>

Solvay: een van SAP’s eerste klanten is ook een van de meest duurzame

De piloten Bertrand Piccard en André Borschberg schreven in 2016 luchtvaartgeschiedenis met hun vlucht rond de wereld op zonne-energie. Solvay, producent van geavanceerde polymeren en composiettechnologieën, was een van de eerste partners die Bertrand Piccard en André Borschberg steunden. Via co-innovatie met SAP wil het bedrijf ook in de toekomst de concurrentie voorblijven op het gebied van duurzaamheid.

Polymeren spelen een uiterst belangrijke rol in ons leven. Deze groep materialen wordt overal gebruikt, van diepzee-exploratie tot implantaten. De groep omvat onder andere kunststoffen, slimme hydrogels en elastomeren. Dit waren ook de materialen die werden gebruikt voor de bouw van Solar Impulse, het eerste vliegtuig dat rond de wereld vloog zonder ook maar één druppel brandstof te verbruiken.

Laboratorium in de lucht

“Onze onderzoeks- en innovatieteams zijn van essentieel belang geweest bij het minimaliseren van het gewicht van het vliegtuig. Zij kwamen met zeer sterke, ultralichte materialen en maximaliseerden de energieopslag van de batterijen”, zegt Vincent Colegrave, hoofd van Connected Research Journey bij Solvay. “Het vliegtuig heeft een spanwijdte van 72 meter, maar weegt ongeveer evenveel als een jeep, en zijn paardenkracht is vergelijkbaar met die van een motorfiets. “Voor het project hebben we meer dan 6.000 onderdelen ontwikkeld, waarbij we 15 hoogwaardige materialen hebben gebruikt. Solar Impulse is ons laboratorium in de lucht.”

Ingenieurs gebruiken polymeren en composiettechnologieën in geavanceerde ontwerpen in de meest veeleisende sectoren. Denk aan de bouw, de lucht- en ruimtevaart, de gezondheidszorg, olie- en gaswinning, consumptiegoederen en elektronica. Samen met chemicaliën en gespecialiseerde oplossingen voor voeding, mijnbouw en landbouw zijn deze materialen de specialiteit van Solvay.

Uiterst duurzaam

Het bedrijf hanteert een routekaart voor een duurzame toekomst. De onderneming maakt gebruik van de kracht van de wetenschap om te zorgen voor schone mobiliteit, een kleinere koolstofvoetafdruk en de overgang naar een circulaire economie.

Volgens Solvay is een duurzame oplossing een oplossing die een grotere sociale en ecologische bijdrage levert aan de prestaties van zijn klant en tegelijk een lagere milieu-impact heeft in zijn productiefase. Om dit evenwicht te bereiken, evalueert Solvay voortdurend de kansen en risico’s voor het leefmilieu enerzijds, en de positieve bijdrage van zijn producten aan de planeet en de maatschappij anderzijds.

Uiterst coöperatief

Solvay is al sinds de jaren ‘80 klant van SAP. Als een van de eerste klanten van SAP in de Benelux werkten de twee bedrijven al samen voordat SAP een kantoor in België had.

“De evolutie van Solvay is gebaseerd op SAP”, zegt Frank Delinte, SVP en hoofd van IT Project Service Line bij Solvay. “Elke businessline gebruikt SAP om Solvay’s zaken af te handelen en te laten groeien. Wat de toekomst betreft, hopen we dat SAP ons zal helpen onze duurzaamheidsdoelstelling te bereiken: volledige transparantie rond productcirculariteit, koolstofvoetafdruk en duurzame sourcing.”

 Volgens Delinte vereist de brede duurzaamheidsagenda van het bedrijf, Solvay One Planet genaamd, co-innovatie met SAP om de concurrentie voor te blijven. Financiële rapportering is van cruciaal belang, vooral over ESG-onderwerpen (economic, social and governance). Delinte en Colegrave zien digitale transformatie allebei als een belangrijke factor voor duurzaamheid. Het bedrijf wil een rolmodel zijn, en dat kan alleen via een systematische aanpak in samenwerking met klanten en partners die dezelfde visie delen. Voor Solvay is digitale transformatie een fundamenteel onderdeel van de groeistrategie en belangrijk voor het aantrekken van nieuw talent.

CO2-spel

De onderneming is er ook op gebrand talent te erkennen en te behouden. Steeds meer mensen willen alleen werken voor bedrijven die goed doen. Solvay geeft zijn werknemers een actieve rol hierin. Een recent voorbeeld was een interne hackathon waarbij Solvay-medewerkers een spel ontwikkelden in de aanloop naar Solvay’s deelname aan COP26.

De opzet was eenvoudig. Spelers verzamelden kilo’s bespaarde CO2-uitstoot door te beloven in hun dagelijks leven acties uit te voeren. Denk aan het doen van de was op lagere temperatuur, op de fiets naar het werk gaan en het vermijden van producten met een hoge CO2-voetafdruk. Tijdens de 10 dagen dat het spel beschikbaar was, verzamelde het bijna 1.800 spelers die samen 950 ton aan CO2-uitstoot bespaarden dankzij hun 7.500 geregistreerde acties.

Bedrijven zoals Solvay die investeren in digitale transformatie en mensen en duurzaamheid centraal stellen in hun activiteiten, zijn degenen die het uiteindelijk bijzonder goed doen.

Een korte video van deze co-innovatie, vindt u hier.