>

Waarom het Business Technology Platform hot is

Tijdens SAP Sapphire 2022 in Den Haag merkte Head of Platform and Technology Ronald Hoenink dat het Business Technology Platform hot is. SAP BTP biedt namelijk precies wat je nodig hebt om een duurzame Intelligent Enterprise te worden in een zeer disruptieve tijd.

Het Business Technology Platform is hot. Zoveel is me tijdens SAP Sapphire 2022 wel duidelijk geworden. Het is geweldig om te merken dat het enthousiasme dat ik zelf al had voor ons platform gedeeld wordt door steeds meer mensen. Tegelijkertijd merk ik ook dat we ook nog wat zendingswerk moeten verrichten omdat er ook mensen zijn die nog niet precies begrijpen wat BTP is en wat het voor ze kan betekenen.

Laat me je daarom eerst vertellen wat het BTP is. Dan leg ik daarna uit waarom onze klanten er zo blij van worden.

Wat is het SAP Business Technology Platform?
Als je naar de BTP-pagina op onze site gaat, lees je het volgende: “SAP Business Technology Platform (SAP BTP) brengt datamanagement, analytics, kunstmatige intelligentie, applicatieontwikkeling, automatisering en integratie samen in één uniforme omgeving.” Achter deze ene zin zit een hele wereld die ik meestal samenvat in met drie punten.

  1. Je gebruikt BTP om de core clean te houden
    De core clean houden is een term die de laatste tijd erg populair geworden is. Het komt erop neer dat je het hart van je bedrijfssystemen, de core, zo zuiver mogelijk houdt. In die kern worden alle standaard bedrijfsprocessen afgewikkeld en data opgeslagen. Het is je system of records, het fundament onder alles. De apps en systemen die jou écht innovatief en onderscheidend maken, zitten niet in de core. Deze ‘systems of innovation’ halen data uit de core, ze interacteren met processen die daar plaatsvinden, maar ze maken er geen deel van uit.Het Business Technology Platform kun je zien als een laag die als het ware om de core zit. In en op die laag kun je vlot, makkelijk en betaalbaar allerlei extensies bouwen en integraties creëren waarmee je voor onderscheidend vermogen zorgt. Hiervoor kun je gebruikmaken van vertrouwde technologieën zoals ABAP en SAP Fiori, maar ook van low-code platforms zoals Mendix en ons eigen AppGyver.
  2. Je gebruikt BTP om te integreren
    De digital core van je bedrijf voedt allerlei andere systemen. En andersom wordt jouw bedrijfssysteem gevoed door allerlei aanpalende applicaties. In het verleden was de integratie van al die systemen best een complexe operatie. Het Business Technology Platform maakt integratie een stuk eenvoudiger. Standaard heeft SAP BTP een groot aantal connectoren aan boord. Het integreren van jouw SAP-omgeving met andere systemen is daardoor met een paar drukken op de knop te regelen. En wil je een systeem integreren waarvoor geen standaard koppeling voorhanden is? Dan ontwikkel je zo’n integratie heel eenvoudig in het BTP.
  3. Je gebruikt BTP om data om te zetten in waarde
    De derde en laatste pilaar onder het Business Technology Platform is wat mij betreft het vermogen om data om te zetten in analyses die voor échte toegevoegde waarde zorgen. BTP is een plek waarin je allerlei datastromen uit SAP en andere bronnen samen kunt brengen. Het mooie daarvan is dat de business context van alle gegevens die je samenbrengt behouden blijft. Alle metadata gaat mee. Een getal in BTP is dus nooit alleen dat getal; BTP weet ook waar dat getal vandaan komt, wanneer het ontstaan is en welke weg het heeft afgelegd. Omdat de data waarmee je werkt zoveel rijker is, kun je zonder mega-inspanning veel geavanceerdere inzichten, planningen, voorspellingen en scenario’s creëren. Met BTP creëer je dus relatief eenvoudig oneindig veel meer waarde.

Lees hier meer over de intergratie van andere bedrijven in het BTP

De toegevoegde waarde
Dat klinkt mooi, hoor ik je denken. Maar waarom is SAP BTP nou zo hot? Op basis van de vele gesprekken die ik voerde tijdens en na Sapphire, concludeer ik dat het niet één van bovenstaande pijlers is, maar juist de optelsom van deze drie. Die optelsom maakt het namelijk mogelijk om, zoals Irfan Kahn, President SAP HANA Database & Analytics, het tijdens Sapphire stelde: “(…) gegevens, analyses en planning te integreren in line-of-business-processen en een intelligente, duurzame onderneming te worden.”

Je ziet de toegevoegde waarde van BTP bijvoorbeeld heel goed bij planningsprocessen. Zelden was er sprake van zoveel disruptie in de wereld. We rollen van crisis naar crisis. Bedrijven die ooit een volledig geoptimaliseerde supply chain hadden, zagen hun operatie opeens wankelen. Meer dan ooit moet je vandaag de dag in staat zijn om financiële informatie, vraag, aanbod, planningen en andere operationele gegevens gestandaardiseerd te brengen om de juiste beslissingen te kunnen nemen. SAP BTP kan je daarbij helpen.

Meer weten?
Ben je benieuwd naar het SAP Business Technology Platform? Dan hebben we de wereld aan informatie en kennis voor je. Begin je tocht op onze Nederlandstalige BTP-pagina. En wil je meer? Neem dan gerust contact met me op!