voor duurzame uitdagingen. Zij gebruiken hiervoor de educatieve Design Game van DesignWeek@School. In deze game vinden de leerlingen alle opdrachten, ondersteund door duidelijke instructievideo’s en werkbladen. Ook resultaten en ervaringen worden op een speelse manier vastgelegd in de game. Werknemers van SAP begeleiden de deelnemende klassen als ‘innovatiecoaches’.

Dit jaar namen twaalf groepen 7 en 8 van zes basisscholen uit ’s-Hertogenbosch en omstreken deel aan de Design Challenge om met elkaar de ‘Stad van de Toekomst’ te ontwerpen. Zeven klassen leverden een eindpresentatie in en dongen mee naar de Sustainable Design School Award-wisselbeker. Daarnaast mag de winnende klas met de trein naar Amsterdam voor een bezoek aan het NEMO Science Museum. 

De beker werd op vrijdag 9 april uitgereikt aan groep 8a van de Theresiaschool in Berlicum. Tijdens een interactieve online presentatie lieten de leerlingen zien hoe in overvolle steden op een creatieve manier ruimte kan worden bespaard. Zo toonden ze hoe in een gebouw wonen en werken efficiënt kan worden gecombineerd, en hoe in de toekomst reizen per ‘SkyTrain’ eruitziet. Ook bedachten ze een oplossing voor de energietransitie: beweging in bijvoorbeeld de sportschool kan via een app worden omgezet in energie voor de smartphone of tablet.

Gemeente ’s-Hertogenbosch met thema Smart Cities

“Wij vinden het ontzettend belangrijk dat we data en technologie toepassen bij het vormgeven van de stad van de toekomst”, zegt Ufuk Kâhya, in ’s-Hertogenbosch wethouder Duurzame mobiliteit, Talentontwikkeling en Welzijn. “Hoe mooi is het dat SAP in het kader van smart cities ervoor zorgt dat DesignWeek@School kan plaatsvinden? Het zorgt ervoor dat onze jongste inwoners hun leefwereld kunnen gebruiken en hun innovaties en ideeën naar voren kunnen brengen zodat wij daar rekening mee kunnen houden. Het inspireert ons om het goede voor de toekomst en onze inwoners te doen.”

DesignWeek@School en SAP stimuleren jong talent met Design Challenge

Click the button below to load the content from YouTube.

DesignWeek@School en SAP stimuleren jong talent met Design Challenge

Open voor alle scholen

Floor Coonen, oprichtster van DesignWeek@School, kijkt terug op een geslaagde wedstrijd. “Het is heel mooi om te zien dat we ondanks de scholensluiting van begin dit jaar het project toch door hebben kunnen laten gaan en er heel veel mooie leermomenten zijn geweest en inspirerende oplossingen zijn bedacht. Dit jaar hebben we dit evenement als pilot georganiseerd met een maximum van twaalf klassen. Het is onze doelstelling dat de challenge vanaf volgend jaar open is voor alle Bossche scholen en daarbuiten.”