>

Hoe data je gaat helpen om beter te beslissen in onzekere tijden

“Omzet is ijdelheid, winst is mooi, maar het draait om cash” Het is een oud gezegde, maar het zou voor vrijwel elk bedrijf in de hele wereld dé slogan voor 2020 kunnen zijn. De economische onzekerheid in 2020 wordt wereldwijd gevoeld.  Bedrijven zijn wat hun uitgaven betreft op de rem gaan staan. En we voelen allemaal het plotselinge straktrekken van de zakelijke veiligheidsgordel, die ons nu onbeweeglijk in onze stoel houdt. Financiële liquiditeit is nu een topprioriteit.  Kosten verlagen, werkkapitaal optimaliseren en niet-urgente projecten en investeringen uitstellen. Dat is nu de nieuwe norm. En daar kan data bij helpen.

Beslissen in een tijd van recessie

Het is moeilijk om in een economische recessie zwaarwegende beslissingen te nemen om jouw bedrijf draaiende te houden. En dat is nog moeilijker als jij degene bent die verantwoordelijk is voor bezuinigingen. Inzicht in de juiste data kan je helpen om betere beslissingen te maken.

Datakosten reduceren

In dit blog leg ik je graag uit hoe jouw data je in het hier en nu kunnen helpen. Het vizier is nu meer dan ooit scherp gericht op het verbeteren van bedrijfsresultaten.

Minder ervaren managementteams die moeten bezuinigen, doen dat gewoon door personeel te ontslaan. Niet omdat ze dat leuk vinden, maar omdat ze eenvoudigweg geen andere manieren om te besparen kunnen bedenken. Hiermee vloei je echter niet alleen goed talent af, wat toekomstig herstel en het moraal van medewerkers schaadt, maar doe je ook niets aan verborgen inefficiëntie. En dat betekent dat je met dezelfde overheadkosten als voorheen, maar met minder mensen moet werken.

Data is misschien niet het eerste hulpmiddel waar je aan denkt als je de onkosten met twintig tot dertig procent moet zien te verlagen. Dat is omdat de meeste datakosten verborgen zijn. Het zijn nagenoeg onzichtbare onkosten die bedrijven in goede tijden tolereren. Maar nu je in de problemen zit, is het van essentieel belang dat je ze elimineert.

Verbeter de datakwaliteit

Hier is een voorbeeld van wat datakwaliteit kan doen. Ik heb onlangs samengewerkt met een groot internationaal chemisch bedrijf dat in één ERP-systeem maar liefst 6000 verschillende betalingsvoorwaarden had, zoals een korting van twee procent bij betaling binnen 25 dagen. Als je met wereldwijde ondernemingen werkt, maar verschillende en niet-geharmoniseerde betalingsvoorwaarden hanteert voor lokale vestigingen, dan is het onmogelijk om KPI’s zoals Days Sales Outstanding, te optimaliseren.

Evenzo maken duplicaat materialen in ERP-systemen het onmogelijk om voorraad te rationaliseren en optimaliseren. We hebben recentelijk gewerkt met een bedrijf dat reserveonderdelen aan klanten in de olie- en gassector levert. Na twee weken ontdekten we dat dertig procent van de producten in hun catalogus gedupliceerd was. En daarmee bespaarden we hen duizenden dollars aan onnodige voorraad.

Door eenvoudige dingen zoals de kwaliteit van data aan te pakken, kun je de jaarlijkse uitgaven bij leveranciers met twee procent verlagen, de kosten van voorraad in de leveringsketen met tien tot vijftien procent reduceren, tot twintig procent op de kosten van financiële afsluiting besparen en het aantal Days Sales Outstanding met tien procent verbeteren.

Data Cleansing-as-a-Service

Ja, ik weet wat je denkt. Datakwaliteit verbeteren is moeilijk en je kunt geen IT-oplossing kopen om verborgen datakosten uit de weg te ruimen omdat je uitgaven bevroren zijn. Daarom heeft SAP een Data Cleansing-as-a-Service ontwikkeld, met een vaste tijdslijn, gegarandeerd succes, geen investeringsuitgaven en geen commitment voor de lange termijn. Bekijk de korte video’s voor meer details DCAAS Part I  &  DCAAS Part II.

Door een complete audit van de datakwaliteit te geven, inclusief opschoning, continue monitoring en verbetering, kan je heel gemakkelijk verborgen problemen met datakwaliteit aan het licht brengen, deze aanpakken en volgens een herhalend en gecontroleerd proces implementeren. En daarmee verhoog je de datakwaliteit én verlaag je de uitgaven aanzienlijk.

Of je nu het aantal datafouten moet terugdringen of de kosten van processen, voorraad, marketing, sales, verzending of transport en naleving moet verlagen, je kunt de onderliggende dataproblemen die van invloed zijn op de bedrijfsefficiëntie, snel verhelpen.

Meer informatie over data services

Eerst meer lezen over wat datamanagement is? Lees dan dit blog

Lees ook mijn blog over Diversiteit in ervaringsdata.