>
Resultaten eerste kwartaal 2020

SAP kondigt resultaten eerste kwartaal 2020 aan

SAP heeft zijn financiële resultaten voor het eerste kwartaal van 2020 bekendgemaakt.

 

Financiële resultaten Q1 2020

De belangrijkste financiële resultaten zijn:

  • In het eerste kwartaal steeg de cloudomzet met 29% in vergelijking tot dezelfde periode het jaar ervoor tot 2,01 miljard euro (IFRS). Dit betekent een stijging van 27% tot 2,01 miljard euro (non-IFRS) en 25% (non-IFRS bij gelijke valutakoersen).
  • De omzet uit softwarelicenties daalde in vergelijking tot het eerste kwartaal in 2019 met 31% tot 451 miljoen euro (IFRS en non-IFRS) en 31% (non-IFRS bij gelijke valutakoersen).
  • De opbrengsten uit cloud en software stegen op jaarbasis met 7% tot 5,40 miljard euro (IFRS). Dit betekent respectievelijk een stijging van 6% tot 5,40 miljard euro (non-IFRS) en 5% (non-IFRS bij gelijke valutakoersen).
  • De totale opbrengsten stegen ten opzichte van Q1 2019 met 7% tot 6,52 miljard euro (IFRS). Dat is een stijging van 7% tot 6,52 miljard euro (non-IFRS) en 5% (non-IFRS bij gelijke valutakoersen).
  • Het aandeel van de meer voorspelbare omzet steeg met ongeveer 4 procentpunten op jaarbasis tot ongeveer 76% in het eerste kwartaal.
  • Zoals verwacht is de IFRS-operationele winst in het eerste kwartaal aanzienlijk gestegen. Dit was voornamelijk als gevolg van een aanzienlijk lagere impact van de herstructureringskosten en de op aandelen gebaseerde compensatiekosten. De bedrijfswinst steeg in vergelijking tot het jaar ervoor met meer dan 100% tot 1,21 miljard euro (IFRS), met 1% tot 1,48 miljard euro (non-IFRS) en daalde met 1% (non-IFRS bij gelijke valutakoersen).
  • De operationele marge steeg met 20,8 procentpunten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot 18,5% (IFRS). Deze daalde met 1,3 procentpunten op jaarbasis tot 22,7% (non-IFRS) en met 1,3 procentpunten tot 22,7% (non-IFRS bij gelijke valutakoersen).

 

Financieel gezond blijven

De activiteiten in de eerste twee maanden van Q1 2020 waren gezond. Omdat de impact van de COVID-19-crisis tegen het einde van het kwartaal snel toenam, is een aanzienlijk deel van de nieuwe activiteiten uitgesteld. Dit komt met name tot uiting in de daling van de omzet die afkomstig is uit softwarelicenties.

 

SAP heeft echter snel gereageerd op de nieuwe situatie door het toepassen van virtuele salesopties en een implementatiestrategie op afstand. Om de winstgevendheid te beschermen, vertraagt SAP het aannemen van nieuwe werknemers en vermindert het de discretionaire uitgaven. Daarnaast bespaart het concern op reiskosten en het opzetten van virtuele evenementen.

 

SAP blijft zich inzetten voor zijn langetermijnstrategie en -vooruitzichten en blijft investeren in innovatie. Het concern verwacht dat de COVID-19-crisis zijn concurrentiepositie juist zal versterken.

 

Lees hier het volledige Engelstalige persbericht.