>

Bridgestone kan snel inspelen op veranderende marktbehoeften

Net zoals veel bedrijven hielden wij tijdens de eerste coronagolf constant de financiële gevolgen van de crisis in de gaten. Het management had voortdurend nood aan een update van onze financiële vooruitzichten. We kwamen al snel tot de vaststelling dat we één en ander anders moesten aanpakken. Toen hebben we beslist om dit project te lanceren. Ons systeem van financiële forecast moest grondig hertekend worden ” vertelt Stéphane Evenepoel, Director FP&A Bridgestone EMIA.

Pour la version en français, cliquez-ici.

Om te kunnen inspelen op hun behoeften, koos Bridgestone ervoor om – samen met implementatiepartner Flexso – SAP Analytics Cloud te implementeren. Het platform werd volledig geïntegreerd in hun huidige IT-landschap en SAP S/4 HANA project.  Eveneens doorslaggevend in hun keuze voor SAP Analytics Cloud, was dat het een oplossing is die in een snel tempo kon uitgerold worden op EMEA niveau.

Van accuraat fout naar richtinggevend correct

Het forecasting proces zoals het tot dan toe gebruikt werd bij Bridgestone was zeer tijdrovend. Het had bovendien een hoog detailniveau waardoor het risico bestond dat men verloren liep in de details. Dankzij de maandelijkse rolling forecast heeft Bridgestone het proces van “accuraat fout” naar “richtinggevend correct” veranderd.

Op het nieuwe SAC-platform kan Bridgestone op een meer geaggregeerd niveau plannen en worden de langdurige kwartaalprocessen uit het verleden die een paar weken in beslag namen, vervangen door een rolling forecast in een paar uur.  Dit resulteert niet alleen in nauwkeurigere en actuelere informatie met een veel hogere snelheid. Er komt ook werktijd ‘vrij’ waardoor de financiële afdeling het management beter kan ondersteunen.

Simulaties gebeuren letterlijk ‘in een handomdraai’

De efficiëntere en snellere manier van werken stelt Bridgestone in staat om veel sneller te anticiperen op veranderende marktbehoeften. De SAC-oplossing stelt het management in staat om prognoses op real-time basis bij te werken, in tegenstelling tot meerdere dagen in het verleden.

De innovatieve oplossing zorgt voor een meer data-gedreven business die ondersteund wordt door snellere en meer accurate gegevens.

Honderden nieuwe gebruikers

Op dit moment wordt de oplossing uitgerold naar honderden nieuwe gebruikers in Europa. Het vroegere planningsproces was complex met veel uitzonderingen. Het nieuwe platform betekent voortdurende innovatie en nieuwe productfuncties. Om de gebruikers te begeleiden in de adoptie van het nieuwe planningsproces in SAP Analytics Cloud wordt voorzien in een uitgebreid trainingspakket. Daarbij ligt de focus op  snelle prototyping, testen en documenteren van veranderingen die erg belangrijk zijn om de eindgebruiker een state-of-the-art planning oplossing te bieden.

Met dit project streeft Bridgestone ernaar om de complexiteit van hun financiële processen te doorbreken en een algemene aanpak te hebben voor de financiële processen in de hele organisatie.

Stéphane Evenepoel: “Sinds het gebruik van SAC is het platform zeer snel populair geworden binnen Bridgestone. Het genereert interesse van verschillende afdelingen zoals procurement, manufacturing en hr.  Ze hebben ondertussen hun eigen financiele bubbels gestart binnen SAP Analytics Cloud die we in de nabije toekomst zullen opnemen in de geconsolideerde forecast.”

Bridgestone is winnaar van de zilveren Best of Customer Success Award 2022 in de categorie Digital Pioneer.

SAP Best of Customer Success Awards 2022 – Bridgestone

Click the button below to load the content from YouTube.

SAP Best of Customer Success Awards 2022 - Bridgestone