>
woman to illustrate blog Tricentis

Word wendbaarder met een end-to-end geteste SAP-migratie

Het minimaliseren van risico’s tijdens kritische SAP transformaties was een belangrijk onderwerp tijdens het door Sogeti georganiseerde Quality Experience Day in 2023, het grootste event op het gebied van Quality Engineering en Testing in Nederland. “Verandering is de enige constante… en SAP-systemen moeten naadloos mee veranderen met deze ontwikkelingen,” zegt Ronald Tetteroo, SAP and GSI Accelerator bij Tricentis. “Hoe kan je de businessrisico’s van deze continue SAP-aanpassingen zoveel mogelijk beperken?”

SAP-systemen zijn onderdeel van een complex applicatielandschap. Hoe sneller SAP kan mee veranderen met de business, hoe efficiënter en flexibeler een organisatie wordt. Hoe stroomlijn je SAP-transformatieprocessen? In dit blog geven Ronald Hoenink, Head of SAP Business Technology Platform van SAP Nederland, en Ronald Tetteroo, SAP and GSI Accelerator bij Tricentis, tips om SAP-transformaties minder risicovol te maken en optimale bedrijfsresultaten te behalen. Uiteraard speelt testing daarin een belangrijke rol. Ze bespreken de meest voorkomende uitdagingen en best practices van SAP-aanpassingen en laten zien hoe je risico’s kunt minimaliseren door middel van robuuste tests.

Bereid wijzigingen voor met SAP BTP

Het Business Technology Platform (BTP) speelt een belangrijke rol bij SAP-aanpassingen zoals een migratie naar SAP S/4HANA. “Dit platform helpt je om de transformatie naar een intelligente organisatie te versnellen”, zegt Ronald Hoenink. “In de meeste gevallen is SAP onderdeel van een omvangrijk, hybride applicatieomgeving. Dan kun je met het BTP-platform de migratie voorbereiden door bijvoorbeeld data op te schonen, data te testen, te zorgen voor continuous proces automation en low-code extensions te bouwen. BTP voegt dus waarde toe door onder andere de een cloudmigratie te vereenvoudigen, de datakern schoon te houden, businessprocessen te integreren en SAP-wijzigingen te plannen en te analyseren.”

Shift left met Tricentis-technologie

Testen is cruciaal voor vlotte SAP-transformaties. En hoe eerder je test, hoe beter. Ronald Hoenink: “Bij SAP adviseren we om daarvoor Tricentis-producten te gebruiken. Hun technologie is de standaard op dit gebied. We hebben Tricentis-oplossingen dan ook geïntegreerd in ons portfolio als Solution Extension, bijvoorbeeld in SAP Activate.“ Benieuwd of alles naar behoren functioneert? Presteert de omgeving naar behoren? Is de data correct? Wat moet er precies getest worden? SAP ondersteunt de volledige testcyclus met producten die Tricentis-technologie bevatten.

Test niet om te testen

Nieuwe trends, technologieën en klantbehoeften – SAP-systemen moeten naadloos kunnen meebewegen met dergelijke ontwikkelingen. “Dat geldt voor elke sector waarin wij klanten hebben, van utilities tot consumentenproducten en retail”, zegt Ronald Tetteroo. “Hoe kunnen we de financiële risico’s van deze continue stroom SAP-aanpassingen zoveel mogelijk beperken? Die vraag speelt bij veel van onze klanten.” Dat vraagt om kwalitatieve testing. Ofwel, beschouw testen niet als einddoel, maar als middel om innovatie te versnellen. Hoe doe je dat? “Test niet alleen de changes, maar alle componenten waarop een verandering impact kan hebben. Een SAP-omgeving is net een vliegtuig; je wilt er niet in de lucht achter komen dat nieuwe bedrading het vluchtsysteem beïnvloedt maar jij dat vooraf niet getest hebt. Dus doe end-to-end functionele testen. Daarnaast is het raadzaam om te bedenken of de testdata klopt en de testprocessen schaalbaar zijn.”

Leer van de praktijk

Een mooi voorbeeld van een organisatie die Tricentis heeft geholpen om flexibeler te worden door een SAP-migratie, is Duke Energy. Deze energieleverancier verbeterde de customer experience door te migreren naar SAP S/4HANA met SAP Tricentis-Solution Extension-oplossingen. Met de nieuwe, end-to-end geteste SAP-omgeving is Duke Energy veel wendbaarder geworden. Ronald Tetteroo: “Zo kan de energieleverancier applicaties op wekelijkse basis aanpassen en live gaan zonder productiefouten. Deze toegenomen efficiëntie en flexibiliteit leverde Duke Energy een winstmarge op van drie procent over de geldstroom van 21 miljard dollar die jaarlijks omgaat in het SAP billing-systeem.”

De theorie staat als een huis, maar de praktijk van een SAP-migratie is soms wat weerbarstiger. Benieuwd hoe SAP de volledige testcyclus ondersteunt met producten die Tricentis-technologie bevatten? Bezoek onze website voor meer informatie!

Bezoek de website