>

Kyocera Senco legt basis voor groei met SAP S/4HANA

ERP-systeem verbetert productiviteit en transparantie

Kyocera Senco verbetert de productiviteit en transparantie van zijn belangrijkste processen met SAP S/4HANA. De oplossing legt bovendien een solide basis voor verdere internationale groei. SAP-partner Xperi begeleidde de S/4HANA-migratie.

Kyocera Senco is gespecialiseerd in bevestigingsoplossingen en biedt een breed assortiment aan (pneumatische) bevestigingssystemen, verankeringsproducten, diamantslijpgereedschappen en industriespecifieke oplossingen. Het bedrijf voert drie merken: SENCO, Expandet en InterDiamant.

Het bedrijf is momenteel actief in vijftien landen. In 2017 werd het toenmalige Nederlandse bedrijf Poppers verkocht aan het Amerikaanse Senco Brands, wat vier maanden later werd overgenomen door Kyocera, waarmee het bedrijf naar Kyocera Senco werd omgedoopt.

Goed moment

De overname was een goed moment om het toenmalige ERP-systeem SAP ECC te vervangen. “We liepen tegen de beperkingen van ons oude systeem aan. De user interfaces sloten niet meer aan bij de verwachtingen van medewerkers”, vertelt Albert van Reusel, IT-manager EMEA bij Kyocera Senco. “Ook de snelheid liet te wensen over. De template kende bovendien veel maatwerk. We wilden toe naar een uniforme standaardoplossing die we gemakkelijk in nieuwe landen kunnen uitrollen. We willen namelijk internationaal groeien.“

 

In vier maanden live

Samen met SAP-partner Xperi waagde Kyocera Senco de overstap naar SAP S/4HANA. Xperi verzorgde daarbij de technische migratie en de hosting, Kyocera Senco boog zich over de functionele inrichting. Die samenwerking verliep soepel; na vier maanden stond het nieuwe systeem in Nederland en in Duitsland ‘live’ en zijn ook de processen aangepast op de standaardomgeving.

Die snelle migratie was mede te danken aan ‘10 steps to S/4HANA’, het strak gestructureerde migratieprogramma van Xperi. Een stapsgewijze aanpak staat daarin centraal. “Zo hebben we eerst de technische migratie uitgevoerd. Pas toen die technische basis 100 procent stond, hebben we de userinterface naar Fiori beetgepakt”, vertelt Jan Paul Verstraate, senior accountmanager bij Xperi.

Niet zonder reden, legt hij uit: “Als je de migratie naar S/4HANA in een keer doet, zijn de medewerkers afgeleid door de nieuwe schermen. Dat gaat ten koste van de focus op de waterdichte werking van de backoffice. Uiteindelijk hebben we in vier ‘runs’ het hele systeem gemigreerd.”

 

Vruchten plukken

Kyocera Senco profiteert op diverse manieren van SAP S/4HANA. Zo zijn de snelheid en responsiviteit van het systeem enorm toegenomen, en is de transparantie van de processen verbeterd. Van Reusel: “Bijvoorbeeld rapportages zijn veel sneller beschikbaar. Daarnaast zorgt de Fiori-interface ervoor dat medewerkers in een oogopslag over belangrijke informatie beschikken, bijvoorbeeld over in- en verkooporders. Ze hoeven die informatie niet meer uit een ander systeem of bij een andere afdeling op te halen. Dat scheelt tijd. Bovendien kan niemand zich meer verschuilen achter het excuus dat informatie niet beschikbaar was. S/4HANA brengt informatie naar je toe, in plaats van dat je het moet ophalen.”

 

Doorgroeien

De komst van SAP S/4HANA heeft een einde gemaakt aan 90 procent van het oude maatwerk. In zijn huidige vorm is het een relatief eenvoudig te repliceren standaardomgeving. “We gaan ons de komende tijd richten op uitrol in meer landen, zodat we straks over een uniforme omgeving beschikken. We hebben nu bovendien een mooie blauwdruk voor toekomstige landen. We beschikken over een stevige basis voor verdere groei”, besluit Van Reusel.