>
SAP Ariba

Wat is een datawarehouse? | Definitie en voordelen

Datawarehouse: Wat is dat precies? Wat zijn de voordelen van datawarehousing? Maakt jouw organisatie gebruik van een datawarehouse? En wat kun je met een datawarehouse systeem?

Wat is een datawarehouse?

Een datawarehouse wordt vaak afgekort tot DWH. Simpel gezegd is datawarehousing het opslaan van informatie met als doel om zakelijke beslissingen te kunnen nemen. Met een datawarehouse systeem leg je de basis voor Business Intelligence (BI) en analytics. De data die zich in een datawarehouse bevindt, komt vaak uit verschillende bronnen binnen de organisatie. Deze informatie wordt gebruikt voor het doen van analyses of om zoekopdrachten uit te voeren.

Waarom wil je als organisatie een data warehouse?

Doordat een datawarehouse enorme hoeveelheden data bevat uit verschillende bedrijfstoepassingen (HRM, DMS, ERP), kunnen er waardevolle inzichten opgedaan worden. Een datawarehouse bespaart tijd voor bedrijven die data verzamelen op grote schaal. Wanneer je een holistisch overzicht wilt hebben van bedrijfsvoering, is een datawarehouse nuttig.

Lees in dit blog hoe VELUX datawarehousing benut

Schrijf je in voor het gratis webinar over Data Warehouse Cloud

Wat zijn de voordelen van datawarehousing?

Het belangrijkste voordeel is dat er een holistisch overzicht gegeven wordt van gegevens in de gehele organisatie, zodat er op feiten gebaseerde beslissingen genomen kunnen worden in de organisatie.

1. Gemakkelijke samenwerking

Met deze software kun je virtuele werkruimtes maken voor data-analyseprojecten. Datamodellen worden daarmee ondergebracht op een beveiligde en beheerde plek. Er kan gemakkelijk samengewerkt worden met collega’s die beschikken over toegangsautorisatie, en bevindingen kunnen gedeeld worden met anderen.

2. Bedrijfslaag voor tekstuele informatie

Door de bedrijfslaag kunnen er taalzinnen toegevoegd worden, waarmee iedereen gegevens direct kan begrijpen. Er kunnen relaties vastgesteld worden tussen ieder element in het gegevensmodel.

3. Geïntegreerde analyses

Organisaties doen vaak analyses per Line of Business, waardoor een dataoverzicht van de gehele organisatie mist. Visualiseer informatie van uw gehele organisatie om nieuwe inzichten te ontdekken. De datawarehousesoftware van SAP beschikt ook over de ingebouwde mogelijkheden voor machine learning en kunstmatige intelligentie, waardoor diepgaande inzichten opgedaan kunnen worden. U kunt ook verbinding maken met elke data-analyse- en visualisatietool van uw keuze.

Ontdek meer voordelen 

Wat is SAP Data Warehouse Cloud (SDWC)?

https://www.youtube.com/watch?v=XdUFzWL-zFo

SAP Data Warehouse Cloud is het eerste enterprise-ready datawarehouse in de cloud dat gegevensbronnen in één oplossing samenbrengt, terwijl de beveiliging, de vertrouwelijkheid en de semantische rijkdom van data behouden blijven.

Aanvullend op BW/4HANA en Native HANA, is SDWC een nieuwe oplossing van SAP. Naast ETL (inname en verwerking van data) kan SDWC ook rapporteren door SAP Analytics Cloud, waardoor een complete Business Intelligence oplossing wordt. SAP Data Warehouse Cloud wordt in de cloud aangeboden en is daardoor relatief een kleine investering. De ontwikkeltijden voor nieuwe rapportages zijn hierdoor ook kleiner. Meer weten? Lees dan verder op SOA People.

Welcome to SAP Data Warehouse Cloud

Click the button below to load the content from YouTube.

Welcome to SAP Data Warehouse Cloud

Meer weten over Data Warehousing? Kijk dan op de SAP productpagina van Datawarehousing.

Lees ook alvast de onboarding guide over Data Warehouse Cloud