>
Deze paarse swirl dient als voorbeld van NFT's van kunstenaars

NFT’s: een gouden belofte voor modemerken en andere retailers

Misschien heb je gelezen dat Nike NFT-studio: RTFKT (uitspreken als ‘artifact’) overgenomen heeft. Deze studio creëert digitale verzamelobjecten (artifacts) die als NFT verkocht kunnen worden. Nike is niet de enige retailer die met NFT’s aan de slag gaat. Ook merken zoals Gucci, Mattel, Taco Bell, McDonalds en Burberry verdiepen zich in de mogelijkheden van non-fungible tokens en blockchaintechnologie. Waarom zijn NFT’s zo interessant? En wat kunnen modemerken en andere retailers ermee? Renée Vriends en Martin van Drunen zien kansen voor retailers op het gebied van onder meer product authenticiteit, e-commerce, klantloyaliteit en supply chain transparantie.

De afkorting NFT staat voor non-fungible token (NFT). Wanneer iets ‘fungible’ is, is het vervangbaar. Een kilo goud bijvoorbeeld, is prima te vervangen door een andere kilo goud. Geld, olie en suiker zijn ook fungible. De originele Nachtwacht daarentegen is non-fungible. Net als een genummerd limited edition merkhorloge of een in beperkte oplage gemaakte sneakers.

Een non-fungible token kan gebruikt worden als bewijs van eigendom van een digitaal werk. Dat kan een jpg-bestand zijn. Maar ook bijvoorbeeld een tweet, een video, een muziekbestand of een item uit een game.  Feitelijk is een NFT een smart contract dat vastgelegd wordt in de blockchain. Het smart contract bevat een beschrijving van het digitale werk. In dat contract staat bijvoorbeeld ook de maker vermeld. Maar het contract kan ook beschrijven hoe er moet worden afgerekend wanneer het digitale object verkocht wordt. Misschien leg je bijvoorbeeld vast dat de maker van het werk altijd 5% van de doorverkoopsom ontvangt. Dat is bijvoorbeeld heel fijn voor kunstenaars omdat ze dan blijven profiteren van de waardestijging van hun werk.

Een Chanel met een digitaal paspoort

Vooral de kunstwereld lijkt in een enorme transformatie te zijn beland door deze technologische ontwikkeling. Maar ook de luxemarkt zoals mode en design ziet kansen, zoals de eerdergenoemde overname door Nike van RTFKT laat zien. Hier ontstaat een heel ecosysteem omheen, van kleinere spelers zoals the Fabricant en Tjep.

Wat is nu de kans die deze merken zien? NFT’s scheppen allerlei interessante mogelijkheden om de digitale en de fysieke wereld nog naadlozer in elkaar over te laten lopen, met een beter behoud van merkwaarde. Je zou je bijvoorbeeld best voor kunnen stellen dat je een tas van Chanel koopt waar je een non-fungible token bij krijgt. Zo’n tas heeft dan z’n eigen digitale paspoort. De tas is ook online draagbaar, bijvoorbeeld in het Metaverse. Maar het token fungeert ook als certificaat van echtheid in de fysieke wereld. Ook als Chanel niet meer bestaat, leeft het paspoort voort op een blockchain. Koop je de tas tweedehands? Dan geeft dat paspoort extra zekerheid over de authenticiteit van de tas. NFT’s geven een fysiek product dus niet alleen een extra dimensie, maar helpen ook in de strijd tegen namaak.

Het nieuwe normaal

Consumenten zijn de laatste jaren veel digitaler gaan leven. Het gebruik van social media is een vast onderdeel van ieders leven geworden, net als bijvoorbeeld e-commerce en videobellen. De behoefte van de mens om zich in de fysieke wereld te identificeren met bepaalde kleding en accessoires, manifesteert zich ook in de online wereld.

Misschien gaat een kleding- of schoenenmerk wel een samenwerking aan met Fortnite en kan je jouw karakter voorzien van de schoenen die je ook in het echt draagt. Vergelijk het maar met gamers die ook zwaarden, kleding, schilden of wapens kopen om hun digitale karakter aan te kleden. Die digitale spullen zijn vervolgens ook weer aan anderen door te verkopen en – waarom niet – mee te nemen naar andere platforms. Daarmee zijn NFT’s ook een belangrijke bouwsteen geworden voor het succes van nieuwe platforms zoals het Metaverse of Microsoft Mesh.

