>
Kwartaal rapport

Intelligent Robotic Process Automation: Geen tijdelijke trend

Verborgen achter de tsunami van voorspellingen over de opkomst van intelligent robotic process automation (RPA), zijn ingrijpende veranderingen voor de klant- en werknemerservaringen in elke branche al zichtbaar.

Gartner-analisten zien RPA als een belangrijk onderdeel van ‘hyperautomation’, een belangrijk thema dat verweven is met de belangrijkste strategische technologietrends van het bedrijf voor 2020. In een recent Gartner-onderzoek zeiden respondenten dat de twee belangrijkste redenen waarom ze in kunstmatige intelligentie (AI) investeerden waren a) automatiseer repetitieve of handmatige taken (66 procent) en b) verbeter de klantervaring (63 procent).

Wat IDC voorspelt over RPA

Tegen 2022 voorspelde IDC dat 75 procent van de ondernemingen intelligente automatisering zal integreren in technologie en procesontwikkeling, met behulp van op AI-gebaseerde software om operationele en ervaringsinzichten te ontdekken die innovatie zullen sturen. De komende jaren verwachten IDC-onderzoekers dat de uitgaven voor RPA met AI-ondersteuning hoger zullen zijn dan die met RPA zonder AI. Hoewel IDC-analisten ontdekten dat de meeste RPA-leveranciers AI en machine learning nog niet op grote schaal gebruikten, ontdekte ik hoe SAP ontwikkelaars hielp bij het injecteren van intelligentie in softwaretoepassingen in SAP S /4HANA Cloud in dit video-interview tijdens het SAP TechEd-evenement.

“Machine learning, intelligente geautomatiseerde procesautomatisering en embedded analytics zijn de kern om een ​​intelligente onderneming te worden”, zegt Sven Denecken, hoofd Product Succes en Customer Co-Innovation voor SAP S/4HANA. “Met voorgeconfigureerde bots, modellen voor machine learning, sjablonen en rapporten hebben we het ontwikkelaars gemakkelijk gemaakt om deze mogelijkheden in SAP S/4HANA Cloud te brengen, door te innoveren hoe mensen werken en bedrijven werken voor groei.”

Intelligence levert bedrijfsresultaten op

In tegenstelling tot historische RPA die alleen geautomatiseerde, handmatige gegevensverwerkingstaken automatiseerde, biedt de intelligente versie werknemers en hun bedrijven unieke kansen ─ op voorwaarde dat deze alomtegenwoordig is in een bedrijfsproces zoals financiën, inkoop, verkoop of de toeleveringsketen. Toen ik Denecken na SAP TechEd inhaalde, drong hij er bij bedrijven op aan om zich te concentreren op bedrijfsresultaten om de meeste waarde te halen uit intelligente technologieën.

“Het integreren van intelligente bots in het factuur-tot-geldproces verbetert niet alleen de efficiëntie van accountants en hun vermogen om betalingsbeheer te versnellen, maar ook de klanttevredenheid,” legde Denecken uit. “Hetzelfde geldt voor het order-to-cash-proces. AI kan routinetaken automatiseren en nieuwe kansen vinden. Verkoopmanagers kunnen meer tijd besteden aan het doorverkopen van de juiste producten, tegen de juiste prijzen, aan de juiste klanten. Elk bedrijfsproces wordt meer gestroomlijnd, waardoor de nauwkeurigheid van de verkoopprognoses, tijdige klantleveringen en cashflow wordt verbeterd.”

Ander soort werknemerservaring

Dit volgende niveau van intelligentie doet de waarde van mensen niet teniet. Gartner-analisten zagen dat RPA-tools kenniswerkers versterkten en vervelende, alledaagse en repetitieve taken op zich namen. Forrester-analisten karakteriseerden werknemers in dit nieuwe intelligent gedreven tijdperk als ‘de kritische culturele lijm en interne kracht in de toekomst van werk. Met minder medewerkers zijn ze initiatiefrijke, aanpasbare merk- en cultuurambassadeurs. Ze houden de kernorganisatie intact en behouden de ziel van de front-and-center gig economy-werknemers van het bedrijf, die komen en gaan terwijl robots steeds meer beslissingen nemen. ”

In sommige bedrijfstakken kan intelligente RPA misschien wel essentieel worden om te overleven. IDC voorspelde dat tegen 2023 60 procent van de G2000-fabrikanten de groeiende tekorten aan talent binnen de sector zal aanpakken met aanzienlijke investeringen in intelligente RPA. Deze analisten schreven dat “de integratie van optische karakterherkenning (OCR), natuurlijke taalverwerking (NLP) en machine learning in met AI geïnfuseerde RPA kansen biedt voor gegevensverzameling, workflow en operationele / tactische besluitvorming.” IDC bracht intelligente RPA op één lijn met de ambities van Industry 4.0, waardoor fabrikanten verder gaan dan een grotere efficiëntie en productiviteit naar nieuwe bedrijfsmodellen zoals dynamische verkoopmodellen en hyperpersonalisatie.

Met dank aan de traditionele RPA kwamen de bedrijven in de eerste fase van automatisering. Met geavanceerde intelligentie die helpt bij het verbinden van alle organisatorische informatie en activiteiten, beloven intelligente RPA-trends veel meer te zijn dan een term op 2020-lijstjes. Het is zeker dat bedrijven en industrieën opnieuw worden uitgevonden als nooit tevoren.

Meer weten over Chatbots? Bekijk de video!

Ontdek meer over RPA op onze Platform- en Technologies webpagina.

Dit blog is oorspronkelijk geplaatst op global news.sap.com. Hier vind je het originele artikel.