>
vrouw met digitaal scherm

Waarom digitale transformatie van belang is voor de CFO

Digitalisering is een thema dat speelt in alle onderdelen van organisaties. Of het nu gaat om het leveren van een excellente customer journey, het meten van financiële resultaten of het leveren van een perfect product aan klanten. In deze digitale transformatie kan Finance een belangrijke rol spelen als business partner.

In mijn functie spreek ik regelmatig Chief Financial Officers van allerlei organisaties. Mensen uit verschillende branches. Commercieel en niet-commercieel. Nationaal en internationaal. Mensen van relatief kleine bedrijven en de CFO’s van multinationals. Op basis van die gesprekken verwacht ik dat het thema ‘Digitale transformatie’ hoog op de agenda van veel CFO’s zal staan.

De weg naar die digitale transformatie begint met data en technologische innovaties. Data zorgt in toenemende mate voor inzicht en meer efficiency in organisaties. Nieuwe technologische innovaties helpen bij het optimaliseren van processen en werkwijzen. Nadenken over digitale transformatie houdt daarom ook in dat je nadenkt over de volgende stap op ERP-gebied. Wat dit voor een organisatie kan opleveren, blijkt wel uit ons werk voor een Nederlands waterbedrijf.

Bijzonder bedrijf

Een waterbedrijf is een bijzondere organisatie. Elk bedrijf en ieder huishouden komt piepend en krakend tot stilstand als de watertoevoer stopt. Tegelijkertijd heeft zo’n waterbedrijf geen concurrentie. Het hoeft zich alleen maar te richten op het leveren van kristalhelder drinkwater. Het waterbedrijf waarbij wij betrokken zijn, heeft zichzelf tot doel gesteld om het eerste volledig digitaal gestuurde, datagedreven waterbedrijf van Nederland te worden. Die ambitie moet leiden tot hoge klanttevredenheid door optimale klantenservice en een perfect product dat tegen de laagst mogelijke prijs geproduceerd wordt. Gecombineerd met zo min mogelijk ondermaatse leveringsminuten.

Maximale uptime

Wat heb je nodig om een volledig digitaal gestuurd, datagedreven waterbedrijf te worden? In de eerste plaats heb je data nodig. Informatie. Over je netwerk bijvoorbeeld. Gelukkig zijn sensoren tegenwoordig heel betaalbaar. Het is daarom niet ondenkbaar dat over enkele jaren alle assets – denk aan leidingen, pompen, buizen, machines – voorzien zijn van geografische coördinaten. Daardoor weet het waterbedrijf straks precies waar ál hun assets zich bevinden. Sensoren geven dan voortdurend door in welke staat de diverse assets verkeren. Aan of uit. Open of dicht. Temperatuur. Trillingen. Het waterbedrijf ontvangt eindeloze hoeveelheden informatie.

Al die informatie wordt vastgelegd in de Digital Core – een zogenaamd next-generation platform dat uitbreidbaar is en meegroeit met de behoeften van de organisatie. Aan de hand van alle inkomende data geeft het systeem een duidelijk beeld van alles wat er in de organisatie en het netwerk gebeurt.

Het voordeel van een Digital Core

Zo’n Digital Core biedt allerlei voordelen. Lekkages zijn straks bijvoorbeeld heel eenvoudig te detecteren. Het wordt veel makkelijker om de verschillende onderdelen van het netwerk in de gaten én in topconditie te houden. Op termijn wordt het zelfs mogelijk om op basis van voorspellingen al in een vroeg stadium reparaties uit te voeren of onderdelen te vervangen voor er problematische storingen optreden.

De Digital Core helpt ook om de klanttevredenheid nog verder te verhogen. Bijvoorbeeld door de klantenservice te optimaliseren en voor een logische klantenportal te zorgen. Zo wordt de afwikkeling van vragen, verzoeken en klachten veel soepeler en kan zelfs de capaciteit van het callcenter teruggebracht worden. Op termijn worden daar ook chatbots aan toegevoegd. Het is zelfs denkbaar dat er in de toekomst allerlei optimalisaties van de financiële processen doorgevoerd worden, bijvoorbeeld op basis van Robotic Process Automation. Met enkele miljoenen aangesloten huishoudens kan zelfs de kleinste optimalisatie, bijvoorbeeld in het matchen van betalingen en facturen, al geweldige efficiency-voordelen én hogere klanttevredenheid opleveren.

Lees hier meer over Data en Datawarehouses

Finance als strategische business partner

Dankzij de digitale transformatie die het waterbedrijf ingezet heeft, ontwikkelt de afdeling Finance zich meer en meer tot de centrale spil van de organisatie en strategisch partner van de business. Waarom? Eenvoudig. Binnen zo’n volledig digitaal waterbedrijf is letterlijk alles te meten en te volgen. Finance vormt de hub waar álles samenkomt. Finance is daardoor als geen ander in staat om al die gegevens met elkaar in verband te brengen én te koppelen aan de juiste financiële data.

Dat kost relatief weinig inspanning. De software heeft die analytische functionaliteiten standaard aan boord. De afdeling Finance beschikt letterlijk in één oogopslag over alle belangrijke, relevante inzichten. Finance krijgt grip. Inzicht. De inzichten maken het voor de CFO en het Finance team veel makkelijker om als partner van de business op te treden en de juiste mensen te challengen. Uiteindelijk helpt Finance iedereen in de organisatie om betere, door cijfers onderbouwde beslissingen te nemen. Met tevreden klanten en minder downtime als resultaat.

Rinse Tamsma is Managing Director bij SAP Nederland en vanuit zijn functie spreekt hij veelvuldig met organisaties over hun digitale transformatie en journey naar een Intelligent Enterprise.

Meer weten over digitale transformatie?

Lees het blog