>
snel, veilig en flexibel

Snel, veilig en flexibel aanpassen in deze coronatijden

Een nieuw rapport van McKinsey beschrijft goed wat de periode waarin we ons nu bevinden voor veel bedrijven betekent: “Hoewel de snelheid van de wereld pre-coronavirus al hoog was, lijkt de luxe van tijd nu volledig verdwenen. Bedrijven die hun digitale strategie voorheen in fases van één tot drie jaar opstelden, moeten hun initiatieven nu in enkele weken of zelfs dagen uitrollen.” Ik kom dit in de praktijk ook tegen. In gesprekken met klanten vertellen sommigen mij dat een periode langer dan 3 maanden bij hun al een lange-termijn strategie is.

Organisaties worden overladen met vragen en moeten onverwachts in korte tijd drastische veranderingen doorvoeren. Hoe kunnen bedrijven op de korte termijn de continuïteit bewaken, terwijl zij zich voorbereiden op groei zodra de economie weer opbloeit? En – misschien nog wel belangrijker – hoe kunnen organisaties goede dienstverlening en essentiële middelen leveren aan partijen die hier behoefte aan hebben?

Flexibiliteit, veiligheid, schaalbaarheid en aanpassingsvermogen. Dat zijn volgens McKinsey de basisprincipes die organisaties moeten hanteren voor succes in een onzekere tijd.

Aanpassingsvermogen: Ontbijt en lunch voor kinderen

Veel kinderen in de Verenigde Staten (VS) vertrouwen op ontbijt- en lunchmaaltijden die dagelijks worden geserveerd op scholen in het land. Nu de school voor de rest van het schooljaar gesloten blijft, past de Amerikaanse non-profit organisatie GENYOUth zijn dienstverlening aan. De organisatie wil voorkomen dat kinderen twee van de drie maaltijden missen die ze nodig hebben voor hun groei.

Met behulp van services die SAP gratis beschikbaar stelt, is in slechts enkele dagen tijd een interactieve applicatie gecreëerd. Met SAP4Kids kunnen gezinnen in hun omgeving drie maaltijden per dag vinden. Schoolorganisaties kunnen via de app communiceren over de dienstverlening en middelen die zij aanbieden. Zodra scholen weer geopend zijn, wil GENYOUth zijn app aanpassen en gezinnen blijven ondersteunen.

Flexibiliteit en schaalbaarheid: Repatriëring in crisistijd

Aan het begin van de coronacrisis strandden veel Duitse burgers wereldwijd, vaak in verre gebieden zoals Israël, Canada, Mexico, de Filipijnen en Cyprus. Aangezien reisbeperkingen dagelijks werden aangescherpt, moest de Duitse overheid gestrande burgers snel identificeren. De overheid legde een zeer urgent verzoek neer bij SAP: het creëren van een noodrepatriëringsplatform dat zowel online als mobiel beschikbaar is voor tienduizenden gebruikers. Het platform moest binnen 24 uur klaar zijn.

Verschillende aandachtspunten waren bij de ontwikkeling van dit platform van vitaal belang. Zo moest het platform zowel stabiel als veilig zijn en het registratieproces simpel. Ook moest het product schaalbaar genoeg zijn voor het bedienen van tienduizenden Duitsers die thuis wilden komen.

Een virtueel SAP-team met veertig leden vanuit de hele wereld zijn met het verzoek aan de slag gegaan. Zij bouwden met behulp van het SAP Cloud Platform binnen 24 uur een flexibele en schaalbare applicatie. In zijn eerste dagen telde de app al tienduizenden gebruikers. Inmiddels is de app door meer dan 100.000 Duitsers gebruikt. De app vormde een cruciale eerste stap die de Duitse overheid in staat stelden gestrande Duitsers wereldwijd veilig, snel en efficiënt thuis te krijgen.

Lees ook: Repatriëring in crisistijd met behulp van het SAP Cloud Platform.

Flexibiliteit: Just-in-Time medische goederen

De helden in de zorg werkten al lang voor COVID-19 onvermoeibaar aan de frontlinie. Internationale leveranciers van medische goederen als Hartmann zorgen dat deze professionals over de middelen beschikken die zij nodig hebben voor het uitvoeren van hun werk. Het bedrijf voorziet ziekenhuizen in dertig landen van essentiële middelen, variërent van scalpels en gezichtsmaskers tot desinfecterende middelen. Medische professionals zijn experts in het verzorgen van patiënten, maar geen experts in inventarisbeheer. Hartmann merkt dan ook dat handmatige bestellingen tot onnodig hoge kosten en inefficiëntie leiden.

Met behulp van de flexibiliteit van de cloud stroomlijnt en automatiseert Hartmann het bestelproces. Het bedrijf levert sensoren op basis van het Internet of Things (IoT) die automatisch bestellingen plaatsen wanneer de voorraad onder een bepaalde grens zakt. Het platform biedt ook voorspellingen (predictive analytics) om te kunnen anticiperen op pieken in de vraag. Hartmann stelt zo zeker dat zijn leveranciersketen en productieprocessen zijn afgestemd op de vraag vanuit ziekenhuizen. Het bedrijf voorspelde vorig jaar al dat een dergelijke werkwijze tijdens epidemieën zeer waardevol zou zijn voor ziekenhuizen. “Het juiste product op het juiste moment op de juiste plek hebben kan levens redden”, stelt het bedrijf.

Lees ook: Een geïntegreerde benadering in het harmoniseren van tegenstrijdige gegevens.

Betekenisvol verschil maken

McKinsey gaat in haar rapport vooral in op de business implicaties van de huidige crisis, wat het onderzoeksbureau een ‘mandaat om moedig te zijn’ noemt. Ik ben het met McKinsey eens dat dit moment om moedige acties vraagt. Laten we samen moedig zijn.

Together, we can do this. Stay safe!

Ontdek meer