>
commerce aankoop

Je klanttevredenheid verhogen door het slim inzetten van commerce

Technologische innovatie en de verschuiving naar een consumentgerichte economie, de ‘economy of experience’, hebben een enorme impact op bedrijven die het digitale tijdperk willen omarmen op weg naar hun bedrijfstransformatie. Het wordt nog wel eens vergeten, maar zakelijke klanten zijn óók consumenten. Mensen die veeleisend zijn als het gaat om het vinden van de informatie die ze nodig hebben en het doen van aankopen. Door je klant goed te begrijpen en commerce slim in te zetten verhoog je je klanttevredenheid en dus ook je bedrijfsresultaat.

Klanttevredenheid met commerce

Terwijl een vliegtuig in de lucht hangt, worden nieuwe cilinders en assen besteld en verstuurd naar de landingslocatie om op het juiste moment vervangen te kunnen worden. Dankzij de sensoren in motoren weet de leverancier wanneer onderdelen vervangen moeten worden. Nog voordat de vliegtuigmaatschappij het merkt.

Een Intelligent Manufacturer is een fabrikant die de ontwikkelingen in de industrie begrijpt en daar slim op inspeelt om zijn business te laten groeien. Natuurlijk gaat het over digitalisering en slimme technologieën. Welke kansen biedt technologie? Wat kun je leren van organisaties die al slimme digitale stappen gezet hebben? Maar aan digitale slimheid alleen heb je niet genoeg. Het gaat ook over nieuwe businessmodellen. Mensen in beweging krijgen. En dus ook over commerce. Door een digitaal ecosysteem te creëren rondom de klant en zijn behoeften lever je meerwaarde, zoals gemak. Alles om de volgende stap te zetten naar die nóg slimmere fabrikant.

Productinnovaties die elkaar steeds sneller opvolgen, veeleisende klanten en steeds kortere productcycli. Een slimme fabrikant begrijpt wat de klantwens aan de voorkant betekent voor de achterkant van de organisatie. Als maakbedrijf wil je zo snel mogelijk kunnen inspelen op de ontwikkelingen in de productiesector, maar ook op de wensen van de klant. Met de implementatie van een intelligent platform kan dat.

Marc van der Zon, business development manager bij Quinso is overtuigd. “Bedrijven die commerce echt adopteren, zijn de winnaars van morgen.” Hij en Kars Kooistra, zijn evenknie bij Valtech, houden zich dagelijks bezig met die intelligentieslag voor en door (maak)bedrijven. Een mooi voorbeeld uit de praktijk is de case van een wereldwijde gasleverancier.

Uit de praktijk

Het bedrijf dat nog altijd werkte met offline bestellingen en handmatige verwerking wilde een oplossing van deze tijd. Een oplossing voor de toekomst. Klanten van nu willen namelijk controle over informatie, of het nu gaat om voorraadniveaus, productdetails, hun bestelgeschiedenis of hun eigen onderhandelde kortingen. Ze willen goederen kunnen kopen waar en wanneer ze maar willen. Online.

Kars: “We ontwikkelden een wereldwijd e-commerce platform dat we integreerden met ERP en andere backend systemen. Dankzij die verbinding kunnen hun klanten nu snel bestellen, bestellingen volgen en eenvoudig betalen. Ze hebben ook toegang tot informatie en andere diensten. Er is veel ruimte voor de klant om zaken zelf te realiseren, via verschillende kanalen, internet en mobiel. Het platform biedt een totaal nieuwe klantervaring, waarmee ze de behoefte van de koper zelfs overtreffen. Een échte transformatie: van ‘offline buying’ naar ‘digital shopping’.”

Meer weten over Customer Experience?