>
creditcard-en-finance-overzicht

Rabobank migreert ledgers naar SAP S/4HANA

Public cloud als basis voor OneFinance

Rabobank werkt continu aan efficiencyverbeteringen waaronder het standaardiseren en centraliseren van ondersteunende activiteiten en procesondersteunende systemen. Eerst vooral in Nederland, maar sinds een aantal jaar ook wereldwijd. Bij die verbeteringen hoort ook de implementatie van één centrale financiële functie. Als onderdeel van OneFinance migreert Rabobank de voorheen gescheiden ledgers naar SAP S/4HANA in de public cloud.

Onder verschillende namen biedt Rabobank in Nederland al ruim 125 jaar een brede financiële dienstverlening. De coöperatieve bank is actief op het gebied van bankieren, vermogensbeheer, leasing, verzekeren en vastgoed. Maar ook internationaal heeft Rabobank een lange geschiedenis. Over de grens is de focus vooral gericht op de food- en agribusiness.

Die internationale activiteiten, onder de noemer Wholesale en Rural, worden meer en meer gestandaardiseerd en ondersteund vanuit Nederland. “We willen wereldwijd als één bedrijf acteren”, aldus Fabian van Altena, Lead Business Architect Risk & Finance bij Rabobank.

Gescheiden grootboeksystemen

Lange tijd opereerden Rabobank Nederland en het internationale bedrijf onafhankelijk van elkaar. “Het waren twee volledig gescheiden bedrijven, met elk ook een eigen grootboek”, vervolgt Van Altena, “De ledger van Rabobank Internationaal was gebaseerd op PeopleSoft en nu dus Oracle, die van Rabobank op SAP ECC. Groter kun je het contrast eigenlijk niet hebben.”

Het bestaan van twee ledgers leidde volgens Van Altena gaandeweg tot complexiteit en inefficiënties. “Zeker als je door de standaardisatie productlijnen gaat delen en er meer interactie ontstaat tussen de bedrijven. We hebben bijvoorbeeld één betaalstraat, waar alle onderdelen van de bank gebruik van maken. Als transacties dan in het verkeerde ledger terechtkomen, moet je die weer overzetten. Je krijgt meer stappen in de verwerking van informatie dan noodzakelijk.”

“Het naast elkaar bestaan van twee ledgers op verschillende technologieën betekent ook dat je voor het onderhoud twee IT-teams met totaal verschillende expertises nodig hebt”, vervolgt de Lead Business Architect. “Daarvoor zijn in de huidige arbeidsmarkt niet eenvoudig de juiste mensen te vinden.”

Eén ledger in de public cloud

Met OneFinance beoogt Rabobank een harmonisatie, standaardisatie en efficiëntieverbetering op het gebied van finance. De twee ledgers worden samengebracht tot één en gebaseerd op SAP S/4HANA in de public cloud van Microsoft. “Met onze keuze voor volledig public cloud zijn we als bank een frontrunner en hadden we de totaaloplossing RISE with SAP al omarmd nog voordat het bestond”, weet Van Altena. “Maar we hebben bewezen dat de public cloud – ook gelet op wetgevende eisen – een serieuze optie is.”

“In de public cloud kunnen we tot twee keer sneller nieuwe functionaliteiten ontwikkelen dan on-premises”, zo verklaart de Lead Business Architect de keuze van de Rabobank. “Zelfs als de cloud tien tot twintig procent duurder zou zijn in de operatie dan on-premise, dan nog maken we dat ruimschoots goed met een veel snellere ontwikkeling. Bepaalde specialistische kennis van de infrastructuur hebben we bovendien niet meer nodig. We kunnen ons richten op de dingen waar we het verschil mee kunnen maken.” Zie hier de video gemaakt op SAP Sapphire 2022, waarin Van Altema een korte nadere toelichting geeft.

Soepele implementatie

Met de implementatie van SAP S/4HANA – Central Finance heeft Rabobank de eerste fase van OneFinance afgerond. Van Altena: “Met behulp van het SAP Factory-model en ondersteund door onze implementatiepartner Cognizant hebben we een virtuele ledger in de cloud gerealiseerd. Dat is allemaal behoorlijk soepel verlopen, terwijl we met onze keuze voor public cloud toch echt voor de muziek uit liepen.”

“In de tweede fase gaan we de ledgers overzetten naar de nieuwe omgeving”, besluit Van Altena. “Dat doen we onder leiding van Cognizant, waarbij SAP verantwoordelijk is voor de Quality Assurance. Over een jaar of twee moeten we echt een heel eind op stoom zijn.”