>

Al spelend leren, wel of niet?

Moeten serieuze onderwerpen wel als een spelletje aangeleerd worden?

Een van mijn oudere zussen is een kei in het spel memory. Vrijwel onverslaanbaar. Het is lang geleden dat we samen een potje gespeeld hebben, maar ik herinner me dat zelfs de tamelijk lastige verkeersborden- variant haar net zo makkelijk afging als die met tekeningen van Dick Bruna. Als ik dan, tot ons beider verbazing, toch een keer wist te winnen, was mijn euforie groot.

En dan mag de Olympische gedachte zijn dat meedoen belangrijker is dan winnen, maar het voelt nog altijd prima om een spelletje te winnen. In het beroemde boek ‘Homo Ludens’ (1938) beschrijft de Nederlandse historicus Johan Huizinga de mens als spelend wezen en het spel als ‘de noodzakelijke voorwaarde voor het voortbrengen van cultuur’. De documentaire ‘De spelende Mens’ brengt aan de hand van talloze voorbeelden prachtig in beeld hoe dol we wel niet zijn op spelen.

Ook nu nog word ik dagelijks spelenderwijs uitgedaagd door mijn smartwatch. Met aanmoedigingen om de cirkels waarmee de voortgang van mijn bewegingsdoel wordt bijgehouden tóch nog vol te maken die dag. En om heel eerlijk te zijn voelt het toch een beetje als verliezen als dat onverhoopt niet lukt. Bij bijzondere prestaties, verdubbeling van dat doel bijvoorbeeld; of als beloning voor deelname aan speciale uitdagingen kun je zelfs een speciale badge winnen.

Na succesvolle afronding van een cursus op openSAP.com krijg je ook een digitale badge. Om te delen in je netwerk en zo aan te tonen dat je een bijzondere leerprestatie hebt verricht. De wereld van training en adoptie heeft die van spelen ontdekt en probeert via het toepassen van de juiste gamification elementen het resultaat van kennisopbouw en -borging te verhogen.

Onderzoek wees al in 2017 uit dat bijvoorbeeld meerdere levels erg motiverend werkt voor 82% van de deelnemers aan een training. Ook het verzamelen van punten in een training (89%) en het publiceren daarvan (62%) heeft een positieve werking. Algemeen gesteld kan het rendement van kennisopbouw via de inzet van elementen uit games met zo’n 11% worden verhoogd.

Tijd voor een spelletje dus!

Hiervoor spelen we bij SAP Training en Adoptie bijvoorbeeld ERPsim. Deze simulatie is door Baton Simulations ontwikkeld en plaatst deelnemers in teams tegenover elkaar. Onder begeleiding van een gecertificeerde facilitator strijden deze teams om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.

Zonder vooraf training te hebben gevolgd, gebruiken ze een real-time SAP S/4 HANA omgeving en proberen ze de juiste beslissingen te nemen. Hiervoor nemen ze tijdelijk een rol aan als manager van het fictieve bedrijf, moeten ze informatie delen en samenwerken. Naast grote waardering voor de mogelijkheden en kracht van SAP S/4 HANA, zien ze ook de impact op de bedrijfsprestaties van de gekozen strategie, communicatie en hun onderlinge samenwerking.

Voor ERPsim zijn overigens verschillende scenario’s ontwikkeld zodat het proces dat tijdens de simulatie moet worden gevolgd zoveel mogelijk aansluit bij de belevingswereld van de deelnemers. Zo is er bijvoorbeeld ook een scenario waarin getoetst wordt of de genomen beslissingen wel voldoende sustainable zijn.

Onlangs heb ik zelf een aantal keer ERPsim mogen faciliteren en het valt me op dat zelfs mensen die vooraf aangeven niet echt een ‘gamer’ te zijn, na de eerste speelronde zijn veranderd in misschien wel de meest enthousiaste en fanatieke spelers. Wedden dat ook jouw collega’s de hoogste score willen halen?


Op maandag 30 januari vindt er ERPsim sessie plaats in het SAP Experience Center in ‘s Hertogenbosch. Wil jij hier bij zijn? Meld je dan hier aan

Meer weten over de mogelijkheden voor het hosten van een ERPsim sessie of hoe SAP Training en Adoptie kan bijdragen aan een zo succesvol mogelijke ingebruikname van SAP S/4 HANA? Neem dan gerust contact met me op.