>

Kruidvat realiseert Marketplace op SAP Commerce Cloud

Bestaande website uitgebreid met toegang voor partners

Kruidvat heeft zijn e-commerceplatform uitgebreid met Kruidvat Marketplace. Via deze weg kan een select aantal nieuwe partners haar goederen aanbieden op de reguliere Kruidvat-website. De retailketen realiseerde dit samen met SAP, Mirakl en implementatiepartner KPS binnen enkele maanden dankzij de SAP Composable Commerce-strategie, met SAP Commerce Cloud als technologische basis.

Drogisterijketen Kruidvat, onderdeel van AS Watson Benelux, is marktleider in Nederland en België. De retailer startte enkele jaren geleden een transformatie waarbij een O+O (offline en online)-strategie centraal staat. Kruidvat wil daarbij een ruim aanbod bieden tegen scherpe prijzen, waarbij het ‘merkgevoel’ via alle kanalen gewaarborgd blijft.

Niet van elastiek

Een belangrijk deel van dat merkgevoel wordt verwoord met de slogan ‘Steeds verrassend, altijd voordelig!’. In de praktijk betekent dat niet alleen scherpe prijzen, maar ook een ruim en deels wisselend productassortiment. Dit productassortiment kan echter niet oneindig worden uitgebreid. “Schappen zijn niet van elastiek. In fysieke winkels is er natuurlijk sowieso een beperkte ruimte, maar ook via de webshop is het assortiment dat je zelf kunt aanbieden en verwerken niet oneindig groot”, vertelt Roland van den Berg, Managing Director en Online Business Director bij Kruidvat en Trekpleister.

De retailer vond de oplossing in het lanceren van de Kruidvat Marketplace. Nieuwe partners kunnen producten aanbieden via de reguliere webshop van de retailer. Er is niet gekozen voor een open marktplaats-model, maar partners doorlopen een gedegen curatietraject. “We kiezen onze partners heel bewust. Een partner moet echt bij ons passen. Daarbij kijken we goed naar zaken als prijsstelling en waken we ervoor dat de producten aanvullend zijn op ons kernassortiment, in plaats van concurrerend. We gaan echt een strategische samenwerking aan.”

Onestopshop

Eind oktober ging de Kruidvat Marketplace ‘live’, met een focus op de babycategorie. Een bewuste keuze van Kruidvat. “We zijn in die categorie heel sterk. Jonge gezinnen zijn bovendien een belangrijke doelgroep. Voor hen willen we een onestopshop zijn, waarbij we de hele ‘baby-uitzetlijst’ kunnen leveren. De huidige focus op de babycategorie stelt ons in staat om onze Marketplace te optimaliseren zodat we deze op termijn ook kunnen uitrollen naar andere categorieën.”

De komst van de Kruidvat Marketplace vereiste een grote uitbreiding op de reguliere SAP Commerce Cloud-omgeving. Zo moest de backend geschikt zijn voor externe toegang. “Partners moeten producten kunnen toevoegen, en wij moeten daarop een revisieslag kunnen voeren. Daarnaast moesten betalingsstromen en logistieke processen rondom partnerproducten gescheiden verwerkt worden. Daarbij mag het voor de consument geen verschil maken of een product uit het eigen of partnerassortiment komt”, legt Van den Berg uit.

Mirakl

Kruidvat realiseerde deze uitbreiding via de SAP Composable Commerce-strategie. Die strategie gaat uit van een stabiele basisomgeving in de vorm van SAP Commerce Cloud, met daaromheen een flexibele schil van best of breed-oplossingen voor additionele functionaliteit. In dit geval was dat Mirakl, een marketplace-oplossing die naadloos integreert met SAP Commerce Cloud. Het idee achter de strategie is dat organisaties relatief snel kunnen experimenteren en innoveren met nieuwe functionaliteit, terwijl de core stabiel blijft. Op die manier ontstaat een gezond evenwicht tussen innovatiesnelheid en continuïteit.

Die aanpak legde Kruidvat geen windeieren. Het project werd ‘on time’ en ‘on budget’ opgeleverd. Een goede voorbereiding was daarvoor wel cruciaal. “We hebben samen met SAP, Mirakl en onze implementatiepartner KPS van tevoren uitvoerig nagedacht over de juiste businessstrategie. Tijdens het traject mocht de reguliere onlineverkoop natuurlijk niet in gevaar komen. Daarnaast moest Kruidvat ook met de Marketplace gewoon Kruidvat blijven. We hebben de tijd genomen om het concept goed uit te denken en mede dankzij die gedegen voorbereiding is de technische implementatie uiteindelijk binnen 10 maanden gerealiseerd.”

Verdere uitrol

De eerste ervaringen met de Marketplace zijn volgens Van den Berg goed. “Onze klanten zijn enthousiast over het vergrote productassortiment en de Marketplace geeft ook een boost aan de verkoop. Je merkt dat klanten die partnerproducten kopen, hun mandje ook vaak aanvullen met producten uit het eigen assortiment”, constateert hij tevreden. Voor Kruidvat is die positieve ervaring een belangrijke voorwaarde voor verdere uitrol. “Kruidvat moet gewoon Kruidvat blijven. Daarin zijn we tot dusver geslaagd, dus kunnen we komend jaar het concept verder uitrollen.”

Kruidvat realiseert Marketplace op SAP Commerce Cloud (Dutch)

Click the button below to load the content from YouTube.

Kruidvat realiseert Marketplace op SAP Commerce Cloud (Dutch)

 

Videolink: https://www.youtube.com/watch?v=qgPaixXH04c