>
supplychainmanagement via tablet

Supply Chain Management: Vijf trends die jou in 2020 kansen bieden

De leveranciersketen vormt de levensader voor de meeste – zo niet alle – bedrijven. Het zo soepel mogelijk laten draaien van onderdelen van de leveranciersketen zorgt dat jij jouw producten en diensten ‘just-in-time’ kan leveren. In dit artikel verzamelen we de belangrijkste voorspellingen voor supplychainmanagement (SCM) voor 2020 en verder.

1. Leveranciersketens verduurzamen

Actiegroepen rondom klimaatverandering en het groeiende bewustzijn van klanten over milieuvriendelijkheid stimuleert de leveranciersketen hun impact op het milieu terug te dringen. Zo vermindert groene logistiek zoals milieuvriendelijke magazijnen of elektrische voertuigen de algehele CO2-voetafdruk van leveranciersketens. Plastic verpakkingen verliezen daarnaast aan populariteit; bedrijven als Cargil en Danone reduceren al enige tijd het gebruik van plastic.

Bedrijven die inzetten op duurzaamheid dragen niet alleen hun steentje bij aan het beschermen van het milieu, maar kunnen hiermee ook hun omzet en de klantloyaliteit vergroten. Zo blijkt uit het jaarlijkse marktonderzoek Dossier Duurzaam 2018 van b-open en GfK dat meer dan 60% van de klanten bereid is een meerprijs te betalen voor bepaalde duurzame producten. Nu de aandacht onder consumenten voor duurzaamheid toeneemt, verwachten meer bedrijven het komende jaar hun supplychainmanagement te verduurzamen.

2. Meer transparantie in de leveranciersketen

Bedrijven zijn steeds transparanter als het gaat over de duurzaamheid van hun leveranciersketens. Zij vergroten bijvoorbeeld de transparantie van de volledige leveranciersketen. Dat verkleint de kans op verstoringen en verbetert tegelijkertijd de klantenservice. Met behulp van blockchain zijn alle componenten van de leveranciersketen geïntegreerd in een enkelvoudig platform.

Een voorbeeld van een dergelijk supplychainmanagement platform is het SAP Logistics Business Network, dat met behulp van blockchaintechnologie de traceerbaarheid van producten verbetert. Ook vervoerders, rederijen, expediteurs en andere logistieke bedrijven kunnen op dit platform de reis van producten vastleggen. Een praktijkvoorbeeld is Bumble Bee, dat met behulp van blockchain belanghebbenden inzicht geeft in de herkomst van zijn vis. Ook de facturatie en betalingen verlopen via het systeem. Deze integratie stroomlijnt de volledige leveranciersketen en wijst supplychainmanagers op problemen voordat zij optreden.

3. Toenemende omarming van het Internet of Things

  1. Vliegtuigen, vrachtwagens en andere transportmiddelen voorzien van sensoren maken live tracking van goederen en levertijden mogelijk. Continental is een voorbeeld van een bedrijf dat deze technologie integreert in voertuigen binnen zijn leveranciersketen.
  2. IoT-technologie in magazijnen en winkels verbetert het inzicht in en verwachtingen rondom productie, inventarisbeheer en voorspellend onderhoud. Zo voorspelt UPS met behulp van IoT-technologie fouten bij onderhoudswerkzaamheden en onveilige situaties.
  3. Met behulp van IoT kunnen bedrijven hun aanbod proactief afstemmen op de vraag van klanten. Door de leveranciersketen in lijn te brengen op klantverkopen – bijvoorbeeld via een app – kunnen bedrijven met behulp van IoT hun assets en return on investment (ROI) optimaliseren.

4. Robotautomatisering in leveranciersketen

Bedrijven zetten in magazijnen steeds vaker autonome mobiele robots in voor het versnellen van repetitieve, arbeidsintensieve taken. In combinatie met efficiënte warehousemanagementsoftware kunnen robots de productiviteit in de leveranciersketen drastisch verbeteren. Zo maakt SAP EWM de automatisering van orderpicking in magazijnen mogelijk. Een praktijkvoorbeeld is Westernacher, dat het eerste SAP EWM-gebaseerde magazijn met mobiele robots bouwt.

Robots en robot process automation (RPA) software vervangen de mens overigens niet. De technologie vult mensen aan en versnelt eenvoudige, repetitieve taken. Benieuwd wat de toekomst brengt? Bekijk deze experimentele video die de mogelijkheden van robots in magazijnen verkent.

5. Automatisering met behulp van ML, AR en VR

Kunstmatige intelligentie (AI) kan procedures automatiseren en onder meer data uit voorgaande processen analyseren. Automatisering sluit menselijke fouten uit en maakt de leveranciersketen daarmee efficiënter. Een praktijkvoorbeeld is Bechtle. Dit bedrijf maakt handsfree orderpicking in haar magazijnen mogelijk dankzij de integratie van SAP AR Warehouse Picker met slimme brillen.

AI kan ook patronen in de leveranciersketen identificeren. Bedrijven kunnen met behulp van de technologie de vraag voorspellen en hun inventaris beheren. AI voorkomt gokwerk bij planning en inkoop, en voorkomt dat planners telkens opnieuw dezelfde berekeningen moeten uitvoeren.

Ontdek meer over de mogelijkheden van digitale supplychainmanagement:

Bekijk meer op de website