>
Deze vogels staan voor de kracht van wereldwijd ecosysteem voor duurzaamheid

De kracht van een wereldwijd ecosysteem voor duurzaamheid

Volgens een recent onderzoek van SAP en Alpha Sense is voor de meeste bedrijven duurzaamheid geen onderdeel van hun core-strategie. In sommige gevallen zien bedrijven duurzaamheid als een uitdaging op het gebied van regelgeving en naleving, in plaats van als een strategische kans voor economische en sociale groei.

Het gevolg: bedrijven gebruiken verschillende technologieën en opereren in silo’s. Daardoor hebben zij geen zicht op het verband tussen financiële en niet-financiële resultaten. Bovendien kunnen bedrijven duurzaamheid beschouwen als een rapportageactiviteit achteraf zonder enige invloed op hun bestuursbeslissingen.

Vandaag de dag moeten bedrijven meer dan ooit hun bedrijfsmodellen holistisch beheren, zowel in hun toeleveringsketens en activiteiten als in hun personeelsbeleid.

Bedrijfsmodellen opnieuw uitvinden

Tijdens de recente COP26-klimaatconferentie waren bedrijfsleiders en regeringsleiders het erover eens dat ze hun bedrijfsmodellen dringend opnieuw moeten uitvinden om duurzame bedrijfsprestaties te versnellen. Bedrijfsleiders willen voldoen aan wettelijke vereisten, de efficiëntie van hun processen verbeteren en verantwoorde producten en diensten creëren.

Als toonaangevend bedrijf op het gebied van enterprise resource management is het de missie van SAP klanten te helpen bij hun digitale transformatie om duurzaamheid winstgevend te maken en winstgevendheid duurzaam.

In deze digitale transformatie is onze aanpak gebaseerd op het bieden van zichtbaarheid en transparantie, en het verbinden van bedrijfsprocessen. Zo kunnen organisaties beter duurzame beslissingen nemen, die reiken van het kantoor van de CEO tot de eindgebruiker. Ook kunnen organisaties op die manier duurzaamheid inbedden in alle bedrijfsfuncties – van koolstofboekhouding tot gendergelijkheid.

Het voorzien in een wereldwijd ecosysteem dat bedrijven helpt, behoort tot de kern van ons DNA.

Teamsport

“Duurzaamheid is een teamsport. Geen enkel bedrijf of organisatie kan het alleen”, zegt Julia White, chief marketing solutions officer en lid van de raad van bestuur van SAP. “Wij werken samen met veel van ’s werelds beste bedrijven die onze visie ondersteunen en elke dag met ons samenwerken om duurzame resultaten te leveren voor onze klanten.”

Samen met SAP bevorderen partners de marktontwikkeling voor duurzame oplossingen. Zij zetten ideeën en vereisten om in overtuigende projecten die gebruikmaken van SAP-oplossingen. Samen pleiten we voor thought leadership en stimuleren we collectieve inspanningen en methodologieën in industriefora zoals het World Economic Forum, de World Business Council on Sustainable Development en organisaties van de Verenigde Naties.

Goed voor klanten en de planeet

SAP en zijn ecosysteem versnellen duurzame innovatie als een centraal element van de intelligent enterprise. Door middel van co-innovatie en partnerschappen voor oplossingen en content brengt SAP sneller completere oplossingen op de markt, waar zowel onze klanten als onze planeet van profiteren.

Meer in het algemeen speelt SAP een sleutelrol in een bloeiend ecosysteem van innovatie op het gebied van duurzaamheid. We helpen klanten om eenvoudiger te profiteren van opkomende oplossingen die nauw aansluiten bij hun digital core. Met zijn robuuste netwerk kan SAP een weg naar duurzaamheidsinnovatie bieden die geen enkele andere individuele concurrent kan evenaren.


