>
automatisation, close up screen

Waarom automatisering cruciaal is in Coronatijden

Inmiddels zijn we alweer bij de 5e blog in de DevOps serie aangekomen. Eerder is het CALMS framework kort aan het licht gekomen, refererend naar Cultuur, Automatisering, Lean, Meten en Delen (=Sharing in het Engels). De laatste blog “Innovatie & DevOps: Vertrouwen is de sleutel tot succes” ging in op het cultuuraspect van DevOps en nu is het tijd om Automatisering aan het licht te brengen.

“Laat hem dat maar in elkaar zetten en oplossen, hij is de enige die zulke problemen kan oplossen. Ik hoef niet te weten hoe hij dat gedaan heeft, als het maar werkt!”. Veel bedrijven werken met applicaties die een aantal jaar geleden gebouwd zijn. De bouw van deze applicaties lag in de handen van een handjevol ontwikkelaars die precies wisten wat ze deden, maar dit niet documenteerden. Inmiddels zijn veel van deze ontwikkelaars alweer bezig met het bouwen van nieuwe applicaties, ergens anders gaan werken of met pensioen. Het bedrijf kan weliswaar verder werken met de applicaties zonder deze mensen, maar wat als er eens een systeem moet worden geüpdate of als er nieuwe innovaties of implementaties plaatsvinden? Het beheerteam zorgt dan voor het onderhoud van het systeem, maar wat als er bijvoorbeeld geschreven broncode moet worden aangepast?  Wie is er dan verantwoordelijk is voor het oplossen van dit probleem. Juist in deze coronatijd is automatisering van groot belang. Consumenten verwachten dat alles snel en goed geregeld is, wat je met DevOps kan bereiken.

Roadmap van DevOps

Een van de opties om bovenstaande situatie te vergemakkelijken is door DevOps principes aan te nemen in je organisatie. DevOps streeft ernaar om de ‘onzichtbare’ barrières tussen development (‘bouwers’ van applicaties) en operations (het beheerteam) te doorbreken. Je zou dus zeggen dat zodra er problemen ontstaan, deze door dezelfde mensen worden opgemerkt als de mensen die de applicaties of systemen gebouwd hebben.  Je bent dan nog steeds afhankelijk van deze personen. Daarom wil je meer de shift maken van handmatig werk naar transparantie. Betekent dit dat de mens overbodig wordt? Integendeel, de mens kan hierdoor juist meer tijd besteden aan innovatie, terwijl de kwaliteit en betrouwbaarheid van het systeem gegarandeerd blijven.

Meer lezen over automatisering en DevOps?

In dit blog wordt de DevOps journey uitgelegd. Waarom speelt de mens een cruciale rol in automatisering?

Lees het blog

Hoe leer je automatiseren?

Transparantie kun je bereiken door binnen DevOps aan automatisering te werken. In detail, ga je dan als eerst aan de slag met ‘Continuous Integration’ en ‘Continuous Delivery’. Continuous Integration verwijst hier naar dat wanneer er code wordt gemaakt, je ook wilt dat het ergens wordt vastgelegd door wie dit is geschreven, wat het doet en welke impact het op het systeem kan hebben. Als Christiaan ‘stuk B en C’ maakt op vrijdag, maar daarmee per ongeluk stuk A verwijderd (geschreven door Jennifer op woensdag), dan wil je dat Jennifer en Christiaan wel weer de versie van woensdag terug kunnen halen. Je kunt die stukjes vergelijken met het werken in eenzelfde document in sharepoint. Dus eigenlijk wil je je versiebeheer geautomatiseerd op orde hebben.

Continuous Delivery gaat dan nog een stapje verder, je wilt dat het testen zoveel mogelijk geautomatiseerd is. Deze stap zorgt er idealiter voor dat je enkel nog op een “groene knop” moet drukken om je systeem, innovatie of update live te brengen.

Nog een stapje verder, dat het hele proces van begin tot eind geautomatiseerd is, verwijst naar Continuous Deployment. Dit is ook mooi uitgewerkt in onderstaande afbeelding.

Conclusie: waarom is automatisering interessant voor iedereen?

Het Coronavirus houdt ons nog een hele tijd in de greep. We moeten nog steeds wennen aan het thuiswerken en verwachten ook nog steeds betrouwbare en snelle service van onze pakketbezorgers, online winkels of juist van onze leveranciers. Hoe denk je dat een online winkel kan garanderen dat je bestelling de volgende dag in huis is of hoe banken ervoor zorgen dat updates in het internet bankieren vlekkeloos gaan?  Automatisering is daarbij van groot belang. Fouten worden snel opgemerkt en aangepakt en dit maakt het ook makkelijker dan een paar jaar geleden om vanuit huis dezelfde services te kunnen leveren. Immers, wij zitten er niet op te wachten dat we door een systeemupdate een heel weekend niet digitaal kunnen betalen. Normaal al niet en in deze crisis nog minder. Dan ben je blij dat de IT zich bezighoudt met automatisering waardoor zij meer tijd hebben voor innovatief werk en jouw leven een stuk prettiger wordt. Mocht je dus iemand horen zeggen: “Laat hem dat maar in elkaar zetten”, vraag dan snel even of een ander of een ander systeem het over kan nemen!

Voor nu is dit genoeg over DevOps en Automatisering en we zullen in de volgende blog op het puntje ‘Lean’ ingaan. Wil je nu toch meer weten over DevOps en Automatiseren, wil je stappen gaan maken voor DevOps in jouw organisatie of wil je meer weten over die link tussen automatisering en Covid-19? Laat het ons dan even weten. Wij vertellen hier met alle plezier meer over.

Wil je meer weten over DevOps of  voorbereiden voor DevOps in jouw organisatie?

Klik hier