>

Hoe je met SAP SuccessFactors kunt bouwen aan een flexibele en toekomstbestendige organisatie

Jouw medewerkers vormen een verzameling van talenten, ambities en kennis. De meeste vaardigheden van je medewerkers ken je, omdat ze die dagelijks nodig hebben om hun functie uit te voeren. Maar veel andere vaardigheden ken je niet. En juist dáár, bij die verborgen of nog onbekende talenten, ligt de sleutel tot een toekomstbestendige organisatie. Donald Ross, binnen SAP SuccessFactors verantwoordelijk voor Talent Intelligence, Learning & Engagement Solutions, legde tijdens HR Connect 2023 uit hoe artificial intelligence (AI) daarbij helpt.

Stel, je financieel medewerker kan vloeiend Duits. Een mooie skill, maar voor zijn werk is alleen kennis van Nederlands en Engels relevant. Tot je ineens de Duitse markt aanboort. Dan is het prettig om te weten dat je een specialist in huis hebt. Iemand die op niveau, binnen het vakgebied, perfect kan communiceren.

Maar hoe weet je dat? Hoe zorg je er als organisatie voor dat je altijd een compleet overzicht hebt van de talenten van je medewerkers? Kennis van een bepaalde taal is in dit geval een simpel voorbeeld. Maar misschien heeft je logistiek medewerker wel een passie voor IT. Of heeft je inkoopmedewerker ervaring of ambities in de verkoop. Allemaal skills die best een keer van pas kunnen komen. Als je maar weet dat ze er zijn.

SAP SuccessFactors helpt daarbij, zei Ross tijdens HR Connect. “Wij bieden organisaties de mogelijkheid om hun productiviteit te vergroten en te werken aan een Future Ready Workforce. De artificial intelligence binnen SAP SuccessFactors zorgt ervoor dat je de juiste mensen, met de juiste motivatie en vaardigheden, op het juiste moment op de juiste plek inzet.”

Optimaliseer je team

Hoeveel vacatures heeft jouw organisatie openstaan? En hoe lang al? De realiteit van nu is dat het uitermate lastig is om nieuwe, bekwame mensen te vinden die aan al je vacature-eisen voldoen. Daarnaast neemt de vraag naar flexibele projectteams binnen organisaties toe. Soms wil je snel een projectteam optuigen zonder afhankelijk te zijn van mensen van buitenaf.

Ross: “En dus is het als organisatie belangrijk om alles te weten van de mensen die je aan boord hebt. Wat kunnen ze, wat willen ze? Wat weet je over hun kwaliteiten, ambities en motivatie?” Hij richtte zich tot de zaal vol HR-leiders. “Wie zou graag alle kwaliteiten van zijn medewerkers overzichtelijk in kaart willen hebben?” Alle aanwezigen staken hun hand op. “Ja. Iedereen, natuurlijk.”

Whole self-model

Anno 2023 draait strategisch personeelsbeleid om veel meer dan het checken van diploma’s. Een bewijs van een afgeronde opleiding is maar een klein deel van het geheel. Ross: “Een persoon is veel meer dan de functie waarvoor hij of zij is aangenomen. Al je medewerkers hebben kwaliteiten die ze misschien niet altijd in hun werk gebruiken. Je moet als werkgever kijken naar het whole self-model, het totale plaatje van je medewerker als mens. En AI geeft ons de tools om ook deze kwaliteiten grootschalig en overzichtelijk te benutten.”

“De sleutel daartoe is Talent Intelligence Hub van SAP SuccessFactors”, aldus Ross. “Talent Intelligence Hub is een gecentraliseerd raamwerk dat individuele kenmerken zoals vaardigheden, competenties, sterktes, aspiraties en expressieve voorkeuren verbindt. Het is de concrete vastlegging van de elementen uit het ‘Whole Self Model’. Dit raamwerk stelt organisaties in staat om medewerkers holistisch te begrijpen en te beheren, terwijl het de groeiambities van diezelfde medewerkers ondersteunt. De eerder genoemde kenmerken worden opgeslagen en onderhouden in een gecentraliseerde bibliotheek die bekend staat als de Attribute Library. Mensen in de organisatie kunnen deze kenmerken raadplegen en toevoegen aan hun eigen unieke verzameling van kenmerken die bekend staat als de Growth Portfolio.”

De kracht van AI en Machine Learning

Ross gaf aan hoe dit werkt. “Stel dat een medewerker in Teams regelmatig vergaderingen leidt, terwijl diegene geen leidinggevende functie heeft. Machine Learning kan deze kwaliteit herkennen en kan deze als suggestie voorstellen. Het Growth Portfolio maakt dus gebruik van AI en Machine Learning om geschikte vaardigheden van medewerkers aan te bevelen. Medewerkers kunnen er dan zelf voor kiezen of ze deze suggesties aan hun eigen portfolio willen toevoegen.”

“Zo krijg je een steeds completer beeld van je medewerkers”, zei hij. “Bovendien kunnen dankzij deze Machine Learning verbanden worden gelegd. Als je medewerker een bepaald talent heeft, kunnen suggesties volgen wat deze persoon hoogstwaarschijnlijk ook zou kunnen. Zo ontstaat een sneeuwbaleffect van mogelijkheden.”

“Het Growth Portfolio werkt nauw samen met de Opportunity Marketplace, dit is de plek waar medewerkers relevante mogelijkheden kunnen vinden om hun talenten, ambities en aspiraties verder te ontwikkelen op basis van aanbevolen projecten, mentorships, e-learning en vacatures.”

Dynamische teams

Ross ziet het whole self-model als dé manier om klaar te zijn voor de toekomst. “Door alle talenten en ambities van je medewerkers te kennen én te gebruiken, creëer je een dynamische en toekomstbestendige organisatie. Waarom zouden je mogelijkheden beperkt blijven tot de muren van een afdeling? Zet de juiste talenten bij elkaar en maak dynamische teams. Laat medewerkers hun talenten inzetten bij projecten waarin ze werken met een andere manager en andere collega’s dan tijdens hun dagelijkse werk. Dat helpt je verder als organisatie én motiveert je personeel. Je medewerkers voelen zich gezien en gewaardeerd.”

“Dus kijk niet alleen uit het raam, op zoek naar nieuw talent”, zei Ross. “Kijk vooral eens naar binnen. Haal het maximale uit het talent dat al beschikbaar is in je organisatie, en streef ernaar om dat talent slimmer in te zetten. Laat AI binnen SAP SuccessFactors je daarbij helpen.”

Kampt jouw organisatie ook met een skill gap en ben je benieuwd wat SAP SuccessFactors kan doen om dit op te lossen? Onze specialisten informeren je graag.

Neem dan gerust contact