>

Het belang van een transparant Supply Chain Netwerk

Wat is het belang van een transparant Supply Chain Netwerk?

Met zijn boek Het grote gevecht & het eenzame gelijk van Paul Polman maakte Jeroen Smit het handelen van Unilever in de afgelopen jaren inzichtelijk. Het boek gaat over de oud-CEO van Unilever die een groter doel heeft met de Nederlands/Britse Multinational dan enkel winst maken. Een bedrijf dat op aarde is om enkel geld te verdienen heeft naar zijn idee geen bestaansrecht. Ieder bedrijf zou niet alleen het belang van duurzaam ondernemen moeten inzien, maar zou daar ook zijn KPI’s op moeten inrichten.

Terwijl ik diep in één van de hoofdstukken zat met mijn gedachten, las ik over de ambitie om inzichtelijk te maken hoe de Supply Chain van de verschillende producten er uitziet, door wie de producten gemaakt worden en onder welke omstandigheden. Cruciale informatie op het moment dat je duurzame doelstellingen hebt. Deze wie-, wat-, waar-, hoe-, wanneer- & waaromvragen documenteren is niet makkelijk.

De vraag naar inzicht in de gehele Supply Chain van bovenstaande casus is onderdeel van een groter geheel. De behoefte aan goede informatiedeling, tijdig de juiste informatie tot je beschikking hebben en deze informatie inzetten om klanttevredenheid te vergroten en duurzaam te ondernemen is belangrijk voor het continueren en laten groeien van de business. Informatiedeling van verschillende partijen in de keten; een verschuiving van interne bedrijfsinformatie naar een netwerk. Onderzoeksbureau IDC schreef hierover in het rapportWorldwide Supply Chain 2019 Predictions:

“By 2020, half of the large manufacturers will have begun shifting their Supply Chain Applications from enterprise centric to network centric, driving productivity gains of 2 percentage points.”

Met gecompliceerde Supply Chains en een steeds meer eisende klant die same-day delivery normaler vindt dan ooit en verwacht dat aanbieders kunnen uitleggen waar hun product vandaan komt, is snel schakelen ook niet meer handig om te kunnen, maar simpelweg een vereiste. Ik schreef hier eerder al eens over in mijn vorige blog. Alleen wat houdt dat snelle schakelen in de Supply Chain in? In deze blog een paar voorbeelden waarmee SAP technologieën & software combineert in het SAP Logistics Business Network om de inzichtelijkheid van de Supply Chain te vergroten.

Eén groot netwerk

Door middel van het Logistics Business Network genereert SAP één groot netwerk tussen Logistieke Dienstvragers en Dienstverleners. De Logistieke dienstverlener dient zich eenmalig te registreren. Na registratie is het voor de dienstverlener mogelijk om vanaf het platform dienstaanvragen van logistieke dienstvragers te ontvangen en accepteren. Ook het afhandelen van onenigheden, uitwisselen van statusupdates omtrent leveringen in de gehele keten en contractuele documenten worden hier opgeslagen, zichtbaar voor dienstvrager en dienstverlener. Tot slot biedt dit netwerk Logistieke Dienstverleners de mogelijkheid om vooraf afspraken te maken met het distributiecentrum van de dienstvrager over aankomsttijden en locatie van laden & lossen.

Connecties met andere netwerken

De wereld bestaat uit heel veel verschillende netwerken. Netwerksynchronisatie zorgt voor een waardevolle propositie. Wat is YouTube immers waard als je die video’s niet op Facebook kan delen? Datzelfde geldt voor logistieke netwerken. Binnen het SAP Logistics Business Network wordt verbinding gemaakt met verschillende waardevolle netwerken. Denk hierbij aan UberFreight in Amerika en InstaFreight in Europa. Allebei platformen die Logistieke Dienstvragers en Logistieke Dienstverleners samenbrengen. Door direct met deze platformen te integreren, kunnen logistieke dienstaanvragen vanuit het Logistics Business Network uitgezet worden in  andere platformen.

Tijdens de rit

Als de Logistieke Dienstverlener vertrokken is naar de klant om de bestelling te bezorgen, dan biedt het netwerk in samenwerking met Project44 de mogelijkheid om tussentijdse informatie te ontvangen over de locatie, mijlpunten en verwachte aankomsttijden. Daarnaast kan er ook geanalyseerd worden of de producten nog in tact zijn. Denk hierbij aan producten die gekoeld bewaard moeten worden. Door middel van Internet Of Things (IOT) kunnen sensoren de temperatuur bijhouden. Komt de temperatuur onder de gewenste hoeveelheid? Dan krijgen de betrokken partijen daar direct een alert van in hun mailbox!

Blockchain

Ook in het netwerk aanwezig: Blockchaintechnologie. Blockchain is een manier van data opslaan in verschillende blokjes. Elke keer dat er een transactie plaatsvindt wordt dat in een apart blokje opgeslagen en aan de bestaande datareeks toegevoegd. Op deze manier ontstaat er een keten aan opslag van data waar niemand aan kan zitten. SAP levert zo’n blockchainnetwerk met de mogelijkheid om gezamenlijk met alle ketenpartners één stroom van dataopslag te realiseren waar alle bevoegden in kunnen kijken. Op deze manier weet iedereen waar een product zich bevindt, hoe het tot stand is gekomen en of er aan de vooraf gedefinieerde vereisten is voldaan voordat een product in handen van de eindklant komt. Eén van die vereisten zou bijvoorbeeld een duurzaamheidscertificaat kunnen zijn, maar denk ook aan maximaal gebruik van grondstoffen, CO2 uitstoot et cetera.

Eén van de mooie voorbeelden rondom Blockchain is ComTrace, een initiatief dat blockchain inzet om te traceren of een product op een eerlijke en duurzame wijze gemaakt wordt. ComTrace kan bijvoorbeeld ingezet worden bij het gebruik van palmolie en controleert of deze van duurzame telers komt. Daarmee worden telers bedoeld die niet betrokken zijn bij grote ontbossingspraktijken.

Samenvatting

Overzicht en transparantie zijn twee belangrijke voordelen van het SAP Logistics Business Network. Deze transparantie wordt bereikt door het samenvoegen van de juiste software en technologieën. Technologieën als blockchain en IOT zorgen voor kwaliteitscontrole en inzichten in de herkomst van producten.

De juiste software helpt bij het uitwisselen van belangrijke informatie tussen dienstverlener en dienstvrager zoals het accepteren van dienstaanvragen, contractafspraken en onenigheden. Door de beste softwareoplossingen en technologieën met elkaar te combineren wordt een inzichtelijk netwerk gecreëerd, waardoor afzonderlijk van elkaar werken tot de verleden tijd gaat behoren. In hoe verre is jouw Supply Chain geconnecteerd met relevante netwerken en waar zijn er nog stappen te maken? Get ready for the future of networks!

Ontdek meer over de mogelijkheden van de digitale supply chain!

Ontdek hier