>
plasticvrije oceanen

Plasticvrije oceanen in 2030

SAP kondigde in januari op het World Economic Forum zijn visie aan voor plasticvrije oceanen in 2030. Co-CEO Christian Klein zette op de jaarlijks bijeenkomst in het Zwitserse Davos de wereldwijd ambitie van het bedrijf uiteen. Maar hoe kan dat behaald worden?

De gezondheid van oceanen wereldwijd was een belangrijk agendapunt in Davos. Klein nam zitting in een panelsessie met andere business leiders en vertegenwoordigers van NGO’s. “We kunnen onze doelstelling realiseren door samen te werken met klanten, NGO’s, overheden en partners. Door hen de tools, inzichten en oplossingen te leveren om afval tegen te gaan en het efficiënt gebruik van grondstoffen maximaliseren. Veel van onze klanten zetten zich al langer in voor een schonere planeet, net als wij. Wij ondersteunen de ambitieuze doelstellingen van deze klanten. Samen realiseren we in de komende tien jaar plasticvrije oceanen.”

Highlights of Vision for a Plastic-Free Ocean Session

Click the button below to load the content from YouTube.

Highlights of Vision for a Plastic-Free Ocean Session

Fundamentele verschuiving

Het welzijn van de economie, het milieu en de mensen op onze planeet zijn intrinsiek met elkaar verbonden. Economische groei of ontwikkeling op de lange termijn is alleen mogelijk als bedrijven erin slagen om winstgevend te zijn binnen de grenzen van onze planeet. Dit vraagt om een fundamentele verandering in de manier waarop we materialen produceren, consumeren, vernietigen en recyclen. Het huidige systeem is in vooral lineair, waarbij bedrijven grondstoffen omzetten in producten die gebruikers vervolgens na gebruik als afval afdanken. Het huidige model is dan ook niet duurzaam.

De opkomende circulaire economie verandert dit model. Zo is er veel aandacht voor het duurzaam ontwerpen van verpakkingsmateriaal, recyclingsprogramma’s en businessmodellen rondom het hergebruik van gebruikte goederen. Desondanks is slechts 9% van de wereldwijde economie op dit moment circulair, blijkt uit het Circularity Gap rapport. Circle Economy presenteert met dit rapport ieder jaar op het World Economic Forum de huidige stand van zaken rondom de circulaire economie.

Enorm momentum

Het momentum voor bedrijven om te investeren in duurzame groei is momenteel enorm. Zo geven consumenten de voorkeur aan duurzame producten, vragen investeerders en werknemers bedrijven te verduurzamen en voeren regelgevers nieuwe wetgeving in. 77% van alle transacties wereldwijd komen in aanraking met SAP-systemen, terwijl meer dan 430.000 organisaties wereldwijd SAP-software gebruiken. SAP bevindt zich hierdoor in de unieke positie om de circulaire economie te stimuleren door klanten te helpen businessmodellen en processen circulair te maken.

SAP is onderdeel van een groeiende beweging van beleidsmakers, NGO’s, sociale groepen en leidende bedrijven die inzetten op een circulaire economie. Zij werken aan oplossingen voor het tegengaan van eenmalig gebruik van plastic en verbeteren van zowel het beheer als de recycling van plasticafval.

Veel grote bedrijven zetten in op duurzaamheid

Veel grote bedrijven wereldwijd dragen bij aan zowel de uitdaging als oplossing. Zo zetten bedrijven in toenemende mate in op het verduurzamen van verpakkingsmateriaal, waarbij de focus ligt op recycling en het gebruik van duurzame materialen. Een voorbeeld is Coca-Cola. Het frisdrankenmerk wil bijdragen aan een afvalvrije wereld door in 2025 al haar verpakkingsmateriaal 100% recyclebaar te maken. Een ander voorbeeld is voedingsmiddelenbedrijf Nestlé, dat binnen vijf jaar niet-recyclebaar plastic wil uitbannen.

Ook multinational Unilever is een rolmodel voor verantwoorde productie. Zo beheert het bedrijf ieder fase van de levenscyclus van haar producten, van het sourcen van grondstoffen tot de productie en distributie van producten. Het bedrijf perkt hiermee haar impact op het milieu in. SAP werkt samen met deze en andere klanten om hen te helpen verschillende soorten plastic te recyclen, wat een complex proces is.

Impact op waardeketen

De visie van SAP voor plasticvrije oceanen roept klanten en andere wereldwijde bedrijven op hun initiatieven op het gebied van duurzaamheid te versnellen. SAP-technologie kan hen hierbij helpen. Bijvoorbeeld door duurzame productie mogelijk te maken, inzicht te geven in afvalstromen en de impact op de customer experience meetbaar te maken.

SAP beschikt over verschillende oplossingen en platformen, inclusief het SAP Digital Supply Chain portfolio, die fabrikanten helpen producten te ontwerpen, produceren en distribueren op basis van duurzamere materialen en transparante processen. Een voorbeeld is de Plastics Cloud van het UK Plastics Pact voor de aanpak van plasticafval. Binnen dit platform werken bedrijven, overheden en burgers samen binnen de volledige Britse waardeketen rondom plastic.

De strategie van SAP is gericht op het verbinden van operationele data met experience data voor klanten. Het platform stelt klanten in staat consumenten te informeren over en betrekken bij hun producten en processen. Denk hierbij aan apps die consumenten helpen producten te recyclen en blockchaintechnologie om producten gedurende hun volledige levenscyclus te volgen.

Lees ook blog: Waarom purpose-driven bedrijven toekomst hebben

Klik hier voor meer informatie over SAP en Sustainability