>

De DevOps-reis: over DevOps & het belang van de mens

DevOps-consultants, DevOps-ingenieurs en DevOps-conferenties groeien als paddenstoelen uit de grond. Maar wat is DevOps nu precies? In deze blogserie gaan we hier dieper op in, want DevOps is here to stay. Laten we beginnen bij het begin, de mens.

We zijn gewend om op elke plaats en op elk moment diensten, producten en informatie te verkrijgen. Met een paar klikken stuurt bol.com je de nieuwste iPad, Nu.nl toont constant de laatste nieuwsupdates en met de ABN AMRO Tikkie staat het servicegeld binnen enkele minuten op een andere bankrekening.

Deze snelheid wordt ook vaak verwacht op de werkvloer. Want een klant wil niet meer tot drie dagen op zijn bestelling of geld wachten. De concurrentie kan alles op één dag of zelfs op dezelfde dag regelen. Een snelle levering en een goede kwaliteit van het product zijn belangrijker dan ooit. Veel bedrijven zijn zich hiervan bewust. En, hier komt het: DevOps en IT spelen hierbij een cruciale rol.

Wat ís DevOps nou eigenlijk?

Nou, wij zien het als een manier van werken waardoor business en IT beter samenwerken. Concreet gaat het om Development (Dev) en Operations (Ops). Dankzij deze samenwerking wordt de automatisering mogelijk gemaakt én zijn een snelle en betrouwbare softwareontwikkeling en -beheer gegarandeerd. Dat maakt dat een bedrijf snel kan inspelen op de vraag van de eindklant en tegelijkertijd de productkwaliteit kan garanderen.

Maak die extra mijl met DevOps

DevOps kan de prestaties van een bedrijf aanzienlijk verhogen. Waar mensen begonnen met het werken in Agile-teams, realiseert DevOps dat stapje extra. Werken in diverse teams met een breed scala aan kennis resulteert in snelle projectrealisaties, efficiëntere en effectievere communicatie. Deze versnelde release van nieuwe functionaliteiten leidt tot snelle feedback, correcties en tot reductie van risico’s en kosten.

DevOps in de praktijk

Hoe ziet deze manier van werken er in de praktijk uit? Stel je een bedrijf voor, waar iedereen in cross-functionele teams werkt. Dit bedrijf biedt online muziek voor mensen van alle leeftijden. In plaats van dat een team maandenlang werkt aan één eindproduct, brengt het team stapsgewijs kleinere functionaliteiten live.

Dit is mogelijk, omdat ze de test- en integratiestappen hebben geautomatiseerd. Dit zorgt voor snelle feedback en snelle softwareontwikkeling. Zo wordt er in de eerste maand een simpele muziek-app ontwikkeld. In de tweede maand worden functies toegevoegd om je favoriete muziek op te slaan in playlists. In de derde maand kun je als consument ook offline naar je muziek luisteren.

De teams hadden ook drie maanden kunnen wachten om het eindproduct te lanceren. Dan zouden ze weinig tot geen feedback hebben gekregen. DevOps voorkomt dus hoge kosten en risico’s.

Vallen en opstaan

De DevOps-principes zijn niet van de ene op de andere dag toe te passen. Het gaat met vallen en opstaan. DevOps gaat gepaard met organisatorische en technische veranderingen. Om DevOps in een organisatie tot een succes te maken, is allereerst belangrijk te weten waar je als organisatie zelf staat. Hoe volwassen ben je? Hoe werk je binnen je organisatie, wat zijn de doelen en welke stappen moet je als organisatie nemen om DevOps te integreren? Met andere woorden, hoe ziet de weg naar de top voor je organisatie eruit?

Het zijn lastige vragen, maar cruciaal om de totale performance van je organisatie te verhogen. Want je wíl klanten die supersnelle levering en een hoge kwaliteit bieden. Een nauwere samenwerking tussen de business en IT is belangrijk voor de toekomst van elke organisatie, elk team en de tevredenheid van de eindgebruiker.

Wil je meer weten over DevOps, of juist zelf ontdekken hoe je jouw hybride landschap klaarmaakt voor DevOps?

Neem hier contact op met Koen van Sabben

Lees ons volgende blog, waarin we dieper ingaan op de technische kant, het belang van automatiseren.