>

Nopea Lead-to-Deal-malli: liiketoiminnan onnistunut digitalisointi saatiin aikaan pilvipohjaisen C4-ratkaisun avulla

Digitalisoinnin ansiosta Ruukin omat sekä jälleenmyyjät voivat hoitaa myyntikonfiguraation ja siihen liittyvät tarjouskäsittelyt SAP:n alustalla aiempaa vähintään puolet nopeammin, minkä ansiosta asiakastyytyväisyys ja tarjousten läpimenoaika paranevat merkittävästi.

Ruukissa käytössä ollut vanha järjestelmä ei pystynyt reagoimaan riittävän nopeasti asiakaskysyntään ja kauppaa menetettiin kilpailijoille. Järjestelmä oli hidaskäyttöinen ja sen käytettävyys oli huono, eivätkä Ruukin myyjät halunneet käyttää sitä. Niinpä he tukeutuivat manuaalisiin työtapoihin. Ruukki halusi korvata vanhat ja hitaat, papereihin ja sähköposteihin tukeutuneet tarjous- ja myyntiprosessit automaattisella toiminnanohjausalustalla ja valitsi siihen tarkoitukseen SAP:n Sales ja Commerce Cloudin. Se ohjaa tilaukset automaattisesti tuotantoon.

Uusi pilvipohjainen, asiakkaan sekä myyjän tarpeet huomioiva ja heitä nopeasti palveleva SAP Sales Cloudin ja Commercen yhdistelmä mahdollisti tuloksia tuovan liiketoimintaratkaisun rakentamisen, joka palvelee kaikkia Ruukin liiketoiminta-alueita yhteensä yhdeksässä maassa.

Siirtyminen uuteen ratkaisuun SAP:n ja kumppani Bilotin tuella on tuonut Ruukille:

 • Mahdollisuuden panostaa tulevaisuuteen perusteellisen, vuoden kestäneen taustatyön pohjalta
 • Nopeat, helppokäyttöiset ja modernit työkalut myynnille manuaalisen työtavan sijaan
 • Tarjousprosessin läpinäkyvyyden ja nopeuden sekä tarkoituksenmukaisen hinnoittelun
 • Duplikaattitarjouksien poistaminen on tuonut sekä oikeamman hinnoittelun että mahdollistanut kokonaistarjonnan asiakkaalle
 • Lead-to-Offer- ja Offer-to-Order-vasteaikojen huomattava lyheneminen
 • Tarjous- ja myyntiprosessi alkaa nyt aina crm:stä, josta edetään kokonaisprojektin hallintaan, oli sitten kyse isosta tai pienestä projektista. Yhdenmukaiset prosessit mahdollistavat hyvän pipelinen kokonaishallinnan. Saumaton automaatio erilaisten prosessistatusten välillä parantaa näkyvyyttä nykyisestä ja tulevasta.
 • Toimitusten seuranta, muutoshallinta sekä kaikki dokumentaatio ovat samassa paikassa asiakkaiden ja myyjien kokoaikaisessa käytössä
 • Yksi iso osa-alue digitaalisessa prosessissa on hyvin jäsennelty master data, yksi keskeisempiä alueita hankkeessa oli ja on edelleen PIM-datan oikeellisuus. Ruukissa PIM rakennettiin yhdessä Commercen kanssa, käyttäen luonnollisesti Commercen ”sisällä” olevaan PIM:iä. Tämän perustan päälle on hyvä rakentaa tulevaisuuden digitaaliset prosessit.
 • Paremman tuoteportfolion hallinnan PIM:n avulla
 • Mahdollisuuden käyttää PIM:iä myös muihin sisäisiin ja ulkoisiin prosesseihin, kuten esim. Punch-Out-skenaarioihin asiakkaiden kanssa
 • Mahdollisuuden kasvattaa myyntivolyymia ja tuotevalikoimaa digitaalisissa kanavissa, esim. PiriSteelin tuotteet löytyivät valikoimasta jo muutaman viikon jälkeen yritysostosta
 • Asiakkaat sekä myyjät ovat ottaneet uudet digitaaliset kanavat nopeasti omakseen: yli 85 % tilauksista tulee online-kanavista ja palaute on ollut kiittävää. Myös tilausten sisäinen tehokkuus on parantunut.
 • Mahdollisuuden jatkaa pitkäjänteistä toimintaa kestävämmän maailman puolesta

 

”Kun suunnittelu on tehty hyvin, johto sitoutunutta ja yhteistyö liiketoiminnan kanssa tiivistä, syntyy vain hyvää jälkeä. SAP Sales Cloudin ja Commercen avulla pystymme nyt reagoimaan asiakastarpeeseen nopeasti. Lisäksi olemme saaneet hinnoittelumme oikeille raiteille ja myyntikanavamme ovat digitaalisia ja helppokäyttöisiä.” Juhani Tamminen, CIO, Ruukki

Ruukki Construction palvelee rakennusalan asiakkaita toimittaen asiakkaiden liiketoimintaa edistäviä tuotteita ja palveluja aina suunnittelusta asennukseen. Yritysasiakkaisiin kuuluvat muun muassa rakennuttajat ja rakennusyritykset. Henkilöasiakkaita Ruukki palvelee katon rakentamisessa, katteiden ja tarvikkeiden valmistuksesta asennuspalveluun. Vesikatoissa tuotemerkkejä ovat Ruukki ja Plannja.