>
Werknemer belt voor overstap naar HXM

Human Experience Management (HXM): de volgende stap van Human Capital Management

Human Experience Management (HXM) is de volgende stap in de evolutie van Human Capital Management (HCM). HXM vindt de werknemerservaring opnieuw uit en helpt organisaties bij het creëren van betrokkenheid die tot betere resultaten leidt.

De HCM-systemen waar we vandaag de dag mee werken kennen hun beperkingen. Onderzoek toont aan dat positieve ervaringen niet alleen leiden tot een hogere tevredenheid en lager verloop in het personeelsbestand, maar ook tot betere bedrijfsresultaten.

HCM is niet langer afdoende

Traditionele HCM-systemen zijn echter niet ontwikkeld met de behoeften en motivaties van mensen in het achterhoofd. Zij zijn specifiek ontworpen voor het uitrollen van processen en programma’s van human resource (HR)-afdelingen voor het vastleggen van data- en procestransacties. Ondanks dat hun interface vaak is opgeleukt met behulp van vriendelijk ogende kleuren en lettertypes, kunnen zij niet aan de wensen van gebruikers voldoen. Het is dan ook duidelijk dat HCM-systemen niet langer afdoende zijn. SAP definieert een HXM suite op basis van vier pijlers:

Ontworpen voor eindgebruikers

Waar HCM-systemen zijn ontworpen voor de vaak op silo’s gebaseerde werkwijzen van HR-afdelingen, is HXM juist ontworpen voor de manier waarop eindgebruikers werken. Mensen werken en denken niet in silo’s. Bijvoorbeeld een winkelmanager die snel een team moet inhuren voor bijvoorbeeld de feestdagen. De manager moet in korte tijd het budget en de functie vaststellen, een vacature uitschrijven, kandidaten selecteren en hen onboarden. Dit proces kan in minder dan een dag plaatsvinden. HCM-systemen richtten zich voorheen op wat HR moest doen ter ondersteuning van deze individuele activiteiten. Bij HXM staat echter de winkelmanager centraal. Wat maakt hen succesvol? Welke stappen die geen waarde toevoegen kunnen worden geautomatiseerd? Hoe kunnen ingehuurde werknemers zo snel mogelijk productief zijn?

HXM zorgt hierdoor dat individuen productiever en betrokkener zijn, teams optimaal presteren en organisaties hun doelstellingen realiseren.

Ervaringen verbeteren met intelligente technologie

HXM verbetert ervaringen door de inzet van nieuwe technologieën. Aanbevelingen en tips van machine learning-algoritmes kunnen werknemers bijvoorbeeld aanmoedigen tot acties die hun carrière of welzijn bevorderen. Anderzijds kan het embedden van een slimme chatfunctie managers bijvoorbeeld helpen bij het afronden van taken of vergaren van nieuwe kennis.

HXM zorgt dan ook dat mensen zich op twee manieren gewaardeerd voelen: werk is sneller en simpeler uitvoerbaar, en hun meningen en voorkeuren worden gehoord.

Continu luisteren en mismatches identificeren

Traditionele HCM-oplossingen zijn gebouwd voor het verzamelen van data en verwerken van transacties. Door hun ontwerp zijn de systemen efficiënt in het verzamelen van operationele data (O-data). Zoals het aantal geaccepteerde offertes, de tijd die nodig is voordat werknemers productief zijn en de omzet. Deze data geven inzicht in gebeurtenissen en ontwikkelingen, wat het een krachtig component maakt voor het voorspellen en vormgeven van de toekomst. Het is echter niet het volledige verhaal.

HXM helpt organisaties ook bij het verzamelen waardevolle experience data (X-data). Deze gegevens geven inzicht in de reden dat iets gebeurt. Samen stellen helpen deze data bedrijven bij het snel en radicaal verbeteren van hun werknemerservaring – ongeacht of dit op microniveau of macroniveau is.

Organisaties kunnen met behulp van HXM continu feedback verzamelen op de momenten die voor hen van kritiek belang zijn. Zo kunnen bedrijven dertig dagen nadat iemand is aangenomen een eenvoudig onderzoek uitvoeren en hun eerste indruk van het werk in beeld brengen. Met X-data krijgen bedrijven inzichten in de ervaringen van zowel sollicitanten als nieuwe medewerkers. Bedrijven kunnen onder meer in beeld brengen hoe responsief hun recruiters zijn en of nieuwe werknemers zich verbonden voelen met hun team. Denk echter ook aan de effectiviteit van trainingen en hun vertrouwen in het management. Deze data kunnen zij koppelen aan O-data zoals acceptatieniveaus en prestaties van werknemers die net aan de slag gaan. Dit helpt bedrijven bij het verbeteren van prioritering en versnellen van de productiviteit en betrokkenheid van nieuw talent.

Grenzen overschrijden en verdergaan dan HCM

HXM overschrijdt traditionele grenzen binnen organisaties voor het leveren van betere ervaringen. Het gaat verder dan HR en omvat alle werknemer-gerichte activiteiten, zoals reizen en inkoopprocessen. HXM stopt echter niet bij uitsluitend SAP-applicaties. De uitgebreide, open en verbonden SAP SuccessFactors HXM Suite geeft organisaties toegang tot oplossingen en tools die nauw samenwerken met de SAP SuccessFactors software. Dit maakt het leveren van nieuwe ervaringen mogelijk, zoals het inplannen van sollicitatiegesprekken of uitvoeren van peer-to-peer reviews met behulp van kunstmatige intelligentie.

Wil je meer weten over de voordelen van het HXM suite?

Lees meer