>
Digital learners bij bedrijven

Zo gebruiken bedrijven technologie als enabler van corporate learning

De nieuwste generatie medewerkers zijn ‘digital learners’. Ze zijn gewend om interactief kennis te vergaren als hun carrière daarom vraagt. Dat stelt organisaties echter voor grote uitdagingen.

Volgens een recent employee experience (EXI)-onderzoek van Forresteer Consulting in opdracht van SAP SuccessFactors, Qualtrics en EY, is 40% van alle (lijn)managers niet tevreden met de corporate training die zij kregen. En terwijl HR-leiders coaching en leren als een van de belangrijkste drijfveren voor een goede EX beschouwen, zien ze leersoftware als een van de minst belangrijke hulpmiddelen om dit mogelijk te maken. Om deze uitdaging aan te gaan, zijn organisaties de leerervaring aan het vernieuwen.

“We leren het beste door ervaringen, en bedrijven moeten het soort holistische benadering van leren bieden dat werknemers verwachten”, zegt Jill Popelka, president van SAP SuccessFactors. “Het is een begeleide, gepersonaliseerde reis die mensen microlearning biedt in hapklare formaten, inclusief ervaringen en in veel gevallen coaching door experts.”

Experiental learning is effectiever en goedkoper

Zelfs voordat de pandemie sociale afstand verplicht stelde, zijn organisaties al steeds meer digitaal gaan leren. Die vorm van leren is steeds vaker gestoeld op ervaringen uit de praktijk, met virtuele training en mentoring.

“In plaats van een week lang in een klaslokaal te zitten, willen mensen in contact komen met een expert die veel meer over een onderwerp weet dan zijzelf en als klankbord kunnen fungeren voor ideeën”, aldus Popelka. “Bedrijven zien niet langer de waarde in van het betalen voor dure, on-premises training. Er zijn nieuwe manieren om een fantastische leerervaring te bieden met behulp van technologie voor virtueel leren. Dit stelt mensen in staat om nieuwe vaardigheden online te ontwikkelen en deze vervolgens op te volgen met coaching.”

Popelka zei dat meer dan 1.000 klanten vertrouwen op het intelligente mentoringaanbod binnen de SAP SuccessFactors Succession & Development-oplossing. “Virtuele coaching en mentoring zijn op dit moment een enorm belangrijk element om werknemers te helpen de juiste mensen te vinden voor begeleiding.”

Flexibiliteit staat centraal bij leertransformatie

In het tweede jaar van de pandemie verwachten werknemers veel meer flexibiliteit in alle aspecten van het werk, en een digitaal leertraject vormt daarop geen uitzondering. De bevindingen van de EX-enquête bieden aanknopingspunten om werkgevers te helpen bij de transformatie van leerstrategieën. Iets meer dan de helft van de werknemers zei bijvoorbeeld dat ze de coaching en training/ontwikkeling kregen die ze nodig hadden om te groeien. Bovendien had slechts 37% van de werknemers het gevoel dat hun werkgever fouten accepteerde en gebruikte als een bron van leren en groei.

“Elke werknemer verwacht meer flexibiliteit in de hybride werkomgeving, en dat zal deze nieuwe realiteit van reimagined learning aanjagen”, zegt Popelka. “Niemand wil passief kijken naar een lezing die de hele dag duurt en waarin de instructeur je iets leert. De nieuwste generatie digital learners duikt in apps, video’s en podcasts waar ze vrijelijk hun ideeën delen en gehoord willen worden. Voor hen is leren geen passieve taak; het is een actieve ervaring.”

Leerstrategieën voor onderling verbonden bedrijven

Enkele van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld hebben de oplossingen van SAP SuccessFactors gebruikt voor microlearning en coaching voor partneropleidingen tijdens de ontwikkeling en uitrol van vaccins tijdens de pandemie. Het delen van kennis in kleinere stukken was bij uitstek geschikt voor de uitrol van vaccins, die nog steeds wordt gekenmerkt door onvoorspelbaar snel veranderende gebeurtenissen.

“Deze organisaties zijn in staat om hun volledige toeleveringsketen op te leiden”, aldus Popelka. “Ze trainen toeleveranciers voor hun medicijnen, samen met de mensen die deze medische behandelingsbenodigdheden op een tijdige, compliant manier ontvangen.”

Door voortdurend veranderend beleid en procedures, wenden andere leiders in de gezondheidszorg zich ook tot korte, meer gedigitaliseerde personeelstrainingen. In veel gevallen is real-time virtuele training de enige manier voor apotheken en ziekenhuizen om ervoor te zorgen dat werknemers op de hoogte zijn van de nieuwste mandaten voor zichzelf en hun klanten.

In de detailhandel zijn supermarkten overgestapt op real-time opleidingen voor hun werknemers. Zo houden ze hun medewerkers op de hoogte van de veiligheidsprotocollen en de eisen van de consument. Belangrijke aandachtspunten zijn onder andere de supply chain en voorraadbeheer voor het gevuld houden van de schappen, personeelsbezetting en een beter beheer van de kassaprocedures.

“Elke branche is veel meer met elkaar verbonden en bedrijven moeten op verschillende plaatsen over de juiste informatie beschikken”, aldus Popelka. “Dat vraagt om een naadloze leerervaring, gestoeld op goed georganiseerde, diverse content. Content die bovendien gemakkelijk te vinden, te gebruiken en op elk moment te raadplegen is. Dat voorkomt frustratie.”

Leerlingen voor het leven creëren

Holistisch leren is in rap tempo onderdeel geworden van de EX-revolutie. Daardoor ontstaan er meer mogelijkheden voor werknemers en, in het verlengde daarvan, voor het verbeteren van de veerkracht van bedrijven.

“Door mensen met elkaar te verbinden op een geïntegreerd, cloudgebaseerd platform, kunnen bedrijven gemakkelijker te weten komen wat een werknemer interesseert en hen helpen bij het vinden van leermogelijkheden”, zegt Popelka. “Dit geeft mensen toegang tot experience learning zoals beurzen en stages. We creëren zo levenslange lerenden, en dat zorgt voor persoonlijke groei en zakelijke veerkracht.”

Ontdek nu meer over HXM