>

De DevOps-reis (3): waarom je beter cloud-georiënteerd kunt werken in een hybride landschap

In ons vorige blog bespraken we het belang van automatisering bij DevOps. In deze blog duiken we eens dieper in de omgeving van DevOps. Want een IT-landschap bij de één ziet er vaak heel anders uit dan bij een ander. Toch zijn er ook overeenkomsten. Zo komt een hybride IT-landschap het meeste voor. Maar hoe pas je DevOps toe in een hybride omgeving?

Wil je weten wat DevOps precies is? Lees dan ons eerste blog over DevOps.

Als we naar de omgeving van DevOps kijken, naar IT-systemen en de hosting daarvan, dan zijn er in hoofdlijnen drie verschillende hosting-modellen: on-premise, private cloud en public cloud. Die laatste, public cloud, kan worden onderverdeeld in IaaS, PaaS en SaaS (Infrastructure-as-a-Platform, Platform-as-a-Service en Software-as-a-Service). Naast de verschillende hosting-modellen, hebben de meeste IT-landschappen ook te maken met verschillende IT-systemen.

Thuisbezorgservice als voorbeeld

Een end-2-end bedrijfsproces loopt meestal door verschillende IT-systemen heen en kun je dus op verschillende manieren hosten. We nemen de thuisbezorgservice van een supermarkt als voorbeeld. Je bestelt online in het ene systeem in de cloud, producten worden gepakt met behulp van een tweede on-premise systeem, en de route wordt bepaald in een PaaS-systeem. Een verandering in het ene systeem, heeft natuurlijk impact op het andere. Zo’n hybride landschap maakt het lastig om flexibele, aanpasbare en betrouwbare end-to-end bedrijfsprocessen te garanderen.

Cloud-georiënteerd werken

De meeste bedrijven hebben zo’n hybride IT-landschap. Vaak lopen ze zelf al tegen een aantal zaken aan. Het snel doorvoeren van veranderingen is bijvoorbeeld bij on-premise software vaak lastiger dan bij cloud-software. Als je de DevOps-way wil werken in een hybride landschap, dan zal het je niet verbazen dat een cloud-georiënteerde omgeving hiervoor het meest geschikt is. En dit is waarom:

  1. Er is een hoge mate van standaardisatie van applicaties en systemen in de cloud. De softwareleverancier/-aanbieder voert systeemupdates uit in plaats van het bedrijf zelf. Dat geeft IT meer tijd en ruimte om te focussen op andere belangrijke zaken.
  2. Integratiemogelijkheden zijn van groot belang. In de meest ideale situatie kun je flexibel zijn in de grootte en snelheid van updates en nieuwe releases, zodat alle hostingmodellen perfect gesynchroniseerd zijn. In het geval van on-premise software is er in theorie grote mate van flexibiliteit, maar in de praktijk is dat vaak beperkter. On-premise software gaat vaak al jaren mee. En door die jaren heen is de software vaak aangepast. Ook is documentatie van de gebouwde softwareapplicaties vaak gebrekkig of niet gedaan. Het blijkt dan moeilijk om problemen in de software te verhelpen, omdat de huidige werknemers niet meer op de hoogte zijn van hoe de ontstane legacy-systemen in elkaar zitten. Werknemers vrezen dan om hun innovatieve ideeën door te voeren, omdat ze problemen kunnen veroorzaken die ze niet snel kunnen oplossen.
  3. Een snelle time-to-market is één van de belangrijkste voordelen van DevOps. Maar zolang end-to-end bedrijfsprocessen door verschillende IT-systemen lopen, zijn releases of updates in het ene hostingmodel afhankelijk van de release-snelheid in het andere hostingmodel. Zowel de business als IT zien dan steeds minder de meerwaarde van het investeren in de implementatie van DevOps.Een Application Lifecycle managementsysteem is cruciaal voor innovatie en snelle time-to-market in hybride landschappen.

Wil je meer weten over DevOps, of juist zelf ontdekken hoe je jouw hybride landschap klaarmaakt voor DevOps?

Neem hier contact op met Koen van Sabben

Lees onze vorige blogs over DevOps en de mens, DevOps en automatisering, of onze volgende blog waarin we je in 3 stappen meenemen naar de implementatie van DevOps in een hybride omgeving.