>
Windmills to reduce co2

CO2-uitstoot verantwoorden: Je kunt niet veranderen wat je niet meet

Van alle uitdagingen waarvoor we vandaag de dag staan vormt klimaatverandering de grootste bedreiging. Het omslagpunt dat we pas over jaren dachten te bereiken, zijn we inmiddels gepasseerd. Er is dan ook nog maar weinig tijd voor het voorkomen van onherstelbare en rampzalige schade aan de klimaatsystemen van de aarde.

Het wereldwijde streven naar nul CO2-uitstoot is een enorme onderneming. Een significante transitie naar duurzame energie kan 55% van de wereldwijde emissies terugdringen. De overige 45% is echter afkomstig uit transport, het gebruik van land, gebouwbeheer en de productie van consumenten- en industriële goederen. Dit percentage toont aan dat klimaatbescherming vraagt om veel verschillende, onderling verbonden oplossingen. Het moet een gezamenlijke inzet zijn van landen, maatschappijen en bedrijven.

Purpose-driven bedrijfsvoering is geen nice to have meer

Ontdek nu waarom de omzet van bedrijven met een purpose-driven bedrijfsvoering 20% stijgt.

Lees nu meer

Inzicht in CO2-uitstoot van producten

De verschuiving naar meer duurzame werkwijzen binnen bedrijven wordt gedreven door overheden, consumenten, investeerders en zelfs werknemers. De meeste bedrijven monitoren en meten CO2-emissies van hun productielocaties. Steeds vaker vragen klanten echter om inzicht in de volledige CO2-uitstoot van individuele producten die zij aanschaffen.

Bedrijven stappen daarom in toenemende mate over van het lineaire economische model dat de industrie vandaag de dag domineert, naar het principe van circulariteit. Dit is een systematische verschuiving die zorgt voor veerkracht op de lange termijn, zakelijke en economische kansen creëert en zowel milieu- en maatschappelijke voordelen oplevert.

CO2 als voertuig voor transformatie

In dit nieuwe model is CO2 in toenemende mate een voertuig voor transformatie. Het is in feite een wereldwijde, universele valuta die net als iedere andere resource kan worden gevolgd, verhandeld, beheerd en geminimaliseerd. De meeste bedrijven zien het beheren van CO2-uitstoot echter nog voornamelijk als een noodzakelijke kostenpost van zakendoen, of als een belasting die zij vooral als straf opgelegd krijgen. Zo zien veel organisaties CO2-uitstoot vooral als iets dat schadelijk is voor de winst. Maar wat als we het beheren van CO2-uitstoot kunnen omzetten in een investeringsstrategie die winst oplevert? En wat als we duurzaamheid winstgevend en winstgevendheid duurzaam kunnen maken, zonder concessies op een van beide punten.

Dit is net zo visionair als veelbelovend. Een voorbeeld is een groot en snel bewegend bedrijf dat actief is in consumentengoederen. Afhankelijk van juridische ontwikkelingen kan nauwkeurigere en efficiëntere rapportage van emissies 1 tot 2% van de omzet aan kosten schelen, een omzetgroei van 1 tot 3% realiseren en een kostenbesparing van 2 tot 5 miljoen euro per jaar opleveren.

De juiste software

Deze ontwikkeling vraagt om software die bedrijven helpt bij het meten, verantwoorden en juist beheren van hun CO2-uitstoot. SAP ondersteunt bedrijven hierbij. Aangezien we de leveranciersketen van de grootste bedrijven ter wereld beheren, kunnen we een centrale rol spelen in het ondersteunen van organisaties bij het beheren van hun duurzaamheid. Onder meer door het minimaliseren van de CO2-uitstoot en negatieve impact van hun producten op het milieu.

Meer informatie over onze Sustainability Summit en de wijze waarop wij bedrijven helpen bij het beheren van hun duurzaamheid is hier beschikbaar.

Bij SAP zijn wij van mening dat we de wereld kunnen verbeteren. We omarmen daarom duurzame innovatie en maken bedrijven veerkrachtiger, winstgevender en duurzamer. Lees hier verder.

Meer weten over SAP en sustainability?