>

Overnational smittesporing viser en vej for fremtidens brug af data

Klumme. Jeg tror på, at data vil virke i menneskehedens tjeneste. EU’s kommende gateway til smittesporing over landegrænser viser, at det kan lade sig gøre. Virksomheder kan også lære af den historie!     

Forleden annoncerede Europa-kommissionen testen af en ny gateway, som forener de nationale apps til smittesporing. I Danmark har app’en 1,3 mio downloads, og om ikke så forfærdeligt længe vil den altså også kunne fortælle om eventuel smitte fra andre end danskere. Danmark er nemlig pilotland sammen med Tjekkiet, Tyskland, Irland, Italien og Letland.

Pas på, det er en tysker

Den nye gateway sikrer at de principper der danner grundlaget for de nationale apps genanvendes på overnationalt niveau. Det drejer sig om fuld anonymitet gennem pseudonymisering og kryptering, decentral lagring af data – Og dermed robusthed overfor centrale hacker angreb – samt brug af Google og Apples framework for anonym transmission af pseudo ID’er.

Der er altså tale om en gateway, som tillader, at de nationale løsninger udveksler data. Den skal gå i drift i oktober. Herefter vil du kunne få en melding, hvis du har været tæt på en person som er testet positiv – uanset om det er en dansker, tysker eller en italiener (hvis du vel at mærke har aktiveret din danske app, men det har du vel?).

Open source

Projektet har Deutsche Telekom og SAP som leverandører. Dette makkerpar stod også bag den tyske app til smittesporing, som fik over seks millioner downloads på de første 24 timer og i skrivende stund er downloadet 18,2 millioner gange. Koden er for øvrigt lagt ud i GitHub som open source, så vi alle kan tjekke, at gateway’en hverken kan mere eller mindre, end den lover.

I en verden, hvor overvågning via data og massive problemer med privacy er dagens uorden, er det livgivende at se, at den rette arkitektur kan sætte data i arbejde i menneskehedens tjeneste. Uden en masse kedelige bivirkninger.

Data fortæller om netværk

Også i virksomhederne giver eksemplet stof til eftertanke. Understøttelsen af vores værdikæder rækker jo langt udover virksomhedens egne grænser. Vores IT-systemer har i mange årtier fokuseret på at skabe intern effektivitet og styring, men fremtidens data handler om de netværk, som en virksomhed er og indgår i.

Hvad kunder og medarbejdere oplever, bør have direkte indflydelse på måden vi kommunikerer, producerer og distribuerer. Det skal ske her-og-nu og tæt på realtid. Og data skal være til rådighed for alle områder i en organisation, for vi kan ikke lade en silo eje en sandhed, som mange flere kunne have glæde af.

Over silogrænser

Eksemplet fra EU antyder, at vi kan opnå samme hurtighed i virksomheders end-to-end-løsninger. Der skal ikke være forsinkende analytiske mellemlag, og der skal ikke være silogrænser mellem beslutningstagere og data. Den komplette integration handler om at lade data komme i arbejde for os. Også på områder, hvor vi ikke lige havde forudset, at de ville være værdifulde.

I min optik er det ikke noget tilfælde, at EU går forrest med denne form for overnational løsning. Det handler jo om, at det kun kan lade sig gøre hvis demokrati og digitale menneskerettigheder er tænkt ind fra starten af i selve designet. Europa er måske ikke først med at skabe teknologierne, men Europa er god til at sætte dem i anvendelse på en bæredygtig og samfundsberigende måde. God data governance er afgørende for både samfund og virksomheder.

 

Af Thomas Madsen, Head of SAP Data Lab Copenhagen i SAP Experience Center Copenhagen

Oprindelig publiceret i Computerworld den 24. september 2020.