>
Twee vrouwen leren door de lessen hoe zij een SAP-training kunnen aanpakken

De 5 belangrijkste lessen voor een succesvolle SAP-training

Op 11 november jl. onthulde ik tijdens VNSG Focus Online 2021 mijn 5 belangrijkste lessen voor een succesvolle SAP-training. Je kunt mijn sessie hier integraal terugkijken (even naar donderdag 14:00 uur scrollen en op de video klikken). In dit blog geef ik een korte samenvatting van mijn geheimen.

Les 1: Je hoeft niet alles (vooraf) te leren

We weten hoe ons geheugen werkt. Het heet de neiging om dingen die je leert, maar niet direct toepast, snel weer te vergeten. Waarom dan toch altijd maar weer proberen om toekomstige gebruikers alle processen en bijbehorende handelingen volledig bij te brengen voorafgaand aan een live gang? Dat kost veel tijd en de kans dat medewerkers in staat zijn de handelingen foutloos uit te voeren is niet groot.

Biedt medewerkers ondersteuning bij het uitvoeren van hun taken. Zorg ervoor dat ze kunnen terugvallen op eenvoudig toegankelijke procesbeschrijvingen, werkinstructies en rondleidingen door de applicatie. Doordat het geleerde direct wordt toegepast, is dit een erg efficiënte manier van kennisopbouw.

Les 2: Kies welke methode het best past

Je hoeft niet persé naar een leslokaal om te leren. Naast klassikale trainingen, vanwege Covid-19 nu toch vooral virtueel te volgen, zijn er tal van andere mogelijkheden om kennis op te doen. Massive Open Online Courses (MOOC), e-learning of e-books, whitepapers, vlogs en blogs maar ook het bezoeken van seminars kunnen prima manieren zijn om iets nieuws te leren.

Welke methode het best past is bijvoorbeeld afhankelijk van je doelstelling, beschikbare tijd, maximale studiebelasting en budget. Kijk of je aan de vereiste voorkennis voldoet en of je jouw opleidingsvraag met de gekozen methode kunt beantwoorden. Wat je ook kiest: kies bewust!

Les 3: Haal het maximale uit je SAP-training

Zorg ervoor dat je het maximale uit je training haalt. Daar hoort ook bij dat je de benodigde voorbereiding succesvol hebt afgerond voor je aan de training begint. Maar het helpt ook om je agenda te blokken voor de tijd die je nodig hebt om de stof te bestuderen en om de opdrachten te maken. Draag bij aan de discussies in de learning room of discussieforum. Neem de tijd om de opdrachten van anderen van feedback te voorzien. De inzichten van anderen zullen je helpen om anders tegen de zaken aan te kijken. En dus te leren.

Meer weten over SAP Learnings? Lees dan deze blog.

Les 4: Waarop baseer je een strategie voor leren en support

Begin met te kijken wat de projectteamleden moeten leren om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het project. Maak ze tot volwaardig gesprekspartner van de consultants van de system integrator. Daarmee wordt kostbare tijd bespaard in fit-to-standard workshops. De SAP Learning Journeys vormen hiervoor een prima vertrekpunt om op basis van de scope van het project de juiste SAP-training te selecteren.

Voor eindgebruikers geldt dat de impact die het project op hen heeft een goede leidraad vormt. Die impact wordt normaliter vastgesteld door het organisational change managementteam. Betrek hen dus bij het opstellen van je training en supportstrategie voor de eindgebruikers.

Les 5: De Gouden Regel

Helaas moet ik je teleurstellen. Er is namelijk geen gouden regel.

Ieder project kent zijn eigen doelstellingen, uitdagingen en context. Iedere organisatie heeft een ander vertrekpunt. Door rekening te houden met de relevante interne en externe factoren zorg je ervoor dat er een unieke mix ontstaat waarmee training en support bijdraagt aan een succesvol project.

Ik kan me voorstellen dat je naar aanleiding van deze lessen vragen hebt of verder wilt praten. Aarzel dan niet en neem gerust contact met me op. Plannen we een (virtuele) kop koffie!

Lees hier het LinkedIn Report over Workspace Learning.