>
city experience economy

Business Technology Platform: Een duidelijke winnaar in de Experience Economy

Het leveren van unieke interacties op basis van verrijkte data intelligence in zowel front- als back-office processen. Dat is de belangrijkste reden voor bedrijven om technologieplatformen te omarmen, blijkt uit het MIT Technology Review Insights rapport ‘Digital Platforms Drive Business Success’. Een voorbeeld van een dergelijk platform is het SAP business technology-platform. We zetten enkele ervaringen van klanten op een rijtje en laten zien hoe bedrijven met dit platform innoveren.

Bumble Bee Foods

Een praktijkvoorbeeld is voedselbedrijf Bumble Bee Foods, dat consumenten de zekerheid geeft dat zij verse, veilige en duurzaam gevangen vis- en schaaldieren eten. Dit doet het bedrijf met behulp van een cloudplatform.

De informatiestroom begint zodra de vis op zee is gevangen, schoongemaakt, gedateerd en gecertificeerd als fair trade. Zodra de vis bij een koper van Bumble Bee in een lokaal dorp aankomt, worden data over de vangst ingevoerd in het blockchainplatform van het bedrijf. Het platform brengt de vis- en schaaldieren gedurende het volledige proces van verwerking tot verscheping in beeld.

Consumenten kunnen deze informatie inzien, doormiddel van het scannen van een QR-code op de verpakking van Bumble Bee producten. Zij zien direct om welke soort vis het gaat, hoe en waar deze is gevangen en zijn fairtrade-status. Daarnaast geeft de Bumble Bee website toegang tot recepten, de biografie van de visser en informatie over zowel de voedselkwaliteit als economische en sociale impact op vissersgemeenschappen.

National Hockey League

Een ander voorbeeld is de National Hockey League (NHL), dat ieder team toegang geeft tot dezelfde analytische mogelijkheden. Zij maken hiervoor gebruik van een cloudplatform, dat via een iPad-app toegankelijk is voor coaches. Via de intuïtieve app kunnen zij in real-time statistieken bekijken. De app geeft hen onder meer inzicht in de vermoeidheid van spelers, tijd op het ijs, succesratio tegenover specifieke tegenspelers en prestaties bij het doorgeven van de puck.

De beslissingen en strategieën die coaches baseren op deze informatie kunnen concurrentievoordeel opleveren. Real-time statistieken geven inzichten die het team en de coaches kunnen helpen bij het beschermen van spelers. Bijvoorbeeld tegen blessures, voorspellen van acties van tegenstanders en het creëren van competitieve strategieën.

VINCI Energies

Het derde voorbeeld is VINCI Energies. Het internationale bedrijf nam tien jaar lang bedrijven over die bouwkundige, facilitaire en IT-diensten leveren. Dit leidde tot complexiteit. Zo was het interne beheer van zijn 77.000 werknemers verdeeld over ruim 1.800 business units in 53 verschillende landen. Iedere dochteronderneming beschikte over zijn eigen ERP-systeem en functionele applicaties, bedrijfsprocessen, analyticsmethodologieën en terminologieën.

VINCI Energies wilde complexe projecten – die vaak jaren in beslag nemen – beter kunnen volgen en beheren. Het groeiende netwerk van bedrijven dat onderdeel uitmaakt van de organisatie is daarom nu geïntegreerd. Het bedrijf standaardiseert hiermee de wijze waarop dochterondernemingen hun uitgaven, inkomsten, urenregistratie en zowel projectkosten als -status rapporteren. De nieuwe werkwijze verbetert het beheer van de organisatie. Tegelijkertijd behoudt het bedrijf zijn decentrale bedrijfscultuur. Zodat dochterondernemingen zelf de projecten en klanten kunnen selecteren die aansluiten bij hun business.

Embedded analytics geeft managers daarnaast real-time inzicht in de staat van hun business. Wat hiervoor een veel betere techniek is dan het gebruik van batch data. Het bedrijf zet ook intelligente technologieën zoals ML in voor bijvoorbeeld het geautomatiseerd combineren van bankverklaringen met facturen van klanten.

Meer weten?

De praktijkervaringen van Bumble Bee Foods, de NHL en VINCI Energies laten zien dat het implementeren van een cloudplatformen met diensten die specifiek zijn ontworpen voor de business loont. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ontdek hier