>
Containerschip in Suezkanaal die hele leveranciersketen raakt

Hoe één schip wereldwijd de leveranciersketen kan raken

De kapitein van het schip dat onlangs het Suezkanaal blokkeerde, stond afgelopen tijd hoog in de lijst met minst geliefde personen. Het kanaal verbindt fabrikanten en leveranciers in Azië met grote afzetmarkten in Europa. Dagelijks worden naar schatting 3 miljard dollar aan goederen via deze waterweg vervoerd.

Het kanaal werd geblokkeerd nadat het 224.000 ton zware containerschip de Ever Given – één van de grootste ter wereld – medio maart met een oever van het kanaal in aanvaring kwam. De blokkade hield een week aan, wat voor een ernstig verstoring van leveranciersketens zorgde.

Vlindereffect

De blokkade veroorzaakt een zogeheten vlindereffect op wereldwijde business. Niet alleen de naar schatting 20.000 containers op het schip worden door het incident getroffen. Honderden goederenschepen aan beide zijden van het Suezkanaal konden hun reis onverwachts niet vervolgen. Als we inzoomen op de lading van deze schepen, de duur van de opgelopen vertraging en de lengte van een eventuele alternatieve vaarroute komen al snel allerlei extra uitdagingen aan het licht.

Denk bijvoorbeeld aan een lading met elektronica die van Azië naar Europa wordt verscheept. De lading bevat nieuwe producten die nodig zijn voor een aanstormende productlancering en is dus tijdsgevoelig. Het schip laten omvaren langs Kaap de Goede Hoop van Afrika voegt al snel 6.000 mijl toe aan de reis en kan voor 10 tot 15 dagen vertraging zorgen. Het alternatief is het invliegen van de nieuwe producten naar Europa, wat significante kosten met zich meebrengt.

Helaas is er geen magische oplossing voor het probleem. Het gaat om een onvoorziene en zeer onvoorspelbare gebeurtenis. De sleutel tot het minimaliseren van de schade is dan ook wat bedrijven kunnen doen om de impact op hun geplande productie- en salescampagnes te verkleinen. Denk hierbij aan:

Inzicht in de volledige leveranciersketen

Inzicht is van kritiek belang in een wereldwijde en complexe leveranciersketen. Zeker tijdens een crisis – maar ook op andere momenten – heb je inzicht nodig in onder meer:

 • Welke materialen en goederen risico lopen
 • Wat alternatieve bronnen kunnen zijn voor het leveren van kritieke goederen
 • Waar de inventaris zich exact bevindt
 • Wat de impact is op de geplande productie, orders van klanten en lopende campagnes.

Verandering aanvoelen, voorspellen en hierop reageren

Zodra de risico’s in kaart zijn gebracht, moet je beoordelen welke acties je het beste kunt nemen en in welke volgorde. Denk hierbij aan:

 • Het aanpassen van de bestemming van goederen die al onderweg zijn
 • Het identificeren van en overstappen op alternatieve leveranciers
 • Alternatieve logistieke oplossingen en routes die uitkomst kunnen bieden
 • Samenwerkingen met handelspartners voor het veiligstellen van alternatieve materialen, producten en logistieke capaciteit
 • Mogelijkheden voor het aanpassen van de productie op de beschikbaarheid van materialen

Risico’s minimaliseren en mitigeren met behulp van veerkracht

Het realiseren van een veerkrachtige leveranciersketen is eveneens van groot belang voor het weerstaan van verstoringen en kunnen inspelen op kansen. Dit vraagt om de juiste processen en plannen voor het:

 • ontwikkelen en implementeren van risicomanagement voor leveranciersketens en businesscontinuïteitsstrategieën
 • geografisch spreiden van de leveranciersketen voor het terugdringen van de afhankelijkheid van een specifiek land of regio
 • sourcen van waardevolle goederen bij meerdere bronnen voor het afbouwen van de afhankelijkheid van één leverancier
 • identificeren van alternatieve vormen van transport voor het opvangen van verstoringen
 • omarmen van een optimalisatiestrategie voor de inventaris voor het creëren van buffers tegen verstoringen
 • balanceren van offshoring, nearshoring en onshoring van productie.

Ook in de toekomst blijven onverwachtse verstoringen ongetwijfeld voorkomen. De oorzaak van een verstoring varieert per gebeurtenis, en kan bijvoorbeeld een pandemie, geopolitiek- of handelsconflict, natuurramp, tekort aan grondstoffen of zelfs geblokkeerde vaarroutes zijn. Meer dan ooit moeten leveranciersketen dan ook veerkrachtig en wendbaar zijn. Zo kunnen zij overleven in het huidige globale landschap, terwijl zij tegelijkertijd over het inzicht en voorspellingen beschikken waarmee zij kunnen gedijen in de nieuwe normaal.

Benieuwd naar meer informatie over de wijze waarop leidende toeleveranciers risico’s minimaliseren en kansen optimaliseren met veerkrachtige leveranciersketen? Bekijk dan dit onderzoek van Oxford Economics.

Meer digital supply chain