>

Digitization vs. Digitalization – Wat is het verschil?

Als je dit leest, is de kans groot dat je op de hoogte bent van digitization. Maar ben je klaar voor digitalization?

Wat is het verschil tussen digitization en digitalization?

Het kan afhangen van de organisatie of branche. In sommige bedrijfstakken is het onderscheid erg duidelijk, terwijl op andere gebieden verwarring bestaat over de twee termen. Het gevolg? Beide termen worden onderling uitwisselbaar gebruikt. In dit blog zal ik proberen het betekenisverschil te verduidelijken zodat je deze termen met vertrouwen kunt gebruiken.

Wat is digitale transformatie?

Digitale transformatie is de verandering die een organisatie doorgaat wanneer deze digitaliseert. Volgens Wikipedia is digitale transformatie “de acceptatie van digitale technologie om diensten of bedrijven te transformeren, door niet-digitale of handmatige processen te vervangen door digitale processen of door oudere digitale technologie te vervangen door nieuwere digitale technologie”.

Meer weten over Digitale Transformatie? Download de IDC Guide

Naarmate de digitalisering evolueert, wordt de klantgerichtheid verscherpt

De Wikipedia-definitie voor digitization is verschillend: “… de weergave van een object, beeld, geluid, document of signaal (meestal een analoog signaal) door een reeks getallen te genereren die een afzonderlijke set van zijn punten of voorbeelden beschrijven. Digitization betekent simpelweg de conversie van analoog bronmateriaal naar een numeriek formaat. ” De Wikipedia-definitie voor digitalization verwijst echter naar digitization. Het is een goed begin, maar uiteindelijk versterkt het alleen de onduidelijkheid.

De Gartner-woordenlijst gaat nog een stap verder in het toekennen van betekenis. Het definieert digitalization als ‘het gebruik van digitale technologieën om een ​​bedrijfsmodel te veranderen en nieuwe inkomsten en waardeproducerende kansen te bieden; het is het proces van overstappen naar een digitaal bedrijf. ” Net als Wikipedia zegt Gartner ook: “Digitization is het proces van het veranderen van analoge naar digitale vorm.”

“Bij SAP hebben we tientallen jaren ge’digitized'”, zegt Uwe Riss, Senior Onderzoeker voor Digital Business, Research & Innovation Hub St. Gallen, SAP, in een interview met SAP News getiteld Digital Business Modeling: A Structural Approach Towards Digital Transformatie. “Nu zijn we op weg naar digitalization, wat anders is. Digitalization, of digitalisering, heeft de efficiëntie van onze processen vergroot; digitalisering betekent dat bedrijven nu technologie gebruiken om met mensen in contact te komen om precies aan hun specifieke behoeften te voldoen. ”

Riss legt uit dat digitalisering het grootste potentieel heeft om onze manier van leven te veranderen. “Als eenvoudig voorbeeld kan het betekenen dat een bijna onzichtbare technologie ons helpt het restaurant te vinden dat we leuk vinden of het vervoer dat we nodig hebben, waar we ook zijn en op elk moment – en tegelijk.”

Zoekopdrachten op digitalization zijn in opkomst

Toch is er onduidelijkheid over het gebruik van deze voorwaarden. Een diepgaande duik in Google Analytics onthulde dat hoewel Google Zoeken beide termen herkent, ze soms door elkaar worden gebruikt in zoekresultaten – een beetje zoals synoniemen. Zoekstatistieken kunnen veel onthullen over hoe termen tegenwoordig echt worden gebruikt.

De klantentest

Tevreden dat ik voor eens en altijd een einde kon maken aan alle verwarring tussen digitization en digitalization, deelde ik dit onderzoek met mijn manager. Zoals managers soms doen, bracht hij me in verwarring met een simpele en belangrijke vraag: ‘Maar kan het klanten iets schelen?’

Ik moest erachter komen. Hiervoor had ik een nietsvermoedende proefpersoon nodig.

Thuis in de keuken was mijn man druk bezig heen en weer te rennen en te wisselen tussen spatels terwijl hij de kinderen hun eten opdiende. Als CEO in een Duits Mittelstand-bedrijf met een nieuwe, hypermoderne Industry 4.0-achtige fabriek – en een SAP-klant – leek hij een goed persoon om te vragen: “Maak jij onderscheid tussen digitization en digitalization?”

‘Nee,’ zei hij schouderophalend.

‘Zie je als natuurkundige enig verschil?’ Omdat natuurkundigen soms een verschil zien dat de rest van ons misschien mist.

‘Nou – laat me even nadenken – en niet als natuurkundige’, keek hij naar het plafond en droogde zijn handen af ​​op een keukenhanddoek. ‘Als ik een document scan, digitize ik het. Maar ik zou een fabriek digitaliseren.’

Ontdek meer over digitization en digitalization

Dit blog verscheen eerder op de global news.sap.com website. Klik hier om het oorspronkelijke artikel te bekijken.