>
data warehouse

Hoe verbindt VELUX verschillende databronnen?

Data is een fundamenteel onderdeel van de strategie van VELUX, de Deense producent van onder andere dakramen en lichtkoepels. Ontdek hoe Data Warehouse Cloud VELUX helpt om on-premise en clouddatabronnen te verbinden, en tegelijkertijd zakelijke gebruikers vooruit te helpen.

Al meer dan 75 jaar brengt VELUX met zijn producten daglicht en frisse lucht in de levens van mensen. Hoewel de producten van de Deense fabrikant tastbaar zijn, denk bijvoorbeeld aan ramen en lichtkoepels, is data voor dit bedrijf één van de belangrijkste assets.

Met deze data krijgt de fabrikant namelijk beter inzicht in zijn klanten, in alle veertig landen waar het bedrijf verkooppunten heeft. De data laat zien wanneer de kans het grootst is dat klanten hun huis gaan verbouwen, onthult wat de pijnpunten zijn en bepaalt welke producten aanslaan. Met data warehousing in de cloud wordt het makkelijker om deze data te benutten.

“We hebben nu een tool in handen die veel verder gaat dan de modelleringsfuncties van een BI-tool. We bieden onze zakelijke gebruikers flexibiliteit en zorgen er tegelijkertijd voor dat we de data beheren en beschermen.” – Andreas Madsen, Senior Data & Analytics Partner bij VELUX

VELUX creates a Connected Data Landscape

Click the button below to load the content from YouTube.

VELUX creates a Connected Data Landscape

Het dataprobleem definiëren

VELUX wilde een volledig overzicht van alle data, voor zowel gebruikers vanuit IT als voor de minder technische zakelijke gebruikers. Het bieden van mogelijkheden voor selfservicemodellering en -rapportage zou een groot voordeel betekenen voor zakelijke gebruikers. Per slot van rekening helpen de modellen en rapporten van zakelijke gebruikers bij het maken van de strategische bedrijfsbeslissingen die VELUX vorm geven. Maar ondanks het belang van deze data was het hele proces te langzaam en niet flexibel.

Normaal gezien zou de IT-afdeling alle query’s creëren op basis van de aanvragen van zakelijke gebruikers. Deze query’s bevatten complexe berekeningen van dimensies en meetwaarden. De vereisten moeten dan nauwkeurig in kaart worden gebracht. En als de zakelijke gebruiker iets zou willen veranderen, zou het hele proces opnieuw moeten worden herhaald. Dat kost te veel tijd.

Met selfservicemodellering en -rapportage kunnen zakelijke gebruikers alles zelf aanpakken. Dit doen ze door de meest actuele bedrijfsgegevens te gebruiken, binnen een duidelijk omschreven omgeving. Dit kan zonder dat de data vanuit de systemen moet worden opgeslagen in spreadsheets of andere tools.

On-Premise of in de Cloud: Waarom niet beide?

VELUX voert data in vanuit bronnen on-premise én in de cloud. Het doel van VELUX was een hybride datamanagementstrategie te creëren die voortbouwde op zijn bestaande on-premise investeringen. Bij VELUX zagen ze dat het bij te veel oplossingen in de markt een vereiste is om on-premise data naar de cloud te verplaatsen om beide bronnen te consolideren. Ze wilden er zeker van zijn dat dit niet nodig zou zijn.

Doordat SAP Data Warehouse Cloud een hybride datamanagementstrategie ondersteunt, kunnen verschillende systemen naadloos verbonden en integreert worden, zonder replicatie.

In de toekomst heeft VELUX de mogelijkheid om, indien gewenst, alles naar de cloud te verplaatsen. Daarmee krijgen de gebruikers ultieme flexibiliteit. Met SAP Data Warehouse Cloud, een datawarehouse voor grote ondernemingen, kan deze overgang dan worden gerealiseerd.

Zakelijke gebruikers vrijheid en flexibiliteit geven

Door de ondersteuning van een hybride datamanagementstrategie, werd de onboarding vereenvoudigd dankzij een schat aan integratiemateriaal. Dit loopt van gedetailleerde handleidingen tot een community waarin gebruikers elkaar helpen. Zakelijke gebruikers konden nu werken en experimenteren in op maat gemaakte Spaces met alleen de relevante data.

Met de geavanceerde mogelijkheden voor selfservicemodellering en -rapportage konden zakelijke gebruikers ook SQL, een taal die bij de meesten van hen bekend was, gebruiken voor de zware berekeningsgerelateerde query’s. Dit alles kon door de businesszijde zelf worden gedaan, zonder hulp van de IT-afdeling in te schakelen voor deze query’s. Dat bespaarde aanzienlijke tijd en inspanning voor beide afdelingen.

Een eerdere uitdaging waar VELUX mee te maken had, was de loskoppeling van de semantische laag van de veeleisende visualisatietools. Anders zou het model iedere keer dat het rapport werd aangepast, gewijzigd moeten worden. Met SAP Data Warehouse Cloud werd deze wens gerealiseerd. Inclusief de mogelijkheid om een schaalbaar model te creëren dat meerdere keren kan worden hergebruikt.

Wat mogelijk werd dankzij Data Warehouse Cloud

SAP Data Warehouse Cloud heeft VELUX geholpen zijn doel te bereiken: een datalandschap creëren van zowel on-premise als cloudbronnen waarmee zakelijke gebruikers onmiddellijk impact kunnen realiseren.

“Data op een slimme manier gebruiken is belangrijk voor iedereen bij VELUX. Met SAP Data Warehouse Cloud kunnen we nu alles uit onze data halen. Met dit verbonden datalandschap is het makkelijk om de inzichten te krijgen die we nodig hebben voor belangrijke zakelijke beslissingen.” – Andreas Madsen, Senior Data & Analytics Partner bij VELUX

Aan de slag met SAP Data Warehouse Cloud

SAP Data Warehouse Cloud is de enige end-to-end cloudoplossing voor datamanagement en besluitvorming die is ontworpen voor zakelijke en ondernemingservaringen.​ We combineren krachtige functies voor datamanagement met de breedste geavanceerde analytics. Daarmee helpen we u onderbouwde beslissingen te nemen, alles in één, alles in de cloud. ​

Klaar om te zien wat SAP Data Warehouse Cloud voor jou kan betekenen? Meld je vandaag nog aan voor de gratis proefversie!

Ontdek meer over Data Warehouse Cloud