>
Formula E

ABB FIA Formule E World Championship: binnenkort Formule E-races door de straten van Eindhoven

Formule E-races door de straten van Eindhoven? Dat kan zomaar gebeuren. Het bidteam Formula-Eindhoven probeert om vanaf 2022 voor minstens drie jaar races in de Brabantse stad te laten plaatsvinden. SAP sponsort het bidteam. In dit blog brengen we je op de hoogte van de laatste stand van zaken.

Elektrisch aangedreven raceauto’s suizen pijlsnel door de straten van Eindhoven. Over Strijp-S of langs het PSV-stadion. Allemaal prachtig verlicht, zoals alleen de Lichtstad dat kan. Zie je het voor je? Het bidteam Formula-Eindhoven werkt hard om de eerste Nederlandse ABB FIA Formula E World Championship e-Prix werkelijkheid te maken. Daarvoor moet het team, met de hulp van partners, een winnend bid aanbieden aan de FIA-holding van de Formule E. De voortekenen zijn veelbelovend. “De kans is groot dat het gaat gebeuren, we zijn er bijna”, vertelt Peter-Paul Laumans, mede-initiatiefnemer en voorzitter bij Stichting Formula-Eindhoven.

SAP al langer betrokken bij Formule E

De Formule E is de toekomst van de motorsport. In het blog Formule E en SAP voor een duurzamere, betere toekomst gaven we al drie redenen waarom SAP deze duurzame en innovatieve sport steunt. Dat doen we onder andere sinds 2018 als Official Business Performance Partner van het Mercedes-Benz EQ Formula E-Team. De Nederlandse Nyck de Vries is een van de coureurs in dit team. Met behulp van S/4HANA verwerkt het team grote hoeveelheden data en met SAP Sports beheert het alle prestaties, waaronder trainingen en medische processen. Sinds maart 2020 steunt SAP de inspanningen van het bidteam Formula-Eindhoven.

Maak kennis met Mercedes-Benz EQ Formula E Team Driver Nyck de Vries!

Bekijk de video over zijn ervaring met SAP en zijn droom om in Nederland te racen.

Bekijk de video

Aandacht voor mobiliteit, technologie, innovatie en duurzaamheid

“Een winnend bid is een overtuigend, volledig en concreet plan over hoe we de e-Prix in Eindhoven willen aanpakken”, zegt Laumans. “Daar komt veel bij kijken, daarom hebben we hulp nodig van al onze partners. SAP was een van de eerste partners die volledig achter ons idee stond.” Het idee is om via de Formule E-races elektrisch rijden in Nederland te stimuleren en meer aandacht te creëren voor mobiliteit, technologie, innovatie en duurzaamheid. “Dat past perfect bij de doelstellingen van SAP om technologische innovators samen te brengen”, legt Laumans uit. “Met onder andere de hulp van SAP op het gebied van technologie en innovatie kunnen we ons bod onderscheidend maken. Het wordt op die manier meer dan slechts een raceplan. We maken een bid met duurzaamheids- en innovatiedoelstellingen die aansluiten op lokale, regionale en landelijke doelen.”

Samenwerken voor betere toekomst

Stichting Formula-Eindhoven en SAP willen meer dan alleen het bid winnen. Ze streven naar synergie tussen alle technologische partners. Dat moet leiden tot nauwere samenwerkingen en concrete veranderingen voor een betere toekomst. Laumans: “We weten allemaal hoe onze wereld ervoor staat op het gebied van duurzaamheid. Er moet iets veranderen als we een mooie toekomst voor onszelf en de volgende generaties willen creëren.” Met dit bid en, mocht het lukken, de uiteindelijke Formule E-races in Nederland wil de stichting ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit, technologie, innovatie en duurzaamheid accelereren. Laumans: “Kijk bijvoorbeeld naar onze partner Renewi. De waste-to-productorganisatie onderzoekt de beste manieren om afval dat tijdens de races wordt verzameld, een nieuwe toekomst te geven. Zo kunnen we volledig circulair zijn. SAP kan Renewi daar effectief bij helpen met slimme technologie. Als dat werkt, kunnen ze het veel breder inzetten dan alleen tijdens een Formule E-race.”

Positieve finish in zicht

Hoe realistisch is het dat er in Eindhoven daadwerkelijk een e-Prix wordt gereden? “Die kans is heel groot”, stelt Laumans. “Het staat er goed voor. Alles ligt op schema om begin 2021 een prachtig bid neer te leggen. We hebben nauw contact met de FIA en ze zijn enthousiast over onze ideeën en onze aanpak. We gaan ervan uit dat er in 2022 elektrische raceauto’s door Eindhoven zoeven!”

Wil je niets missen over de historische missie om de Formule E naar Nederland te krijgen? Bekijk de laatste informatie op:

De website van Formula-Eindhoven