>
Kwartaal rapport

SAP: sterke resultaten voor het tweede kwartaal van 2020

Significante toename van de bedrijfswinst en de operationele marge tijdens de COVID-19-crisis

 

‘s-Hertogenbosch, 9 juli 2020 – SAP heeft zijn voorlopige financiële resultaten voor het tweede kwartaal van 2020 aangekondigd. Hieruit blijkt dat de bedrijfsactiviteit in de loop van het tweede kwartaal geleidelijk is verbeterd.

 

Omzetgroei

De omzet uit cloudactiviteiten is gestegen met 21%. De omzet uit softwarelicenties is weliswaar nog steeds onder het normale niveau, maar heeft zich meer dan verwacht hersteld met een daling van 18%. Dit is een sterke verbetering in vergelijking met het eerste kwartaal. Met name de regio Azië-Pacific kende een sterk herstel van de inkomsten uit softwarelicenties. Cloud en software lieten een omzetgroei zien van 4%. De totale omzet steeg met 2%.

 

Groei winst

De bedrijfswinst steeg met 55% en komt daarmee uit op 1,28 miljard euro. De operationele winstmarge verbetert met 6,5 procentpunten tot 19 procent. Om de winstgevendheid ook tijdens de COVID-19-crisis te beschermen, heeft SAP het werven van nieuw personeel vertraagd en de discretionaire uitgaven verminderd. Daarnaast heeft het concern uiteraard kunnen besparen op onder meer de reiskosten, facilitaire kosten en fysieke evenementen. In combinatie met de sterke prestaties zorgde de snelle manier van reageren op de huidige situatie voor een hogere bedrijfswinst en marge.

 

Investeren in innovatie cruciaal

SAP blijft vooralsnog effectief opereren met een grotendeels virtuele verkoop- en implementatiestrategie op afstand. De onderneming blijft zich inzetten voor zijn langetermijnstrategie en -vooruitzichten. Dat betekent dat ze blijven investeren in innovatie om een nog sterkere concurrentiepositie te behalen na de COVID-19-crisis.

 

Vooruitzichten 2020

SAP bevestigt zijn vooruitzichten voor 2020 die vóór de COVID-19-crisis zijn opgesteld. De vooruitzichten zijn gebaseerd op de veronderstelling dat de vraag in het derde en vierde kwartaal geleidelijk toeneemt naarmate de economieën verder opengaan. Het concern verwacht een omzet tussen 27,8 en 28,5 miljard euro bij constante wisselkoersen. De bedrijfswinst komt naar verwachting uit tussen 8,1 en 8,7 miljard euro bij stabiele wisselkoersen.

 

Christian Klein, CEO van SAP, zegt: “Ik ben enorm trots op het feit dat onze teams met succes hebben geacteerd op een zeer uitdagende omgeving en daarmee een beter dan verwacht kwartaal hebben geleverd. Het is duidelijk dat klanten SAP’s Intelligent Enterprise inzetten voor het stimuleren van hun veerkracht, winstgevendheid en duurzaamheid. Ons portfolio leidt tot de bedrijfstransformatie waar organisaties naar op zoek zijn. Onze applicaties kunnen immers de meest bedrijfskritische bedrijfsprocessen ter wereld uitvoeren. Als gevolg daarvan kunnen onze klanten nog sterker uit de crisis komen. In lijn met onze strategie blijven we investeren in onze aandrijvers voor meer groei. Daarbij speelt cloud een grote rol.”

 

Kijk hier voor het gehele Engelstalige persbericht.