>
Picture to illustrate blog about goverment

De Eindejaarsrally in Gemeenteland: Tijd voor Verandering!

December betekent voor veel gemeenteambtenaren niet alleen feestdagen en gezelligheid, maar ook een hectische periode van budgetbeheer en haastige uitgaven. De eindejaarsrally is bijna net zo’n vaste traditie als Kerst zelf. Hein Keijzer en Mario Halfhide, beiden overheidsadviseurs bij SAP, delen inzichten over hoe de stress, de a-relaxte Kerstperiode, en het risico van ondoordachte uitgaven kunnen worden aangepakt met de juiste bedrijfsvoeringsoftware.

Hein Keijzer benadrukt het bekende scenario: laat in het jaar wordt onderuitputting ontdekt en moet er snel veel geld worden uitgegeven om te voorkomen dat het budget terugvalt naar het Rijk of verloren gaat voor de volgende begroting. Begrijpelijk, maar met haast loop je het risico ondoordachte bestedingen te doen waar je later spijt van krijgt. Volgens Keijzer is hier veel aan te doen met de juiste bedrijfsvoeringsoftware.

“Met een platform dat je het hele jaar door inzicht geeft in het financiële beloop, kun je onnodige eindejaarstress voorkomen. Je hebt inzicht in wat is uitgegeven, wat nog beschikbaar is en hoe het staat met het personeel. Het SAP-platform koppelt bedrijfsvoering, personeelszaken, inkoop, en boekhouding, waardoor je beter kunt plannen, vroegtijdig kunt ingrijpen en scenario’s kunt bedenken om aan de raad voor te leggen,” aldus Hein Keijzer.

Mario Halfhide voegt eraan toe dat het niet alleen om financiële sturing gaat, maar ook om het controleren of het geld is besteed aan de juiste zaken binnen het beleid. Het SAP-platform biedt de mogelijkheid om alle systemen te koppelen en informatie te tonen op basis van de behoefte van de functionaris, afdeling of project.

“Ons platform is niet alleen gaaf, maar het biedt de mogelijkheid om de basis op orde te krijgen. Een veilig systeem is essentieel, vooral bij informatie-uitwisseling met burgers, bedrijven en andere overheden. Met de basis op orde kunnen gemeentefunctionarissen zich richten op een betere dienstverlening voor burgers en bedrijven,” benadrukt Mario Halfhide.

In plaats van te worstelen met bedrijfsvoering, kunnen gemeentefunctionarissen zich nu richten op een effectievere dienstverlening voor de inwoners. Het doel is een rustigere Kerstperiode voor gemeenteambtenaren en bestuurders in 2024. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw gemeente? Neem contact op met Kevin van Beurden via k.van.beurden@sap.com of 073-6457525, of klik op onderstaande button voor de whitepaper ‘Toekomstgerichte bedrijfsvoering voor gemeenten: uw routekaart voor een doeltreffende digitale informatiehuishouding.’

Lees de whitepaper

Laat de eindejaarsrally in 2024 een georganiseerde, doordachte en stressvrije periode worden voor gemeenten, met dank aan het SAP-platform.