>
SAP Business Technology Platform

EY contributes to a safe Eurovision Song Contest

Dutch version below

‘S Hertogenbosch, May 20, 2021 – A spectacular show for 3500 people; it seems almost unreal in times of Corona. The Eurovision Song Contest 2021 shows that it is possible, partly due to technology that is being used under the supervision of EY.

The Eurovision Song Contest will take place from 18 to 22 May in Ahoy in Rotterdam. At the end of March, the Dutch cabinet designated the Eurovision Song Contest as a field lab event, which means that the public is welcome during the live shows and rehearsals.

The organization has taken various measures against the spread of the Corona virus. For example, a test center has been set up next to Ahoy where artists, staff and journalists have to have themselves tested every 48 hours. Everyone in the complex must also wear a mouth mask. In addition, social distancing remains the norm.

Flockey measures distancing

The app Flockey from Unlimited Solutions is used to protect social distance. The Eurovision Song Contest is the first large-scale event where Flockey is used, for all employees and delegations as well as for the public.

Flockey measures the distance between visitors using anonymized Bluetooth Low Energy data from mobile devices. The app gives the organizers real-time insight into visitor flows, the location of visitors and employees and the mutual distance. In this way Flockey contributes to safety.

Patented technology

Flockey uses EY’s patented Proximity Monitor, technology from Scandinavian Forkbeard and the SAP Business Technology Platform and SAP Analytics Cloud. A combination that previously won a SAP Innovation Award.

The EY Proximity Monitor has already been used successfully, including during three golf championships of The European Tour. This gave the organization insight into the social distance between golfers, support staff and guests, and into the effectiveness of social distancing.

Safe and responsible

“We are proud to roll out the solution from EY, Forkbeard and SAP under the name Flockey in the event industry,” said Olivier Monod de Froideville of Unlimited Solutions. “Our industry has been at a standstill for more than a year. It is therefore great that we can contribute to the safer organization of large-scale events with Flockey.”

“The EY Proximity Monitor enables event venues and organizers to responsibly receive audiences,” said Tom Velema and Bernd Kramer of EY. “Based on the data, they can demonstrate that the social distancing measures work. Moreover, this solution is easy to apply on any scale, at relatively low costs.”

 

Dutch version;

EY draagt bij aan een veilig EuroVisie Songfestival

Een daverende show voor 3500 man publiek; het lijkt bijna onwerkelijk in coronatijd. Het Eurovisie Songfestival 2021 toont aan dat het mogelijk is, mede dankzij slimme technologie onder regie van EY.

Het Eurovisie Songfestival vindt van 18 tot en met 22 mei plaats in het Rotterdamse Ahoy. Eind maart wees het kabinet het songfestival aan als fieldlab-evenement, waardoor tijdens de liveshows en repetities publiek welkom is.

De organisatie heeft diverse maatregelen getroffen tegen de verspreiding van het coronavirus. Zo is naast Ahoy een testcentrum opgezet waar artiesten, personeel en journalisten zich elke 48 uur moeten laten testen. Ook moet iedereen in het complex een mondmasker dragen. Daarnaast blijft social distancing de norm.

Flockey meet de afstand

Voor het garanderen van de social distancing wordt gebruikgemaakt van Flockey van Unlimited Solutions. Het Eurovisie Songfestival is het eerste grootschalige evenement waar Flockey wordt ingezet, zowel voor alle medewerkers en delegaties als voor het publiek.

Flockey meet de afstand tussen bezoekers met behulp van geanonimiseerde Bluetooth Low Energy-gegevens van mobiele apparaten. De app geeft de organisatoren realtime inzicht in de bezoekersstromen, de locatie van bezoekers en medewerkers en de onderlinge afstand. Op deze manier draagt Flockey bij aan de veiligheid.

Gepatenteerde technologie

Flockey maakt gebruik van EY’s gepatenteerde Proximity Monitor, van technologie van het Scandinavische Forkbeard en van het SAP Business Technology Platform en SAP Analytics Cloud. Een combinatie die eerder al goed was voor een SAP Innovation Award.

De EY Proximity Monitor werd al met succes ingezet, onder andere tijdens drie golfkampioenschappen van The European Tour. De organisatie had hiermee inzicht in de sociale afstand tussen golfers, ondersteunend personeel en gasten, en in de effectiviteit van de social distancing.

Veilig en verantwoord

“We zijn trots dat we de oplossing van EY, Forkbeard en SAP onder de naam Flockey mogen uitrollen in de evenementenbranche”, zegt Olivier Monod de Froideville van Unlimited Solutions. “Onze branche ligt al meer dan een jaar stil. Het is dan ook mooi dat we met Flockey kunnen bijdragen aan het veiliger organiseren van grootschalige events.”

“De EY Proximity Monitor stelt evenementenlocaties en -organisatoren in staat om op verantwoorde wijze publiek te ontvangen”, aldus Tom Velema en Bernd Kramer van EY. “Op basis van de data kunnen zij aantonen dat de maatregelen voor social distancing werken. Deze oplossing is bovendien eenvoudig op elke schaal toe te passen, tegen relatief lage kosten.”