De verwevenheid van de digitale en de fysieke wereld wordt het nieuwe normaal en online verkoopplatformen moeten deze trend adopteren. Bij SAP doen we veel onderzoek naar dit soort technologische ontwikkelingen en de toepassingen ervan. Wij verwachten dat je in de nabije toekomst een winkelmandje afrekent met fysieke en/of digitale producten waarna je automatisch de bijbehorende digitale echtheidscertificaten in je ‘wallet’ ontvangt – met SAP technologie is zo’n use-case al tot realiteit te brengen.

Kansen voor retail loyaliteitsprogramma’s

Ook op het gebied van loyalty zijn NFT’s voor modemerken en andere retailers heel interessant. NFT’s zijn uniek en aan de persoon gelinkt, niet te vervalsen of te dupliceren. Je zou je best voor kunnen stellen dat eigenaars van een digitaal paar schoenen van Nike lid worden van een speciale club brand ambassadors die korting krijgen op producten, voorrang bij de lancering van nieuwe schoenen en het merk online uitdragen. Wij worden heel enthousiast van dit soort opties om onze online presence op deze manier te verrijken. Andersom kunnen merken als Nike of Starbucks vaste klanten ook belonen met NFT’s die je dan weer kan sparen in je wallet.

Feiten van bron tot klant vastleggen

Een andere belangrijke en interessante toepassing van NFT’s in retail is traceerbaarheid en transparantie in de supply chain. Wanneer bijvoorbeeld een schoenfabrikant de toeleveranciers vraagt om grondstoffen en halffabricaten van een digitaal token te voorzien, wordt iedere schoen een optelsom van NFT’s die het verhaal van de schoen vertellen. Misschien is de zool gemaakt van duurzaam geproduceerd rubber, zijn de veters van eco-vriendelijk katoen en is het nylon gemaakt van gebruikte visnetten. De herkomst van het product is feilloos terug te brengen tot de verschillende bronnen. Per schoen kun je dan heel nauwkeurig aangeven wat de ecologische footprint ervan is.

Dit is relevant voor alle industrieën en al realiteit geworden voor enkele SAP klanten. Bij SAP ontwikkelden we GreenToken, een robuuste oplossing om feiten vast te leggen en over te dragen binnen de hele supply chain, van bron tot klant. Terwijl het materiaal door de toeleveringsketen beweegt, verhuizen de bijbehorende tokens van de wallet van de ene schakel in de supply chain naar de andere. Een voorbeeld waar deze technologie al succesvol wordt ingezet, is bij de productie van palmolie in Uganda.

Zie jij de kans met NFT’s?

Blockhain, smart contracts en NFT’s zijn relatief nieuwe concepten waarmee wereldwijd volop geëxperimenteerd wordt. De Hype Cycle for Emerging Technologies van Gartner laat zien dat de NFT-hype op dit moment zijn hoogtepunt bereikt heeft. In deze fase zijn er mensen bereid om 2.915.835,47 dollar te betalen voor de NFT van de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey. Maar het betekent vooral dat de belangrijkste use cases met NFT’s de komende tijd boven komen drijven en gaan groeien. Wij zien de technologie steeds relevanter en belangrijker worden. Er ontstaan nieuwe kanalen waar retailers en klanten elkaar treffen, en nieuwe productdimensies die nu nog nauwelijks voor te stellen zijn. Alle ingrediënten om NFT’s een plaats te geven in het nieuwe normaal van (mode)retailers zijn immers aanwezig. De onderliggende technologie is er. En wij weten bij SAP als geen ander hoe we die technologie koppelen aan de dagdagelijkse processen van retailers.

Over een paar jaar zijn non-fungible tokens de gewoonste zaak van de wereld. Daarom is het zaak om je nu al te gaan verdiepen in de materie en na te denken over de manier waarop jij NFT’s strategisch in zou kunnen zetten voor jouw merk.


Vind je het leuk om eens met ons te brainstormen over NFT’s en de manier waarop je non-fungible tokens een plaats geeft in jouw processen? En ben je benieuwd naar de ervaring die SAP heeft met NFT’s en de onderliggende technologie?

Neem dan gerust contact met ons op