>
Vrouw geniet van headless commerce ervaring

Zo verbetert AI B2B-commerce: 4 use cases

In de uiterst competitieve markt zoeken B2B-bedrijven continu naar manieren om hun concurrenten voor te blijven. AI is sterk in opkomst als nieuw en krachtig wapen op dat strijdtoneel. Deze 4 use cases geven daarvan een goed voorbeeld.

Volgens onderzoeksbureau IDC wordt AI zelfs onmisbaar voor het voortbestaan van bedrijven. “Bedrijven zullen AI omarmen. Niet omdat ze dat willen, maar omdat ze dat moeten”, aldus Ritu Jyoti, Program Vice President, Artificial Intelligence bij IDC.

Volgens IDC zullen de wereldwijde uitgaven aan AI de komende vier jaar verdubbelen, van 50,1 miljard dollar in 2020 tot naar schatting 110 miljard dollar in 2024.

AI kan dankzij machine learning op een andere manier van waarde zijn dan traditionele automatisering. Waar laatstgenoemde vaak ‘mechanisch’ aanvoelt, kunnen B2B-bedrijven AI inzetten voor analytische, praktische of zelfs creatieve doeleinden.

B2B-organisaties beschikken over rijke databronnen met waardevolle informatie over hun producten, klanten en klantinteracties. Machine Learning-algoritmen kunnen door die databronnen te gebruiken leren van de gegevens in real-time en ze leren zich aan te passen aan nieuwe situaties die ze tegenkomen. Zo kunnen ze een positieve impact op de business maken op een manier die voor mensen onmogelijk is.

Het gebruik van AI in e-commerce kan helpen om complexe zakelijke uitdagingen met meer gemak en snelheid op te lossen door bedrijven in staat te stellen om:

  1. Klantervaringen te verbeteren
  2. Betere zakelijke beslissingen te nemen
  3. Kosten te verlagen en efficiëntie te verhogen
  4. De time-to-value te versnellen

4 use cases voor AI in B2B e-commerce

Deze vier use cases verduidelijken de waarde van AI voor B2B-bedrijven:

1. Red de sale

Nog te vaak lopen consumenten tegen een leeg digitaal schap aan wanneer ze zoeken naar hun gewenste product. Het resultaat: een gemiste verkoop en een teleurgestelde klant. Een klant die wellicht zelfs bij de concurrentie gaat shoppen.

Met behulp van product data, product content, interacties en gebruikerscontext kan AI de sale redden. Bijvoorbeeld door het aanbieden van alternatieve producten wanneer het origineel niet op voorraad is. Deze dynamische en continue preventie van verlies van verkoop over de gehele productlijn verbetert de gebruikservaring en stimuleert de omzet.

2. Intelligente vergelijkingen

65% van de kopers doen hun onderzoek liever zonder met verkopers te praten. De mogelijkheid om de prijs en de kenmerken van producten te vergelijken is zelfs een van de vijf belangrijkste redenen waarom klanten liever online dan in een winkel een aankoop doen.

Dit kan een distributeur zonder de juiste technologie zelfs schaden, aangezien slechte vergelijkingsmogelijkheden een van de belangrijkste bronnen van frustratie zijn voor B2B-shoppers.

In deze situatie kan AI zijn waarde bewijzen. Het kan intelligente vergelijkingsopties bieden door gegevens uit vele bronnen te halen, zoals productgegevens en -context, interacties, gebruikerscontext en bedrijfsgegevens.

In plaats van dat de koper honderden specificaties van duizenden producten moet doornemen, kan AI eenvoudig tijdrovende vergelijkingstaken automatiseren. Dat helpt enorm met het maken van een sterke businesscase voor een aankoop.

3. Slim aanvullen

B2B-klanten verwachten dat zij hun bestellingen via self-service kunnen plaatsen. Voor herhaalaankopen maken ze steeds vaker gebruik van snelle bestelformulieren en automatische vervanging.

AI kan ook hier van waarde zijn. Ze kunnen ordervoorspellingen maken op basis van data rondom interacties, klantcontext over de verschillende klantsegmenten en bedrijfsgegevens. Dat verbetert de klantloyaliteit en vermindert de churn.

4. Category management

Category management is voor veel B2B-inkopers een uitdaging. Het is lastig steeds de juiste keuzes te maken over welke producten op de homepage uitgelicht zouden moeten worden, en vat te krijgen op hoe salescijfers en productmarges zich ontwikkelen.

Met behulp van productcontext en interactiegegevens kan AI hen hierin ondersteunen. Op die manier kunnen ze de prestaties van producten in balans brengen, en de afzet- en winstcijfers optimaliseren.

De toekomst van B2B e-commerce is AI

Deze use cases leveren een krachtig bewijs van de voordelen van AI in B2B e-commerce. Voor bedrijven die nog niet zijn begonnen met het implementeren van AI ter ondersteuning van hun B2B e-commerce strategie: het is nu de hoogste tijd.

Met de hulp van AI kunnen toonaangevende groothandels hun grenzen verleggen en de traditionele grenzen van de sector doorbreken. AI verandert hen in een proactieve, inzicht-gedreven bedrijven.

Wil jij meer weten over AI?

Lees het gratis e-book