Accenture

“With fewer than 2,000 working days left to 2030, the time to rewire business top to bottom to meet the UN Sustainable Development Goals is now. We are proud to expand our work with SAP, which includes launching SDG Ambition with UN Global Compact that over 700 companies have joined. By committing to put sustainability at the center of all we do and everyone we work with, together we can show companies how to tackle climate change, build circular economy practices, businesses, human rights and supply chains, and focus on data-driven measurement as well as accurately report ESG performance when delivering their commitments.”

Peter Lacy, Global Sustainability Services Lead, Chief Responsibility Officer and Member of the Global Management Committee, Accenture

BearingPoint

“Helping our clients meet their decarbonization targets has been one of our proven market offerings for more than 10 years. At BearingPoint, we not only calculate the product and corporate footprint of our clients, we also enable them to optimize the climate impact of every product across the entire life cycle. Providing end-to-end CO2 as a service is our core enabler for our clients. We at BearingPoint, as co-development partner for SAP Product Footprint Management, believe that together with SAP we can bring our vision to life: managing the ‘green line’ as equally as the financial bottom line. As partners, we go beyond business, making a positive impact on the climate.”

Donald Wachs, Head of IP-Assets and Member of Management Committee, BearingPoint

Capgemini

“Our ambitions are to act on climate change by being carbon neutral across our own operations by 2025 and across our supply chain by 2030, becoming a net-zero business well ahead of 2050, and to lead to low-carbon economic transition by helping our clients achieve their environmental commitments and save 10m tons of CO2eq globally by 2030. We cannot do this without our partner ecosystem. We are a strategic partner of SAP; by combining our deep industry knowledge, our human energy, and SAP’s world-class portfolio of enterprise and sustainability solutions, we commit to delivering on our promise to co-create a greener tomorrow with our clients.”

Aiman Ezzat, CEO, Capgemini

Deloitte

“The climate change emergency is unfolding in front of our eyes, touching all corners of the globe. The future of our people, planet, and profession depends on the business community taking measurable, decisive action on the climate crisis. Through our WorldClimate strategy, Deloitte will embed climate-smart considerations into our own operations, encourage our professionals to act on climate change at work and at home, and engage our broader ecosystem – including SAP – to create solutions that facilitate the transition to a low-carbon economy.”

Punit Renjen, Global CEO, Deloitte

EY

“Sustainability is one of the defining issues of our time, and today there is an unprecedented opportunity to create value for all. Together with SAP and stakeholders around the globe, the EY organization is committed to making business work for sustainability and making sustainability work for business. Enterprises and people are inspired now more than ever to do the right thing — to collaborate, innovate, be inclusive, and accelerate to a more sustainable and equitable future.”

Steve Varley, Global Vice Chair – Sustainability, EY

IBM

“With five generations in the workplace, we are witnessing the birth of an era where technological innovation is being used to create social, economic, environmental, and business opportunities for all. Businesses of all sizes need to move from ambition to action and embrace radical thinking, like IBM’s commitment to achieve net-zero greenhouse gas emissions by 2030. We are partnering with SAP to operationalize sustainability for our customers and society using ethical innovation to build a world that is responsible, equitable, and leaves no one behind in net-zero transition. We are committed to furthering our decades-long work to address the global climate crisis.”

Sheri R. Hinish, Global Executive Partner, Enterprise Sustainability and Sustainable Supply Chain Practice Leader, IBM

PwC

“PwC’s global sustainability network in over 60 countries is supporting organizations to deliver ESG-related outcomes across the globe. PwC works with clients to help them create their strategy, set targets, measure impact, and report on key performance indicators relevant to internal and external ESG drivers. Together with SAP, PwC is leveraging its ESG expertise to integrate and build strategic ESG solutions leveraging SAP technology. Organizations will benefit from these integrated solutions to help set and manage net-zero targets, define ESG strategies, and mitigate climate and ESG risks to deliver transparent investor-grade ESG reporting.”

Michael Rasch, Global SAP Alliance Lea

Duurzaamheid is een teamsport. Meer weten? 

Lees de blog van Julia White