>
SAP Cloud Platform

Nieuwe app Alzheimer Nederland stimuleert welzijn en sociale interactie

SAP-technologie brengt mensen met dementie en hun naasten dichter bij elkaar

Alzheimer Nederland lanceert in samenwerking met SAP Nederland en SAP-partner Proxcellence de app ‘Dat ben ik’. Met tekst, foto’s en video’s visualiseert de app gebeurtenissen uit het leven van mensen met dementie. Op die manier bevordert de app de sociale interactie met naasten.

Sociaal contact met mensen met dementie is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet in deze tijd, waarin de COVID-19-crisis de sociale kring van hen sterk verkleint. Maar ook zonder die restricties kan het gebrek aan kennis bij naasten en verzorgers over gebeurtenissen, personen en details uit het verleden een barrière vormen. Dat maakt bijvoorbeeld het aanknopen en onderhouden van een gesprek lastig.

Van idee naar prototype

Dat ervoer ook Robin van Otterdijk, User Experience Designer bij Proxcellence, het bedrijf dat de app heeft ontwikkeld. Het persoonlijk contact met een familielid met alzheimer verliep vaak stroef. “Dit familielid had wel foto’s, maar had geen idee wie de personen op de beelden waren. Daardoor liepen gesprekken snel spaak”, vertelt Igor Mitrovic, Managing Director bij Proxcellence. “Robin kwam toen op het idee van een digitaal levensalbum, om zo gesprekken op gang te brengen.”

Het idee werd eind 2018 voor het eerst omgezet in een tastbaar product. “We hebben toen de samenwerking gezocht met SAP als technologiepartner en Alzheimer Nederland als expertisepartner. In het Mobile Innovation Lab van SAP hebben we samen in vijf dagen een werkend prototype ontworpen. Na ruim een jaar doorontwikkeling is de app ‘Dat ben ik’ het resultaat.”

SAP Cloud Platform

SAP Nederland stelde naast de nodige technische knowhow het SAP Cloud Platform ter beschikking, wat de basis vormt voor de achterliggende technologie. Dit cloudplatform biedt Proxcellence uitgebreide ontwikkelmogelijkheden en de nodige verwerkingscapaciteit. Ook zorgde SAP voor de technologie voor single sign-on en leverde het enkele ontwikkeltools.

Functionaliteit

De app biedt momenteel de volgende mogelijkheden:

  • Verhalen creëren uit multimedia

De kern van de app zijn de levensgebeurtenissen, een verzameling persoonlijke onderwerpen met onder andere tekst, YouTube-video’s en foto’s. Gebruikers kunnen deze eenvoudig aanmaken en gebruiken om een gesprek te starten met hun naaste met dementie. Op het startscherm swipe je op een speelse manier door de verschillende levensgebeurtenissen.

  • Persoonlijke informatie

De toegevoegde persoonlijke gespreksonderwerpen helpen om de persoon met dementie beter te leren kennen. Dit is, behalve voor familie of vrienden, ook nuttig voor bijvoorbeeld verzorgend personeel. Denk aan iemands bijnaam, muzikale voorkeuren of arbeidsverleden. Dergelijke informatie helpt de nabije omgeving beter contact te leggen en bepaalde karaktertrekken of gedragingen beter te begrijpen.

  • Tips voor dementie

De app geeft tijdens het gebruik diverse tips voor de omgang met mensen met dementie. Deze tips zijn afkomstig van dementie.nl, het online platform van Alzheimer Nederland voor iedereen die met dementie te maken heeft.

  • Delen met anderen

De opgestelde levensgebeurtenissen en persoonlijke informatie is eenvoudig en veilig te delen, bijvoorbeeld met andere familieleden of verzorgend personeel.

  • Aangeraden content

Om gebruikers op weg te helpen staat er in de app al een aantal voorbeelden en worden er suggesties gedaan bij het aanmaken van nieuwe gespreksonderwerpen.

  • Toegang tot dementie.nl

De app biedt eenvoudig toegang tot de voorzieningen van dementie.nl, zoals het forum. 

‘AVG-proof’

Levensgebeurtenissen en persoonlijke details zijn natuurlijk erg privacygevoelig. Bescherming van persoonsgegevens was dan ook een zeer belangrijk aandachtspunt tijdens de ontwikkeling. De app voldoet 100 procent aan de AVG-richtlijnen. Gebruikers kunnen hun accounts en alle ingevoerde data eenvoudig weer verwijderen. Ook het delen met anderen is gemakkelijk ongedaan te maken. Alle data komen veilig en versleuteld terecht op servers binnen Europa.

 Gebruiksvriendelijkheid voorop

De app is bedoeld voor een breed publiek, en is daarom zo gebruiksvriendelijk en laagdrempelig mogelijk ontworpen. Mitrovic: “Dat is allereerst de reden dat we voor een mobiele app hebben gekozen. We willen dat zoveel mogelijk mensen ermee aan de slag kunnen, waar ze zich ook bevinden.”

“De interface en werking van de app moest bovendien zo intuïtief mogelijk zijn”, vervolgt hij. “Duidelijke knoppen en instructies, een intuïtieve bediening via swipe-gebaren en een cleane interface maken het zo gemakkelijk mogelijk. Bovendien kunnen mensen zich eenvoudig aanmelden met hun dementie.nl-account. Zo nemen we zoveel mogelijk drempels weg.”

Uniek

Volgens Marco Blom, adjunct-directeur van Alzheimer Nederland, vervult ‘Dat ben ik’ een belangrijke behoefte. “De app verbetert op een laagdrempelige manier het persoonlijk contact met mensen met dementie. Het maakt levendigere gesprekken tussen mensen met dementie en hun directe omgeving mogelijk, omdat beeld en geluid herinneringen kunnen triggeren. Ook kunnen naasten zo gemakkelijker verzorgend personeel informeren over iemands persoonlijke levensverhaal”.

Bestaande alternatieven hebben volgens Blom allerlei beperkingen. “Zo zijn papieren ‘levensalbums‘ niet gemakkelijk deelbaar en verouderen ze snel. Bovendien kunnen deze uiteraard geen bewegend beeld en geluid overbrengen, terwijl juist die vaak sterk verbonden zijn met herinneringen.”

Ook digitale platforms zoals Facebook zijn volgens Blom niet ideaal. “Deze zijn vaak massaal, minder gemakkelijk in gebruik en bovendien ontbreekt daar de persoonlijke context. Deze app kent die beperkingen niet. Bovendien zijn de persoonlijke verhalen ingebed in een totaalomgeving met informatie en tips. Het vormt daarmee een mooie aanvulling op ons platform dementie.nl, dat overigens ook vanuit de app te gebruiken is.”

Toekomst

De lancering van de app betekent volgens Blom allesbehalve het einde van het project. “We verzamelen de komende tijd feedback van gebruikers. Op basis daarvan zullen we samen met Proxcellence regelmatig nieuwe functionaliteiten toevoegen en de app verder verbeteren. We hopen niet alleen dat de app veel gedownload wordt, maar dat mensen deze ook echt langdurig blijven gebruiken. Dat zou voor ons het mooiste compliment zijn”, besluit Blom.

‘Dat ben ik’ is ontwikkeld door Alzheimer Nederland, Proxcellence en SAP naar het idee van Robin van Otterdijk. De app is te gebruiken op de mobiele telefoon en op tablets en is kosteloos beschikbaar via de App Store (iOS) en Google Play (Android). Meer informatie is te vinden op www.dementie.nl/dat-ben-ik.

 

Meer informatie over de app vindt u in de video.

Nieuwe app Alzheimer Nederland stimuleert welzijn en sociale interactie