>

Η SAP συμβάλλει στην ασφάλεια των εργαζομένων της Motor Oil

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2022 – Την λύση EHS (Environment, Health & Safety) της SAP επέλεξε – έπειτα από τους απαραίτητους ελέγχους και αξιολογήσεις – η Motor Oil προκειμένου να υλοποιήσει τη μετάβαση από το παλιό, χειρόγραφο και χρονοβόρο σύστημα των αναφορών σε Excel για κάθε συμβάν στο διυλιστήριό της σε ένα νέο και σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής σε πραγματικό χρόνο, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε εργαζόμενος και θα ενσωματώνεται απολύτως στο SAP ERP της εταιρίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα Βιομηχανικών Εφαρμογών της ελληνικής πετρελαϊκής, Δημήτρη Μιχαλόπουλο, η ως τώρα πρακτική για τα συμβάντα στο διυλιστήριο – που παράγει 185.000 βαρέλια αργό πετρέλαιο την ημέρα, εξάγει σε 45 χώρες και απασχολεί 2.500 εργαζομένους – ήταν αυτά να καταγράφονται από τους μηχανικούς offline σε Excel, με σχετικά αδόμητο τρόπο, τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονταν με e-mail στο αρμόδιο τμήμα Health & Safety. Όμως, με αυτό τον τρόπο η εξαγωγή συμπερασμάτων για τα συμβάντα, η κατάταξή τους βάσει προδιαγραφών και η λήψη διορθωτικών ή προληπτικών μέτρων, ώστε αυτά να μην επαναληφθούν αλλά – αντίθετα – να εδραιωθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζομένους, αποτελούσε μεγάλη και συνεχή πρόκληση, καθώς επρόκειτο για μια χρονοβόρα, κοπιαστική και επιρρεπή σε ανθρώπινα λάθη διαδικασία.

Όπως υπογραμμίζει το στέλεχος της Motor Oil, οι δύο βασικοί στόχοι ήταν αφενός η αυξημένη συμμετοχή και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων (για την οποία, μάλιστα, έχουν προβλεφθεί ειδικά κίνητρα), όσον αφορά στις διαδικασίες Health & Safety, αφετέρου η τυποποίησή τους, ώστε να μπορούν όλοι να καταγράψουν ένα συμβάν, απλά και γρήγορα.

Η ελληνική εταιρία δοκίμασε και αξιολόγησε την σουίτα SAP EHS, διαπιστώνοντας εμπράκτως ότι η ενσωματωμένη εφαρμογή Διαχείρισης Συμβάντων κάλυπτε απόλυτα τις απαιτήσεις του τμήματος Health & Safety. Έτσι, οι 1.500 εργαζόμενοι στο διυλιστήριο αλλά και οι περίπου 50 επικεφαλής τμημάτων έχουν πλέον στο σύνολό τους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το σύστημα και να συμπληρώνουν απλά και γρήγορα τις διαδραστικές αυτοματοποιημένες φόρμες του σε κινητές συσκευές. Η ανάπτυξη του νέου συστήματος έγινε τον Ιούλιο του 2021 με τη βοήθεια της Real Consulting IT Business Solutions AE και, παρά το μικρό χρονικό διάστημα έκτοτε, η βελτίωση είναι ήδη ορατή στην ποιότητα των διαδικασιών Υγείας & Ασφαλείας, αλλά και στον χρόνο διαχείρισης των συμβάντων.

Ο κ. Μιχαλόπουλος επισημαίνει ιδιαίτερα την κατά 25-30% μείωση του απαιτούμενου χρόνου καταγραφής των συμβάντων, την άμεση διαθεσιμότητα του πλήρως ενημερωμένου αρχείου ώστε να διευκολύνεται και να ελαχιστοποιείται ο χρόνος λήψης αποφάσεων, την απλοποίηση – χάρη στην πληθώρα των δεδομένων – της διερεύνησης αλλά και πρόληψης των συμβάντων. Παράλληλα, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση κόστους, που προκύπτει από τις συνέργειες με τα συστήματα Human Resources – για άμεση πρόσβαση στα στοιχεία των εργαζομένων – και Plant Management της SAP, για εύκολη πρόσβαση σε εξοπλισμό και λειτουργίες.

Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια της εταιρίας, το ανώτερο στέλεχος της Motor Oil υπογραμμίζει ότι εξετάζουν νέες προσθήκες στο λογισμικό τους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Εκτός από το SAP EHS για τη διαχείριση συμβάντων, έχουμε ήδη εγκαταστήσει το Audit Management και θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση των Risk Assessment, Workplace Sampling και CO2 Εmission Management. Επίσης, θα ενισχύσουμε την ενσωμάτωση του Plant Management, ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας σε πραγματικό χρόνο ειδοποιήσεις για τη συντήρηση του εργοστασίου». Ενώ συμπληρώνει ότι «η εγκατάσταση από μηδενική βάση του SAP S/4 HANA στην εταιρία μας συνεχίζεται, καθώς αντιπροσωπεύει τον πυρήνα του ψηφιακού μετασχηματισμού μας, ενώ έχουμε επίσης επιλέξει το SAP Analytics Cloud ως το στρατηγικό εργαλείο μας, όσον αφορά στον σχεδιασμό και όλες τις σχετικές με θέματα προϋπολογισμού διαδικασίες του ομίλου».

 

Visit the SAP News Center. Follow SAP on Twitter at @SAPNews.

About SAP

SAP’s strategy is to help every business run as an intelligent enterprise. As a market leader in enterprise application software, we help companies of all sizes and in all industries run at their best: SAP customers generate 87% of total global commerce. Our machine learning, Internet of Things (IoT), and advanced analytics technologies help turn customers’ businesses into intelligent enterprises. SAP helps give people and organizations deep business insight and fosters collaboration that helps them stay ahead of their competition. We simplify technology for companies so they can consume our software the way they want – without disruption. Our end-to-end suite of applications and services enables business and public customers across 25 industries globally to operate profitably, adapt continuously, and make a difference. With a global network of customers, partners, employees, and thought leaders, SAP helps the world run better and improve people’s lives. For more information, visit www.sap.com.

© 2022 SAP SE. All rights reserved.
SAP and other SAP products and services mentioned herein as well as their respective logos are trademarks or registered trademarks of SAP SE in Germany and other countries. Please see https://www.sap.com/copyright for additional trademark information and notices.