>
SAP Purpose

Waarom purpose-driven bedrijven toekomst hebben

Uit onderzoek blijkt dat purpose-driven bedrijven beter presteren dan bedrijven die zich alleen richten op winstmaximalisatie en het belang van de aandeelhouder. Alf Janssen dook in het belang van purpose en daagt je uit om jouw eigen purpose te definiëren. 

De afgelopen jaren zag ik het woord ‘purpose’ steeds vaker opduiken. Onder purpose kun je verstaan: actief bijdragen aan een betere wereld. Je maatschappelijke rol pakken en deze net zo serieus nemen als het maken van winst en het tevreden houden van je aandeelhouders. Het greep me. Ik onderzocht in het kader van mijn studie aan de Middlesex University wat het belang van purpose voor commerciële organisaties is. Inmiddels ben ik er volledig van overtuigd dat het omarmen van purpose cruciaal is voor bedrijven die relevant willen blijven.

Laat me je uitleggen waarom.

Het denken kantelt

In de jaren tachtig en negentig draaide ondernemen primair om het behalen van financieel rendement. De focus lag met name op het leveren van een goed product. Dat denken is onder invloed van allerlei ontwikkelingen gekanteld: consumenten zoeken nu naar een emotionele connectie met een merk. Klanten en medewerkers, uit generatie Y en Z vinden het prettig als ‘hun’ merk bijdraagt aan een doel waar zij waarde aan hechten.

Je zou het kunnen zien als een beweging van ‘democratie’ naar ‘emocratie’. In een emocratie domineren, zoals beschreven door Ferguson, emoties over meerderheden en zijn gevoelens belangrijker dan ratio.

Het besef groeit bovendien dat de globalisatie geweldig veel impact heeft op mens en milieu. Zoveel zelfs dat overheden in sommige gevallen nauwelijks meer grip hebben op de effecten ervan. B Corporation – het keurmerk voor maatschappelijk verantwoorde ondernemingen – stelt dat de meest uitdagende kwesties in onze samenleving niet alleen door de overheid en non-profits kunnen worden opgelost.

The Business Roundtable is een vereniging bestaande uit CEO’s van grote Amerikaanse bedrijven. De leden ondertekenden in augustus 2019 collectief een document waarin ze onder meer afspreken meer te investeren in hun medewerkers, eerlijk om te gaan met leveranciers, de gemeenschap waarin ze actief zijn te ondersteunen en het milieu te beschermen. Purpose werd belangrijker dan de belangen van aandeelhouders.

Dat kan overigens heel rendabel zijn. Uit onderzoek blijkt dat purpose-driven bedrijven meer omzet maken. Ze zien de waarde van hun aandelen met gemiddeld 6% stijgen, terwijl hun omzet met 20% groeit. Negen van de tien bedrijven kopen liever producten of diensten van merken die zich hard maken voor een goed doel. En het kost purpose-driven bedrijven veel minder moeite om goede mensen te vinden en vast te houden. Een purpose helpt je om fans te maken en ambassadeurs te creëren. Daarmee is purpose is een profit center geworden.

Nike en Kaepernick

Hoeveel purpose waard kan zijn, zag je goed aan de campagne waarin sportmerk Nike een duidelijk statement maakte door American football-quarterback Colin Kaepernick in te zetten voor een campagne. Kaepernick knielde tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied uit protest tegen het politiegeweld tegen zwarte burgers. en kreeg een storm van protest te verduren. In de Nike-commercial Dream Crazy zegt Kaepernick: “Believe in something. Even if it means sacrificing everything.”  Consumenten, waaronder een millennial uit mijn eigen team, kochten de schoenen van Nike om zich solidair te verklaren met de boodschap en met Kaepernick. De omzet van het sportmerk steeg door deze campagne met 5,1 miljard euro.

1 miljard levens

Bij SAP zijn we ons heel bewust van de kracht van purpose. SAP’s purpose is: to help the world run better and improve people’s lives. Dat doen we niet alleen door goede doelen te steunen, maar vooral door slimme samenwerkingen aan te gaan met organisaties die rechtstreeks invloed hebben op het leven van miljarden mensen wereldwijd. De IT-branche heeft immers een ongekend potentieel om de levens van mensen positief te beïnvloeden. Daar hebben we een concreet cijfer aan gekoppeld. Wereldwijd willen we als SAP één miljard levens positief beïnvloeden.

Onze why? Andere bedrijven helpen om goed te doen en hun eigen why waar te maken.  Dat doen we door te doen wat wij het allerbeste kunnen: intelligente oplossingen bouwen. Die intelligente oplossingen laten we gebruiken door organisaties die doen wat zij het allerbeste kunnen: met baanbrekende ideeën en een geweldige drive de wereld een beetje beter maken.

Daag ons uit: werk aan je purpose met SAP

Om onze purpose te realiseren zijn we binnen SAP gefocust op de wensen van de klanten van onze klanten. Door onze passie, kennis en softwareoplossing te koppelen aan de strategie van onze klanten zijn we in staat gezamenlijk het verschil te maken. Misschien denk je nu wel na over je eigen purpose of wil je meer weten over onze purpose. In dat geval nodig ik je heel graag uit om contact met ons op te nemen sapexperiencecenter.nl@sap.com

Meer weten over SAP en purpose?