>
kind met iPad (technologie)

Waar kan technologie impact hebben?

Mijn zoontje is van de generatie Alpha, ook wel de iPad-generatie genoemd – geboren na 2010 – die volledig opgroeit met technologie. Wat hen kenmerkt is dat ze leren door te doen en ook niet bang zijn om uit te proberen. Communiceren met spraak-assistentes of Artificial Intelligence is net zo natuurlijk als communiceren met mensen.

Terug naar mijn realiteit. Ik bezoek wekelijks organisaties om met hen in overleg gaan. Wat technologie als toegevoegde waarde kan opleveren, staat nog in schril contrast met wat de hedendaagse mogelijkheden zijn. Zoals al veelvuldig beschreven: technologie is onomkeerbaar en zal de basis zijn van ons dagelijkse leven. Als het dat al niet is…

Technologie is onomkeerbaar

De vraag is echter: hoe ga je hiermee als organisatie om? En waar kan HR sturing geven aan de inzet van technologie? Voor mij is dat al geen vraag meer, er is namelijk geen weg terug. Wel kan HR sturing geven aan de adoptie van technologie; dit gaat zowel het ‘leven’ van de medewerker veranderen als het inzicht van de HR-professional op de organisatie.

Als medewerker interacteer ik dagelijks met technologie en word ik geacht het te gebruiken. Maar waarom benut ik bepaalde tools nu meer dan andere? Gebruiksvriendelijkheid is een voorwaarde, net als het feit dat het waarde toevoegt aan mijn dagelijkse werk. Daar zit volgens mij de essentie en daarop kan HR inzetten!

De kansen voor HR? Ontdek in kleine teams waar technologie impact kan hebben. Doe dat vooral samen met verschillende disciplines, waardoor je een breder draagvlak kunt creëren. En als ik dan toch een voorzet mag geven, geïnspireerd op collega’s die onlangs een interactieve workshop gaven over het thema Conversational AI… een chatbot!

Zaterdagavond.

Ik plof samen met mijn vrouw op de bank, nadat het laatste bezoek eindelijk is vertrokken…

“Hey Google: zet muziek aan.”

Wij zijn allemaal digi-proof!

Meer weten over generatie Alpha en tech? Lees mijn blog over TikTok en HR!