>

De DevOps-reis (4): in 3 stappen naar DevOps in een hybride landschap

In deze laatste, vierde blog over DevOps nemen we je in drie stappen (met zevenmijlslaarzen) mee naar de implementatie van DevOps in een hybride landschap. Wat een hybride landschap is en wat belangrijk is voor DevOps in deze veelvoorkomende omgeving, lees je in onze vorige blog.

Eén van de grootste voordelen van DevOps is de snellere time-to-market. Je kunt feedback vanuit de organisatie en de markt snel verwerken. En de risico’s en kosten minimaliseren. De investering in DevOps zie je dan ook op korte termijn terug in de bedrijfsprestaties én in winstmarges. Maar waar begin je als je DevOps wil implementeren in een hybride omgeving? We geven drie stappen die je alvast de goede richting insturen.

1. Breng het softwarelandschap in kaart

Daarmee bedoelen we het totale landschap, inclusief de hostingmodellen, de release cycle times en cycle time-opties. Neem hierin ook de ongeplande wijzigingen in hostingmodellen en cyclustijden mee. Zo is het voor iedereen altijd duidelijk welke veranderingen erin het verschiet liggen en welke impact deze hebben op het functioneren van de hostingmodellen. Een goed Application Lifecycle managementsysteem is hierbij onmisbaar. Dit is iets wat de meeste softwareleveranciers aanbieden. Zelf bieden wij hiervoor SAP Solution Manager aan.

2. Zorg voor documentatie en standaardisatie

Documentatie en standaardisatie zijn van groot belang. Veel cloud-applicaties bieden dit al aan in hun functionaliteiten, maar het is verstandig om hier zelf actief actie op te ondernemen. Dit geldt voor zowel de cloud- als de on-premise software. Het is van belang om wijzingen en problemen die optreden in de on-premise software goed te documenten, of het nu gaat om een ​​incident of een wijzigingsactie. Ook is het belangrijk om zoveel mogelijk oude en nieuwe processen te standaardiseren, waardoor je gemakkelijker kunt innoveren. Hierbij is het essentieel dat je de betrouwbaarheid van end-to-end bedrijfsprocessen kunt blijven garanderen.

3. Verandermanagement

Een verandering in de manier van werken, betekent ook een verandering in de mindset, van IT tot business. Een goede uitvoering van stap 1 en 2 helpen hierbij om medewerkers mee te nemen in de DevOps-reis. Je zult merken, zodra de behoefte aan innovatie in de bedrijfscultuur komt, ben je al een flinke stap dichterbij.

DevOps betaalt zich snel terug

DevOps is een investering die zich in de (nabije) toekomst terugbetaalt. Want met een snelle time-to-market, flexibiliteit en betrouwbaarheid win je het hart van je klant en kun je snel blijven inspelen (of misschien wel vooruitlopen) op de markt.

Wil je meer weten over DevOps, of juist zelf ontdekken hoe je jouw hybride landschap klaarmaakt voor DevOps?

Neem contact op met Koen van Sabben