>

Hoe Randstad een Connected Datalandschap creëert

Data vormt de ruggengraat voor de missie van Randstad: personeelsoplossingen leveren voor bedrijven. Maar wanneer je via allerlei verschillende kanalen data van honderdduizenden mensen binnenkrijgt, kan dat leiden tot een enorme kakofonie aan data. Ontdek hoe Randstad er met SAP Data Warehouse Cloud in slaagde om een connected datalandschap te creëren en waardevolle bedrijfsinzichten te genereren.

Het Nederlandse bedrijf Randstad helpt al meer dan 50 jaar mensen en bedrijven hun ware potentieel te bereiken. Deze leider in de personeelsdienstensector verbindt bedrijven met de juiste talenten; of het nu gaat om tijdelijk of vast personeel.

Alles wat Randstad doet, wordt gestuurd door data: van het werven van talenten tot het bijhouden van algemene werving- en selectietrends in een regio. Data helpt Randstad gefundeerde beslissingen te nemen. Het ondersteunt het streven van het bedrijf om zoveel mogelijk mensen aan werk te helpen. Omdat data aan de basis van elke strategische beslissing ligt, vertrouwt Randstad op SAP Data Warehouse Cloud om belangrijke inzichten te krijgen. Andreas Förger, manager Analytics en Reporting bij Randstad had daar het volgende over te zeggen:

“Met SAP Data Warehouse Cloud brengen we al onze data samen en creëren we een echt volledige analytische oplossing. Dankzij deze functies kunnen we onze data optimaal gebruiken.”

Het dataprobleem gedefinieerd

Randstad krijgt relevante data in veel verschillende vormen binnen: via Salesforce, SAP BW, sociale media (Twitter, LinkedIn, Facebook) en zelfs van overheidsbronnen, zoals het Duitse Bondsministerie van Arbeid en Sociale Zaken. Deze data is verspreid over verschillende databronnen, lokaal en in de cloud.

Het datamanagement zoals Randstad dat had ingericht, deed niet meer wat het moest doen. Om te beginnen was niet alle data geconsolideerd op één plek. En Randstad moest een dure externe adapter inzetten om sommige (niet alle) databronnen te synchroniseren.

Ook voor zakelijke gebruikers werkte het niet. De zakelijke gebruikers moeten toegang tot de data hebben om verborgen inzichten bloot te leggen. Die inzichten geven de korte- en langetermijnstrategie van Randstad vorm. Maar deze ingewikkelde inrichting was een uitdaging. De interface van het product was complex en niet intuïtief, en dat belemmerde de zakelijke gebruikers. Ze wilden iets gemakkelijks. Ze wilden diensten die ze echt zelf konden regelen.

Als Randstad hieraan zou beginnen, wilden de betrokkenen er wel zeker van zijn dat ze hun bestaande bronnen, zoals BW, konden blijven gebruiken. En dat ze niet al hun complexe autorisatiemodellen opnieuw hoefden op te bouwen. Deze modellen waren namelijk extreem effectief gebleken. Ze opnieuw moeten maken, zou betekenen dat ze het wiel opnieuw moesten uitvinden.

Verder vonden ze het heel belangrijk om de dataredundantie zoveel mogelijk terug te dringen en niet alles alleen maar naar de cloud te verplaatsen. Ze wilden hun data “verbinden” en niet alleen maar “verzamelen.”

Inzichten leveren die er toe doen

Met SAP Data Warehouse Cloud maakt Randstad haar datalandschap van begin tot eind zichtbaar. Dankzij de virtualisatiemogelijkheden van SAP Data Warehouse Cloud verbindt Randstad haar bronnen met elkaar, zonder persistente data of overbodige data te creëren.

Deze verschillende bronnen worden met de semantische laag zodanig gecombineerd en gemodelleerd dat ze zinvol zijn voor zakelijke gebruikers. Dankzij deze functie wordt alle data gesynchroniseerd, zodat zakelijke gebruikers ze makkelijk kunnen gebruiken.

De overstap naar SAP Data Warehouse Cloud verliep soepel voor Randstad, mede dankzij de intuïtieve interface in combinatie met de krachtige prestaties. Een van de andere voordelen was dat deze oplossing verder bouwde op de ervaringen die het bedrijf al had opgedaan met SAP Analytics Cloud. Andreas Förger van Randstand voegt toe:

“Data heeft altijd al onze strategie gevormd, maar nu is het meteen toegankelijk als we het nodig hebben.”

Nu alle data is gesynchroniseerd, kunnen zakelijke gebruikers ermee aan de slag om perfecte inzichten te krijgen. Zo kan Randstad bijvoorbeeld de volledige levenscyclus zien van een cliënt die aan een baan is geholpen. Door naar elk aspect te kijken – van het eerste contactmoment tot de actuele status van de cliënt – kan exact worden bepaald via welke marketingkanalen het meeste rendement van de wervingsinspanningen wordt behaald.

Door deze nieuwe manier van werken kunnen gebruikers zo ver inzoomen als ze maar willen. Zelfs tot op een individuele geplaatste cliënt. Of ze kunnen juist uitzoomen voor een algemeen beeld om economische trends te ontdekken voor een specifieke regio op basis van plaatsingstrends. Gebruikers kunnen geheel naar wens SQL-query’s schrijven, simulaties uitvoeren of rapporten genereren.

Dit alles wordt bereikt via de  krachtige Spaces-functie  van SAP Data Warehouse Cloud. Spaces is ontwikkeld voor verschillende teams en businessunits. Het biedt uitsluitend toegang tot relevante data. Deze spaces zijn beveiligd en worden beheerd, maar kunnen ook volledig worden aangepast met autorisaties.

Datagestuurde doelen bereiken

Toen Randstad met het connected datalandschap begon, had het bedrijf een paar essentiële voorwaarden. Men wilde verder bouwen op bestaande bronnen, dataredundantie beperken en, het allerbelangrijkste, zakelijke gebruikers selfservicemogelijkheden bieden.

SAP Data Warehouse Cloud bood voor dit alles een oplossing. Nu is de data zo met elkaar verbonden dat zakelijke gebruikers het gemakkelijk kunnen gebruiken.

“De meeste sndere leveranciers bieden geen bedrijfsklare oplossingen. SAP Data Warehouse Cloud is een datawarehouse in de cloud voor grote bedrijven dat is ontwikkeld met zowel IT als de business in het achterhoofd. Dat is het verschil en daarom werkt het.”

Aan de slag met SAP Data Warehouse Cloud

SAP Data Warehouse Cloud is de enige end-to-end cloudoplossing die is ontworpen voor datamanagement en besluitvorming voor zakelijke en ondernemingservaringen. ​ We combineren krachtige functies voor datamanagement met de breedste geavanceerde analytics: daarmee helpen we u onderbouwde beslissingen te nemen. Alles in één, alles in de cloud. ​

Wilt u zien wat SAP Data Warehouse Cloud voor u kan betekenen? Meld u vandaag nog aan voor de gratis proefversie!

Lees meer