>
Silo's afbreken door data te implementeren in supply chain

Stuwdammen tussen silo’s? Laat je data stromen!

De supply chain verandert, met ketenintegratie blijf je de concurrentie voor. Je moet silo’s afbreken, zowel intern als in de keten, om meer en beter te kunnen samenwerken. Dat geldt ook voor data in de keten. En uiteindelijk ook door de keten. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Dit zijn mijn best practices.

Hoeveel tijd ben je op dit moment kwijt om je integrale business planning voor de komende 12 of 36 maanden te maken, door finance te laten checken en weer terug te brengen naar de supply chain? Bij veel klanten duurt dit twee tot drie weken. Dat komt doordat de afdelingen werken in verschillende spreadsheets die ze handmatig verrijken en daarna pas doorzetten. Omdat je data verrijkt in Excel moet je de input steeds ‘vertalen’ naar de specifieke manieren waarop de afdelingen data invoeren en gebruiken. Zo blijven er stuwdammen tussen de verschillende schakels in de keten bestaan die voor vertraging zorgen. Hoe los je dat op?

De voordelen van een vrije datastroom

Door verschillende IT-oplossingen onderling te integreren, stroomt informatie naadloos van de ene oplossing en afdeling, naar de andere. Bijvoorbeeld van operatie naar finance. Dit is de heilige graal van bijna iedere organisatie. Vanuit SAP perspectief is dat het speerpunt en de basis voor onze ‘Industry 4.Now’ aanpak.

De dam tussen de processen verdwijnt hiermee. De output van het ene proces stroomt vrij en onbewerkt door als input naar volgende proces. Bijvoorbeeld van inkoop naar logistiek. In zo’n digitale organisatie versnel en verbeter je besluitvorming en vergroot je je commerciële impact. Je bent immers sneller in staat te reageren op leveranciers, klanten en interne verstoringen.

Van binnen naar buiten

Deze samensmelting van silo’s trek je in de ideale wereld ook door naar buiten toe. De planning die je intern maakt, deel je via software met je leveranciers. Zij kunnen de informatie rechtstreeks inlezen in hun systeem zodat je daar ook weer een handmatige slag kwijtraakt. En zo kun je met de business networks, zoals SAP Ariba, planningsdata delen met leveranciers en klanten en direct laten verwerken in de planningssystemen. Daarmee realiseer je ook hier doorlooptijdverkorting en haal je weer een handmatige slag uit het systeem.

Je leveringsproces volledig geautomatiseerd

Door je supply chain steeds verder te automatiseren en data vrij te laten stromen, werk je toe naar touchless orders: bestellingen zonder menselijke tussenkomst. Van bestelling tot verwerking en levering. Dit betekent dat de software je processen verwerkt die standaard verlopen, zodat je medewerkers zich alleen nog bezig hoeven te houden met de uitzonderingen. Daarbij is het belangrijk dat je data altijd en overal klopt, zodat je het niet handmatig hoeft te verrijken. Randvoorwaardelijk hierbij is dat je een goed transactiesysteem hebt die deze samenwerking ondersteunt.

Daarnaast moet het systeem je gaan helpen met het afvangen van afwijkingen binnen bepaalde marges. Door je processen te ondersteunen met machine learning en artificial intelligence kan de software steeds meer afwijkingen binnen kleine marges zelf leren op te lossen.

Op naar Industry 4.NOW

Door je IT-systemen te koppelen en één geheel te laten vormen, doorbreek je silo’s. Zo kun je steeds verder automatiseren en doorgroeien. Je hoeft hiervoor niet naar één compleet platform voor je hele organisatie, maar zoek wel een goede balans tussen standaard en best-of-breed. Met in de kern een ERP systeem dat als ‘hub’ tussen de verschillende functionele domeinen en systemen de doorstroming mogelijk maakt.

Dit is ook onze visie op de toekomst van de maakindustrie, vanuit het Industry 4.NOW principe. Het afbreken van silo’s tussen verschillende SAP oplossingen die in domeinen worden ingezet, zoals onderhoud, productie en opslag, gaat verder dan smart manufacturing. Het gaat over de omslag van transactionele naar datagedreven processen, de toekomst van productiviteit en alles wat daarbij komt kijken.

Meer weten

Meer weten over Industry4.NOW en de praktische toepassing ervan? In mijn volgende blog bespreek ik best practices in Industry 4.NOW. Je kunt je vragen natuurlijk ook direct aan me stellen via paul.tolboom@sap.com.