>

Een vliegende start met SAP S/4HANA

Als projectmanager start je het implementatietraject van SAP S/4HANA. Maar waar haal je je informatie vandaan? En hoe zorg je voor een degelijke inhoudelijke en organisatorische voorbereiding? Geen zorgen, met deze tips maak je een vliegende start met S/4HANA.

Het eerste uitgangspunt voor een goede implementatie van S/4HANA is de methodiek SAP Activate. Deze vind je in de roadmapviewer. Je kiest een roadmap en ziet daarin alle noodzakelijke stappen die je moet nemen.

Begin bij het begin, met de voorbereidingen op de projectfase. In die eerste fase van SAP Active – de Discovery fase – zijn er al voldoende stappen te nemen. Het zijn stuk voor stuk waardevolle uitgangspunten, die je helpen bij een goede implementatie. Belangrijk, want het is niet altijd eenvoudig om in de informatiejungle de juiste informatie te vinden.

In deze blog gaan we uit van twee transitiescenario’s: systeemconversie (migratie) en nieuwe implementatie.

Systeemconversie (migratie)

Als het goed is, is er tijdens de voorbereiding veel informatie verzameld. En de huidige systemen leveren kennis voor de migratie. Onderstaande tools zijn hierbij belangrijk:

  • Transformation navigator
  • S/4HANA readiness check
  • SAP Spotlight tool met de Business Scenario Recommendation (BSR)

Nieuwe implementatie

SAP architecten ontwerpen het systeemlandschap vaak op basis van de bedrijfswaarden en -behoeften. Door gebruik te maken van het Digital Discovery Assessment tool (DDA) wordt de scoping van het bedrijfsproces gedaan. Dit is een heel goed uitgangspunt voor de Business Driven Configuration-vragenlijsten (BDC) in de voorbereidingsfase. Even later komen de tools zoals SAP Cloud ALM en de Central Business Configuration (CBC) te pas. Op basis van deze invoer kan de processcope eenvoudig worden gevuld.

De menselijke factor

Voor een goed verloop van de implementatie blijft de menselijke factor essentieel. Het is belangrijk het juiste bestuur te organiseren. Zoals de betrokken mensen van je bedrijf, partner(s) en SAP. Vergeet niemand en neem contact op met het SAP-team. Maak zeker ook tijd om de juiste buy-in van alle betrokken medewerkers te krijgen. Organization Change Management (OCM) is samen met duidelijke en tijdige communicatie een winnende factor. Zorg dat iedereen op één lijn zit. Dit kan op een leuke manier, door bijvoorbeeld gebruik te maken van gamification, met het gratis SAP S/4HANA kaartspel of het simulatiespel SAP Education S/4HANA. Of gebruik een proefsysteem of referentiesysteem.

Neem de tijd

Het is hoe dan ook belangrijk dat je de tijd neemt in de voorbereidingsfase (en in de verkenningsfase). Neem geen shortcuts en voer in elke fase kwaliteitscontroles uit. Dit bespaart je in de latere stadia tijd én geld.

Wil je meer weten over S/4HANA, of heb je behoefte aan ondersteuning bij een vliegende start met SAP S/4HANA? Neem dan contact op met Koen van Sabben.

Neem contact op